Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Kazališno vijeće neće birati intendanta HNK u Zagrebu

Kazališno vijeće neće birati intendanta HNK u Zagrebu

Na natječaj za intendanta HNK u Zagrebu pristigle su tri prijave, a dan po zaključenju natječajnog roka i poseban naputak Ministarstva kulture kojim se iz procesa odlučivanja, suprotno ZOK-u, izbacuje Kazališno vijeće.
Share on facebook
Share on twitter

Najnoviji natječaj za intendata HNK u Zagrebu raspisan je 19. veljače, a rok za prijave na isti bio je 30 dana.

Po završetku natječajnog roka, u kojem su na adresu Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu pristigle tri prijave, središnji nacionalni teatar zaprimio je prvo emailom, a potom i redovitom poštom, poseban naputak Ministarstva kojim se, i to suprotno Zakonu o kazalištima (ZOK), tumači ostatak procedure izbora.

Naime, ZOK u članku 25. jasno navodi:

Intendanta nacionalnog kazališta na prijedlog kazališnog vijeća imenuje i razrješava predstavničko tijelo osnivača, odnosno sporazumno predstavnička tijela osnivača kada nacionalno kazalište ima više osnivača, a potvrđuje ministar kulture.

To u prijevodu znači da Kazališno vijeće HNK u Zagrebu treba razmotriti tri na natječaj pristigle prijave, te potom najboljeg kandidata predložiti na imenovanje Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu.

No, dopis koji je u HNK Zagreb pristigao iz Ministarstva kulture, a koji posjedujemo, svodi Kazališno vijeće na 'otvarača koverti', čiji je jedini posao utvrditi ispunjavaju li prijavljeni kandidati sve uvjete natječaja, a potom (kako je to detaljno opisano), kopirati svu dokumentaciju iz valjanih prijava te je prosiljediti vlasnicima kazališta, tj. Ministarstvu i Gradu.

Time se u potunosti derogira ZOK-om propisana funkcija Kazališnog vijeća i nedvojbeno krše zakonske odredbe, tim više što u Kazališnom vijeću sjede predstavnici oba vlasnika - i Ministarstva i Grada Zagreba.

Kazališno vijeće, barem zasad nije komentiralo naputak, a nisu to učinili ni iz Ministarstva kulture niti HNK u Zagrebu, premda smo očitovanje tražili pisanim putem. Stoga o razlozima ovakvog poteza možemo samo - nagađati. Logično objašnjenje bilo bi da predstavnici zaposlenika i umjetnika HNK u Zagrebu ne žele podržati kandidata kojeg Ministarstvo želi imenovati. Kako bi tome usprkos Ministarstvo moglo imenovati 'svog' kandidata, dovoljno je da prvo pričeka 15 dana za dostavu materijala, a potom još 7 za istek izmjenama ZOK-a propisanog roka za dogovor s graonačenikom Zagreba, nakon čega Vlada RH može samostalno predložiti imenovanje intendanta.

O kojem je pak kandidatu riječ procijenite sami: na natječaj su, naime, prostigle tri prijave. Ona aktualne vršiteljice dužnosti, Sanje Ivić, potom ona još uvijek aktualne ravnateljice Zagrebačkog kazališta mladih, Dubravke Vrgoč i na koncu ona izvjesnog Čileanca hrvatskih korjena s prezimenom Jakšić.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI