Francuzica (2020.)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tekst prerano preminulog glumca i dramatičara Ilije Zovka nakon 15 godina ponovno na scenu postavljaju njegovi kolege iz ansambla.
autorski tim funkcija
Ante Balarin-Đipalooblikovatelj zvuka
Ana Babićasistent redatelja
Miroslav Mamićoblikovatelj svjetla
Ilija Zovkoautor teksta
Ozren Bakotićscenograf
Sonja Obradovićkostimograf
Nenad Šiškovskladatelj
Snježana Sinovčić Šiškovredatelj

Francuzica, drugi dramski tekst Ilije Zovka, prerano preminulog glumca Hrvatskog narodnog kazališta Split, praizveden je 2005. na Sceni 55 HNK Split, a Zovko je za ulogu u toj predstavi zaslužio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje 16. Marulićevih dana.

Petnaest godina kasnije, kao svojevrsni hommage tom glumcu i dramatičaru, ali -kako kažu - i zbog svoje publike, u novoj se produkciji Splitsko ljeto vraćamo tom istom tekstu.

Na površini duhovita, naizgled svakodnevna ljudska priča o zamjeni identiteta i zabavnim nesporazumima koji iz nje proizilaze, u svojoj je suštini dubinska analiza ljudskih odnosa u suvremenom, otuđenom svijetu i potrebi ljudi za „srodnom dušom“. Iako ova drama ne pretendira na velike teme, već se bavi sasvim malim ljudskim strahom, strahom od dugo očekivane sreće, njeni dometi su itekako značajni. Pobijediti strah, dati šansu samom sebi, usuditi se napraviti onaj presudan korak ka sreći, ka ispunjenju - blago je koje su sputani strahom ispustili mnogi.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE