Naslovnica > VIJESTI > PLES > Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich

Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich

Anne Terese de Keersmaeker & Steve Reich. Treba li išta više dodati?
Share on facebook
Share on twitter

Anne Terese de Keersmaeker, jedna od vodećih figura flamanskog novog vala i osnivačica skupine Rosas, s kojom je ostvarila i svoju istoimenu slavnu koreografiju Rosas danst rosas  poznata je po svojoj suradnji sa Steveom Reichom, ali i suvremenim belgijskim skladateljima kao što su Thierry De Mey i Peter Vermeersch koji su skladali glazbu za njen već spomenuti amblematski rad Rosas danst Rosas. Anne Terese de Keersmaeker tri puta gostovala je na zagrebačkom Eurokazu, a reakcije kritičara prvog puta bile su vrlo podijeljene, pa su neki čak tvrdili da se radi o amaterskoj trupi jer stalno – padaju.

Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich koristi, kako joj i ime kaže, četiri skladbe Stevea Reicha – Piano Phase, Violin Phase, Come Out i Clapping Music.  Premijerno izvedena 1982. u briselskom Théâtre de la Bourse, predstava je obišla sve važnije festivale suvremenog plesa i kazališta između 1985. I 1992., godina izvođenja postala je jedna od najizvođenijih predstava u povijesti suvremenog plesa s više od 160 izvedbi diljem svijeta. Ovaj rad priskrbio joj je i Bessie Award (New York Dance and Performance Awards), ali i pohvale Stevea Reicha, koji je rekao kako nikad prije nije vidio koreografiju koja je toliko dobro pogodila srž njegovog mladenačkog stvaralašta. Rad je bio izabran i da otvori njujorški festival Steve Reich@70 povodom obilježavanja njegovog 70.rođendana.

Kao i većina radova Keersmaeker, i Fase je dokumentiran na filmu koji je režirao Thierry de Mey koristeći četiri različite lokacije – u studiju kompanije Rosas, zgradi Coca-Coleu Anderlechtu, arboretumu u Tervurenu i napuštenom skladištu u Antwerpenu.  Film vam donosimo u integralnoj verziji.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI