Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Jubilej Ratka Glavine

Jubilej Ratka Glavine

Ratko Glavina će u četvrtak obilježiti 50. godina profesionalnog umjetničkog rada.
Share on facebook
Share on twitter

Dramska predstava Smij i suze starega Splita na programu je 60. Splitskog ljeta u četvrtak i subotu, 24. i 26. srpnja na pozornici na otvorenom na splitskom poluotoku Sustipan. Nastala na osnovu zapisa splitskog poštara, samoukog kroničara Ivana Kovačića, predstava je praizvedena na 56. splitskom ljetu u režiji Gorana Golovka.

U ulozi Pripovjedača, odnosno samog autora Kovačića pojavljuje se Ratko Glavina koji će na izvedbi u četvrtak obilježiti 50. godina profesionalnog umjetničkog rada.

U povodu te velike umjetničke obljetnice, valja se prisjetiti nekih od najblistavijih vrhunaca Glavinine glumačke karijere tijekom koje su nastajale uloge Messer Nicie u Machiavellijevoj Mandragoli za koju Ratko Glavina dobiva Nagradu “Judita” na Splitskom ljetu; potom uloge Jure Mutavoga iz predstave Drugi Libar Marka Uvodića Splićanina u režiji Ante Jelaske za koju dobiva Prvomajsku nagradu Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske; potom Jacquesa iz predstave Otvarač za konzerve Victora Lanouxa u režiji dr. Vlatka Perkovića za koju opet dobiva Prvomajsku nagradu Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske; potom Frane Mandalina u predstavi Otok svetog Ciprijana kada je nagrađen “Marulom”; potom Nagrada Grada Splita za osobita postignuća na području scenske umjetnosti… S druge strane, upamćen je i kao neodoljivi Paron Furte u Ribarskim svađama, bio je apsolutni Rašpe Trogiranin u Spli’skom akvarelu... “Lakoća i mirnoća, s apsolutnim odsustvom grča i bridova uloge, a iz čega, paradoksalno, zrači sugestivni intenzitet, ritam i dinamika, to je stil kojim majstorski vodi svoju igru glumac Ratko Glavina.” Zapisao je o Ratkovoj umjetnosti redatelj Ante Jelaska.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

2 Responses

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE