Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Odlazi li Tonči Bilić iz HNK Split?

Odlazi li Tonči Bilić iz HNK Split?

Split danas slavi dan grada i svog zaštitnika Sv. Dujma, no već sutra glavna tema pod Marjanom mogao bi opet biti HNK, točnije njegov intendant.
Share on facebook
Share on twitter

Vlasnik najfrapantnijeg intendantskog ugovora u Hrvata, a kojega je usprkos brojnim materijalnim dokazima o nezakonitom poslovanju, Ministarstvo kulture istaklo kao ''primjer je dobrog upravljanja jednim kazalištem", ozbiljno priprema odstupnicu iz Splita.

Kao formalni razlog po svoj će prilici navesti nemogućnost realizacije Splitskog ljeta u željenom opsegu, premda je s obzirom na događanja u kazalištu proteklih mjeseci jasno da je to tek - prikladna izlika.

Kazalište je, naime, od Grada tražilo odobrenje za korištenje Peristila kao pozornice Splitskog ljeta na 17 dana, a dobilo dozvolu za samo njih  7.  No, tu informaciju, samo dva mjeseca prije početka festivala (kojemu se još uvijek ne zna program!), medijima nije servirao sam Bilić već maestro Nikša Bareza, koji u Splitskom ljetu kao ni u HNK nema nikakvu formalnu poziciju.

"Ako uzmemo u obzir da se radi o jednoj premijeri, Aide, te reprizi Nabucca, jasno je da je nemoguće to izvesti", zavapio je maestro Bareza na otužnoj svečanost dodjele bijenalnih nagrada HNK Split prije dva dana,  a na kojoj gotovo nitko od zaposlenika kazališta nije došao čestitati nagrađenim kolegama. Atmosferu u kući tada je za portal Dalmacijanews sažeo Trpimir Jurkić:

"Osjeća se bojazan za kazalište, za sve koji žive za kazalište i od njega. Mi ga možemo spasiti, ili ne.", poručio je.

A bojazan je i više nego opravdana jer ovih dana poveća skupina honorarnih suradnika HNK Split sprema kolektivnu sudsku tužbu kojom bi naplatila zaostale honorare, uključujući i one za sektor Drame, Opere i tehnike još za izvedbe od prošlog Splitskog ljeta. Pojedinci među njima ukupan iznos zaostalih dugovanja procjenjuju na čak milijun kuna!

Kako je takvo što moguće kad su i Grad Split i Ministarstvo kulture, odnosno festivalsko vijeće prihvatili financijska izvješća za proteklu godinu? Znači li to da su izvješća bila lažirana ili da su članovi Kazališnog, festivalskog pa i splitskog gradskog vijeća bili 'slijepi pored zdravih očiju'? Naime, upravo su oni trebali potvrditi valjanost dokumenta u kojima stoji da je HNK Split prošlu godinu završio u plusu od 48.237kn. Otkud onda dugovi i neplaćena potraživanja honorarnih suradnika na čelu s nekim iznimno uglednim domaćim umjetnicima?

Krije li se u tim mutnim financijskim vodama i odgovor na pitanje zaštoje gradonačelnik Baldasar inzistirao i iz drugog pokušaja uspio smijeniti Kazališno vijeće, nakon čega su ga njegove dvije bivše članice optužile da - laže?

Tko pak laže u slučaju angažmana dr. Vjerana Zuppe na čudnovatoj poziciji savjetnika intendanta (!) Bilića? Sam je Zuppa u intervjuu Večernjem listu 12. travnja izjavio kako tu funkciju već neko vrijeme obavlja i kako je za nju honoriran, dok pak kazalište, u pisanom odgovoru na izravan upit, tvrdi da sa Zuppom nije u ugovornom odnosu!

Sve navedeno u kombinaciji s brojnim optužbama Radničkog vijeća, koje Bilić kontinuirano pokušava minorizirati i ridukulizirati, baca posve novo svjetlo na odluku Tonča Šitina da naprasno, samo mjesec dana nakon imenovanj,a da ostavku na članstvo u Kazališnom vijeću, ali i Bilićevo nedavno odbijanje da Slobodnoj Dalmaciji komentira stanje u kući.

"Kazao je da glasine nikad ne komentira, a jednostavno pitanje hoće li dati ostavku, ostavio je bez odgovora nagovijestivši tek da će biti spremniji za razgovor nakon proslave svetog Dujma i Dana grada Splita.", objavila je tad Slobodna u znakovito naslovljenom tekstu - Tonči Bilić ostao bez potpore.

Je li naslov bio proročanski i hoće splitski HNK zapasti u još jednu 'krizu upravljanja' mogli bismo, prema Bilićevoj najavi, saznati već sutra.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE