Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Baldasar ipak smijenio Kazališno vijeće, a spreman je smijeniti i intendanta

Baldasar ipak smijenio Kazališno vijeće, a spreman je smijeniti i intendanta

Dnevni red današnje sjednice splitskog Gradskog vijeća ipak je nadopunjen točkama o razrješenju starog i imenovanju novog kazališnog vijeća, a u burnoj raspravi više je puta tražena smjena intendanta.
Share on facebook
Share on twitter

Kao i u prethodnoj raspravi Gradskog vijeća o HNK Split najglasniji je bio zastupnik HČSP, Luka Podrug, zatražovši u više navrata smjenu intendanta Tonća Bilića.

Podrug se pri tome više puta pozivao na članak 13. Bilićevog ugovora, uz kategoričnu tvrdnju kako je kazalište 2013. godinu završilo u minusu, a ne kako to navodi službeno izvješće - u plusu.

"HNK je rupa bez dna, a mi režemo djeci, komunali, socijali, ali se toj povlaštenoj kasti ništa ne smije uzeti. Imam bezbroj dojava, zašto vozilo HNK ide na Pleso dovoditi neku uglednu osobu, koliko košta najam dizalice na Starom placu za izvođene predstave, a s druge strane nedostaje 5000 kuna za dizalicu za one koji rade na bini. S jedne strane nedostaje najosnovnijih stvari u kazalištu, a s druge strane se rasipa", prenosi Podrugove izjave DalmacijaNews.

Podrug je potom zatražio i da Gradsko vijeće raspravi spomenuti izvještaj, te da se na dnevni red stavi točka o smjeni intendanta, a podržala ga je i zastupnica Ljubica Vrdoljak zatraživši hitnu reviziju poslovanja HNK Split. Vrdoljak je zatražila i da Bilić dođe na sjednicu vijeća - "ako je uopće u Splitu".

"Radničko vijeće je poslalo dopis u kojem sažimaju sve ovo što smo rekli Ljubica i ja, sumnjaju u istinitost izvješća, traže smjenu intendanta, reviziju i nakon toga javnu raspravu na Gradskom vijeću, to tražim i ja", rekao je Podrug.

Odgovorio mu je potom sam gradonačelnik ustvrdivši kako se Kazališno vijeće "nije snašlo", te kako je "intendant toliko jaka ličnost da s njim nije lako surađivati. Da ne bi došlo do eskalacije sukoba, logično je da promijenimo vijeće kako bi dobili jači sastav koji će bolje komunicirati. Poslat ćemo im reviziju s ciljem da im pomognemo. Kazalištu je potrebno pomoći, mi smo vlasnici. HNK ima problema niz godina i prošli intendat je imao problema, sve se svalilo na njemu, a svi znamo da nije samo on bio kriv. Ovo bi trebao biti proces pomoći HNK, a ne rezanje glava", rekao je Baldasar te izrazio spremnost da smijeni Bilića ako se ispostavi da je problem funkcioniranja kazališta upravo u njemu!

Raspravi su se pridružili i ostali zastupnici, pa je Tonći Blažević Biliću poručio da "spusti lopticu" jer je Kazališno vijeće ipak predstavnik vlasnika, dok ej nezavisna Marijana Puljak upozorila kako gradonačelnik nikad nije odgovorio na zahtjev Kazališnog vijeća za sastanak, a zbog nemogućnosti komunikacije s intendantom. Zastupnika Prljevića zanimalo što će Grad učiniti ako se uspostavi da su Podrugove sumnje točne.

"Normalno da ćemo ići u postupak ako se to utvrdi, ali je nama problem što ne znamo kakvo je pravo stanje", rekao je Baldasar.

Na koncu, vijećnici su prihvatili prijedlog razrješenja članova Kazališnog vijeća HNK i imenovali nove članove, među kojima, znakovito, za razliku od prošle sjednice nije i bivši intendant te kuće, Ivica Restović!

Tako će u Kazališnom vijeću ubuduće sjediti Joško Belamarić, Tonći Šitin, Inga Koludrović - Tomić, Elda Grubišić Pulišelić i Željko Mateljak.

Hoće li oni pomoći da Grad konačno "sazna" kakvo je pravo stanje u kući, pokazat će vrijeme.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE