Naslovnica > VIJESTI > INFO > Prognoza protiv ljetnih festivala

Prognoza protiv ljetnih festivala

Osim turizmu, nestabilno i nepredvidljivo vrijeme nanosi goleme štete i domaćoj kulturi.
Share on facebook
Share on twitter

Sinoćnja izvedba ionako peglane predstave Timon Atenjanin na Dubrovačkim ljetnim igrama prekinuta je zbog kiše. Na Brijunima su prestave više puta prekidane, a jedna je i otkazana. Na Zadarskom kazališnom ljetu cijeli je niz naslova s prvobitno planiranih otvorenih prostora preseljen u kazalište.

Vremenske (ne)prilike tako su opasno zaprijetile ovoljetnim kazališnim manifestacijama na otvorenome, a malo koja ima spremno 'rezervno' riješenje.

U Splitu poneku od izvedbi još i mogu preseliti u HNK, iako zapravo - teško, budući je većina opreme iz kazališta preseljena na ambijentalne pozicije. U Dubrovniku takve mogućnosti niti nema, barem kad su velike dramske produkcije u pitanju, jer je scena tamošnjeg Kazališta Marina Držića za njih - premala.

Najlošije se s vremenom već godinama nose Brijuni, odnosno tamošnje izvedbe Ulysses teatra, koje ne samo da nemaju mogućnost preseljenja u zatvoreni prostor, već u slučaju vremenskih nepogoda muku muče i s prijevozom publike na i sa planirane lokacije.

Sve navedene, ali i brojne druge manifestacije s milijunskim proračunima zasad, osim zazivanja povoljne prognoze, zapravo nemaju odgovor na pitanje što vrlo izvjesne drastične klimatološke promjene u budućnosti znače za njihov opstanak.

Sve se, priznaju nam redom, svodi na iščekivanje i dobru sreću.

Pri tome imaju i različite politike kad je publika u pitanju - ponegdje povrat novca za plaćene ulaznice možete dobiti ako je nevrijeme predstavu prekinulo nakon polovice izvedbe, a negdje vam to neće omogućiti čak ni ako je predstava prekinuta nakon samo pet minuta.

Nije li možda trenutak, da se počne razmišljati o alternativama?

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI