Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Trgovina (s) nacionalnim statusom

Trgovina (s) nacionalnim statusom

Gotovo tri mjeseca tebalo je široj domaćoj, ali i stručnoj javnosti da shvati kako je Splitsko ljeto izgubilo status nacionalnog festivala. Hoće li ga ikad dobiti natrag, te tko bi još bez njega mogao ostati, a tko ga dobiti odlučuju ovi ljudi...
Share on facebook
Share on twitter

Tvrdoglavo odbijanje Grada Splita i intendanta tamošnjeg HNK da Splitsko ljeto bude manifestacija na daljinsko upravljanje i lokalno financiranje, završilo je - kako smo još u ožujku konstatirali - brisanjem tog festivala s popisa onih od nacionalne važnosti.

Doduše, samo figurativno, jer takav popis zapravo ne postoji. Umjesto njega, status festivala od nacionalne važnosti te njemu pripadajuća sredstva iz državnog proračuna, propisana su raznim pravilnicima o financiranju pojedinih manifestacija.

I tako je stavljanjem van snage Pravilnika o financiranju Splitskog ljeta, ta manifestacija još u ožujku izgubila jedinu garanciju priljeva iz državne blagajne. Goranu Golovku, koji je samo par dana prije slavio Pirovu pobjedu uvjeren da je izborio samostalnost - friško imenovani Šipuš poručio je tada da se "ako želi, javi na natječaj za financiranje".

No, ni to, ni gubitak od čak 1.5 milijuna subvencije, a zbog kojih je s repertoara ovogodišnjeg Ljeta skinut Mletački trgovac, nije upalilo alarme domaćoj stručnoj, a kamo li široj javnosti.

Pa su i jedni i drugi ostali nemalo iznenađeni kad je Šipuš prošlog tjedna na konferenciji za medije usred Splita sve to konačno i sam izustio.

Kako navodi Slobodna Dalmacija, Šipuš je Splićanima pojasnio da "nacionalni festivali imaju garantirano financiranje u određenom iznosu. Četiri milijuna kuna dobile su Dubrovačke ljetne igre bez obzira na to tko će biti intendant, pa čak i kakav će biti program, jer intendant unaprijed zna da će baratati s četiri milijuna kuna od države i s tri milijuna kuna od grada" - objasnio je Šipuš te napomenuo da su ove godine u istoj, zajamčenoj skupini, osim Igara, ostali i Filmski festival u Puli, Osorske glazbene večeri te Varaždinske barokne večeri.

Ovu, za njegove domaćine šokantnu vijest, Šipuš je odlučio umotati u celofan drugih davanja Ministarstva kulture Gradu Splitu, i obećanja da će pokriti 50% troškova uređenja koncertne dvorane, aplicirati na EU fondove za uređenje Doma mladih, zajednički obnoviti zgradu HNK, urediti rezidencijalnu kuću za pisce i književnike te pronaći prostor za rock klubove i načine oživljavanje rock scene.

Kad će išta od navedenog biti realizirano i s kojim iznosima Šipuš, naravno, nije naveo, ali Splićani za to nisu puno ni marili jer su nastavili inzistirati na objašnjenju nacionalnog pitanja.

Stoga je ministar po prvi put urbi et orbi obznanio dosad od javnosti dobro skrivenu činjenicu o postojanju Radne skupine za nacionalni status manifestacija u kulturi, a koja će "proširiti raspravu te napraviti zakonski okvir koji će dati sigurnost festivalima bez obzira na gradove i županije”.

Radnu skupinu koja će odlučiti koje su to manifestacije u Hrvatskoj nacionalno važne, čine dugogodišnja zaposlenica Ministarstva kulture, dr.sci. Iva Hraste Sočo, potom Daniela Angelina Jelinčić znanstvena savjetnica na Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu, Zorica Vitez, dugogodišnja ekspertica na Institutu za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, Ivica Prlender, dugogodišnji ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara iz Dubrovnika i Dragan Zlatović, bivši ravnatelj šibenskog kazališta i Međunarodnoga dječjeg festivala u Šibeniku.

Kriteriji kojima će se ovaj tim u izradi budućeg zakonskog prijedloga voditi, kao ni rok u kojem to planira obaviti zasad nisu poznati. No, izvjesno je da Šipuš to pitanje želi riješiti do konca mandata, pa je utrka s vremenom već - započela.

Kao, uostalom i lobiranje.

Tako je prije samo mjesec dana, Šipušev pomoćnik, Vladimir Stojsavljević izjavio kako status nacionalnog festivala zaslužuje Festival glumca, o čemu smo vam detaljno pisali ovdje.

Ukratko, lov na državne novce i političke bodove opasno se predizborno zahuktava, a tko će biti njegovi pobjednici i/ili gubitnici ovisit će manje o promišljenoj kulturnoj strategiji, a više o političkoj računici i još nepoznatom datumu izbora.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI