Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Što se zapravo događa u HNK Šibenik?

Što se zapravo događa u HNK Šibenik?

Zašto je ravnateljica šibenskog teatra, Nera Gojanović Kljajić, dala svoj mandat na raspolaganje, iako je dobila podršku kazališnog vijeća?
Share on facebook
Share on twitter

Naslov premijere koja se u šibenskom HNK zbila 21. veljače,  savršeno opisuje događanja koja su se u toj kući zbila dan kasnije. Veliki manevri u tijesnim ulicama.

Naime, dan nakon premijere predstave prema tekstu Ive Brešana, a u režiji sina mu Vinka, Kazališno vijeće HNK Šibenik i ravnateljica Gojanović sazvali su konferenciju za medije.

Kako je okupljenima objasnio Davor Šarić, predsjednik Kazališnog vijeća, to se tijelo sastalo u vezi s pisanim materijalom koji je stigao iz gradske uprave o financijskom poslovanju HNK Šibenik. Na njihovo traženje očitovala se i ravnateljica Gojanović, te objasnila sve što je bilo sporno nakon čega je vijeće jednoglasno prihvatilo njezino očitovanje i zaključilo da je financijsko poslovanje bilo u redu.

"Pregledom svih materijala koje nam je ravnateljica dala na uvid ovo Kazališno vijeće jednoglasno je donijelo odluku kako se u potpunosti slaže s njenim izvještajem i time podržava ono što u njemu piše, odnosno usvaja financijski izvještaj o kojemu se zadnjih mjeseci dosta špekuliralo – kazao je Šarić. Ja vam neću reći kako je ovaj završni izvještaj savršen, što i nije, živimo u vremenu recesije i mislim da nema mjesta gdje nešto ne zapinje i šteka, nije mi ni namjera s ove pozicije stati u obranu ravnateljice, ali nepravilnosti zbog kojih je i prozivana mi u izvještaju nismo vidjeli. Trebalo bi možda i realno sagledati zašto je do određenih problema došlo", zaključio je Šarić.

Potom je riječ preuzela sama Gojanović:

"Ja ću se ovom prilikom prvenstveno zahvaliti svima vama koji pratite rad našeg kazališta i bez obzira na otrovne strelice upućene na moj račun ja vam ništa ne zamjeram .Vi radite svoj posao, ja radim svoj i tu ne treba puno trošiti riječi. Želja mi je kazati kako za ovaj evidentan uspijeh šibenskog kazališta zasluge nose svi dosadašnji ravnatelji i djelatnici kazališta i nikako se ne procvat kazalište ne može vezati samo uz moje ime. Što se tiče samog izvještaja koje sam podnijela Kazališnom vijeću isto tako ne bih trošila previše riječi jer u njemu sve piše s tim da ću ovdje, ispred svih vas, svoj mandat staviti na raspolaganje pa neka se i na taj način odluči o mojoj funkciji ravnateljice HNK Šibenik."

Zašto je Gojanović ponudila mandat, iako je dobila podršku Kazališnog vijeća nije bilo jasno ni okupljenim novinarima, pa je jedna od predstavnica medija uzvratila: "Sad nam recite da smo sve ovo sanjali!"

No, naši izvori iz kazališta tvrde kako je ovakav rasplet dugotrajnog sukoba između šibenskog gradonačelnika Željka Burića i ravnateljice Gojanović ne samo očekivan nego i dogovoren!. Navodno je Gojanović Kljajić pristala otići s pozicije ravnateljice pod uvjetom da joj se omogući častan uzmak i da je se ne optuži za nesavjesno poslovanje. Zauzvrat, kazališno vijeće je pristalo usvojiti njezino izvješće, i to - opet navodno - pod prijetnom predsjednika da će u suprotnom dat ostavku na svoju poziciju. U tom slučaju, bilo bi nužno izabrati novog člana vijeća čime bi se neuralgična situacija u kazalištu drastično narušenih međuljuskih odnosa nastavila otezati još mjesecima.

Jesu li naši izvori u pravu ili ne, potvrdit će odluka šibenskog gradonačelnika o ponuđenom mu mandatu. U  međuvremenu šibenski kuloari već špekuliraju o imenima koja bi mogla biti u igri za mjesto idućeg ravnatelja ili ravnateljice, a među njima se opet spominje i - Senka Bulić.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI