Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Panična potraga za v.d. intendanta HNK Split

Panična potraga za v.d. intendanta HNK Split

Suprotno pojedinim medijskim nagađanjima, još uvijek nije pronađen vršitelj dužnosti intendanta HNK Split. Evo tko su kandidati i što im ne ide prilog.
Share on facebook
Share on twitter

Čak i u šarenom društvu kakva su domaća kazališta s nacionalnim predznakom, HNK Split poseban je slučaj. Za razliku od ostalih haenkaova tamo sezona ne završava s početkom ljeta, već s koncem manifestacije Splitsko ljeto, koju zaposleni odrađuju kao dio redovitih radnih obveza. Iz istog razloga sezone u splitskom teatru počinju kasnije jer zaposleni na zasluženi odmor mogu tek koncem kolovoza.

No, tržište ne mari za takve specifičnosti pa sezonu, kad god da počinjala, treba pripremiti (najkasnije) ovih dana, dogovoriti angažmane s umjetnicima i suradnicima, organizirati prodaju pretplata i ine poslove bez kojih kazalište ne može funkcionirati.

Splitski HNK, međutim, ima intendanta u ostavci, koji će iz te kuće otići 1. srpnja. Tko će ga naslijediti, barem na poziciji vršitelja dužnosti potpuna je nepoznanica, a sva naša nastojanja da dobijemo odgovor na to pitanje od nadležnih - gradonačelnika, Kazališnog vijeća i poslovne ravnateljice, pokazala su se uzaludnima.

Kuloari, međutim, već danima bruje, a i današnja Slobodna Dalmacija piše (pozivajući se na izvore iz same Banovine) kako je odabir pao na Dinka Bogdanića, još uvijek aktualnog ravnatelja splitskog Baleta, čijom je zaslugom na repertoaru te kuće jučer osvanula čudnovata predstava za koju se ne zna je li premijera ili repriza i - čega.

Imenovanje Bogdanića vršiteljem dužnosti bit će moguće samo ako Bogdanić ima 'faraonski ugovor' nalik onom Bilićevom, budući je u višemjesečnoj agoniji HNK Zagreb Ministarstvo kulture jasno obznanilo kako vršiteljem dužnosti može biti imenovana samo osoba stalno zaposlena u kući, ne i ona koja je na mandatnoj funkciji. Ili jednostavnije - ravnateljima Drame, Opere, Baleta i poslovnoj ravnateljici mandat završava kad i intendantu, u ovom slučaju, kako je to objasnio sam splitski gardonačelnik - 1. srpnja.

Ukoliko Bogdanić ugovorno nije osigurao da ga splitski HNK zaposli po isteku mandata - v.d. ne može postati.

Drugi potencijalni kandidat za mjesto v.d. intendanta je sadašnja poslovna ravnateljica - Vesna Čotić. Ona će se po isteku Bilićeva mandata vratiti na radno mjesto u marketingu HNK Split, pa će kazalište ostati bez poslovne ravnateljice i barem formalno-pravno neće biti prepreka za njezino imenovanje. Problem ipak postoji i to u vidu dugova HNK Split prema vanjskim suradnicima, pa u skladu s tim i u 'friziranim' izvještajima što ih je ona kao poslovna ravnateljica morala potpisati. Što bi njezino imenovanje za v.d. intendanta značilo za potencijalne istrage o poslovanju kuće u Bilićevu mandatu - zaključite sami.

Osim dvoje spomenutih, u samom teatru nema baš dragovoljaca koji bi 'stavili glavu na panj' i preuzeli rukovođenje kućom 1. srpnja, pa se panična potraga, i utrka s vremenom, nastavlja.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI