Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Nagrade 66. Splitskog ljeta

Nagrade 66. Splitskog ljeta

Prije spuštanja festivalske zastave objavljene su, i dobitnicima svečano uručene, nagrade Judita koje glavni medijski pokrovitelj Festivala tradicionalno dodijeljuje za najveća umjetnička dostignuća u glazbenom i dramskom programu Splitskog ljeta.
Share on facebook
Share on twitter

Nagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta žiri glazbenog programa Splitskog ljeta u sastavu Marija Ramljak, dirigentica, Vesna Coufal Jaić, profesorica solo pjevanja i izv. prof. dr. sc. Goran Sučić, predsjednik žirija, jednoglasno je odlučio dodijeliti hrvatskom dirigentu i šefu - dirigentu HNK Split, Ivi Lipanoviću za ravnanje operom Lombardijci u prvom križarskom pohodu talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija.

Kako stoji u obrazloženju:

"Premda rijetko izvođeno djelo u svijetu, Verdijeva opera Lombardijci u prvom križarskom pohodu, u mediteranskom Splitu zaživjela je čak dvaput: 1994. godine u zgradi HNK kao hrvatska praizvedba te ove 2020. godine na Peristilu, obje pod ravnanjem i zaslugom cijenjenog dirigenta Ive Lipanovića. Interpretacija ove kompleksne povijesne domoljubne opere velike energije i zanosa, u kojoj se izmjenjuju impresivni nastupi moćnog zbora i orkestra s romantičnim patetičnim arijama i duetima, zahtijeva promišljeno glazbeno vodstvo i interpretativnu zrelost dirigenta što je u ovoj izvedbi i postignuto. Kada dodamo i ekspresivnost Lipanovićeve dirigentske geste, pozornost publike zadržana je do posljednjeg takta. Odabrani renomirani solisti, uigrani orkestar i zbor splitske opere bili su dostojni  protagonisti Verdijeve glazbene misli vođeni prominentnom i koherentnom vizijom sjajnog hrvatskog dirigenta Ive Lipanovića. Nagrada Judita potvrda je njegove velike umjetničke osobnosti i karizme te mu od srca čestitamo. Ovim putem posebno ističemo njegovu dugogodišnju plodonosnu opernu i koncertnu djelatnost kojom je uvelike zadužio hrvatsku glazbenu scenu, a posebno splitski teatar kojemu se uvijek rado vraćao. Na tome smo mu duboko zahvalni!"

Nagradu Juditaza najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta žiri dramskog programa Splitskog ljeta u sastavu Alin Antunović, glumica, Vinko Mihanović, glumac, i Jasmina Parić, novinarka i kazališna kritičarka (predsjednica žirija) jednoglasno je odlučio dodijeliti predstavi Francuzica prema tekstu Ilije Zovka u produkciji festivala i režiji i izvedbi Snježane Sinovčić- Šiškov i Trpimira Jurkića.

Prema obrazloženju:

"Prvaci drame splitskog HNK Snježana Sinovčić-Šiškov i Trpimir Jurkić odali su ovom predstavom počast pokojnom kolegi Zovku i vratili u život kvalitetan tekst pisan iskreno i vješto, uz blagi humor s okusom tuge. Sami su realizirali gotovo čitav projekt, od odabira naslova do režije, glume i pronalaska novog scenskog prostora u Splitu, dvorišta Nadbiskupskog sjemeništa koje se pokazalo idealnim za izvedbu. Francuzica nudi ugođaj mirnoće i diskrecije, oslikavajući susret sredovječlnih, usamljenih ljudi, slabo vidljiih u šarenoj gužvi i galami svakodnenice.

Snježana Sinovčić-Šiškov kreirala je svoju Gretu vrlo životno, ocrtala je ženu koja se suzdržava, ali iz nje lako briznu smijeh, suze, i želja za životom. Jurkić je svoga Petra donio kao čovjeka naizgled pomirenog s neveselim, uredno posloženim trajanjem, a u suigri pronašli su kopču koja će spojiti dva različita karaktera.

Ovom prilikom čestitamo svim umjetnicima i njihovim suradnicima koji su realizirali dramski program u okolnostima s kojima se kazalište još nije susrelo, pogotovo mlađim glumačkim snagama koje su iznijele glavninu programa. Među njima posebno nas se dojmio i čitav tim predstave Gordana neće doći. Nagrađenoj Francuzici i ostalim predstavama Splitskog ljeta želimo uspješne izvedbe u nadolazećoj sezoni."

S

Na Splitskom ljetu realizirano je šest premijernih naslova, ukupno 32 različita naslova u 45 izvedbi. Od toga su četiri izvedbe bile operne, 15 dramske i pet baletne, uz 14 koncerata, četiri filmske projekcije, dvije izložbe i jedno predstavljanje knjige.

Pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera uključivalo ne samo je mjerenje temperature, dezinfekciju ruku i upisivanje podataka svakog posjetitelja i učesnika izvedbi već i značajno smanjenje kapaciteta gledališta. Unatoč tome, tvrde organizatori, festivalske je izvedbe s kupljenom ulaznicom posjetilo više od pet tisuća gledatelja, čemu treba dodati i one koji su pohodili besplatne programe (izložbe, promocija), a prihod s blagajne iznosi gotovo pola milijuna kuna. Za usporedbu, uobičajeni broj mjesta na Peristilu bio je prošlih godina 418, dok je ove godine smanjen na 130-180.

66.Splitsko ljeto održano je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i pod pokrovteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a u suradnji s: Galerijom 46, Baletom HNK u Zagrebu i Bavarskim državnim baletom, Muzejom grada Splita, Gradskim kazalištem mladih iz Splita, produkcijskom tvrtkom Music Time, Pulskim filmskim festivalom, Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i Kinom Mediteran iz Splita, splitskim KUD Jedinstvo, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Generalni medijski pokrovitelj Festivala je dnevni list Slobodna Dalmacija.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI