Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminula Ivana Popović

Preminula Ivana Popović

Kiparica, modna dizajnerica i kostimografkinja, izgubila je dugogodišnju bitku s teškom bolešću posljednjeg dana 2016.
Share on facebook
Share on twitter

Ivana Popović rođena je u Zagrebu, 1968.godine.

Po obrazovanju je bila kiparica, a djelovala je kao multimedijska umjetnica i izgradila poseban i jedinstven status objedinjujući djelovanje na nekoliko područja i u nizu umjetničkih disciplina. Za sebe je govorila da se bavi teatralizacijom vizualne kulture. Kiparenje, kazalište, slikarstvo, moda, performansi – sve su to područja u kojima je Ivana suvereno djelovala više od dvadeset godina.

Radila je kazališne performanse još u ranoj fazi Eurokaza, kostime u predstavama Montažstroja, Dragana Živadinova, Marka Peljhana, osnovala Virus Teatar Michelangelo koji radi modne performanse, a jedan od prvih „Ja: Ja sam žrtva mode! / Madonna: Ja sam trudna!“ izveden je u Muzeju suvremene umjetnosti na Gornjem gradu 1993.

Od sredine devedesetih radi u biranim kazališnim projektima, ali se sve češće pojavljuje na modnim pistama s posve neobičnim i provokativnim, društveno i fenomenološki osviještenim modnim revijama koje dovode u pitanje ne samo suvremenu modu nego ponajprije modnu industriju i proliferirane industrije zabave i masovnih medija.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI