Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Afera ‘Hotel Zagorje’: Gavella šumom, Lederer drumom, a činjenice…

Afera ‘Hotel Zagorje’: Gavella šumom, Lederer drumom, a činjenice…

Zašto su u Gavelli predstavu o ženi koja odbija postati profesionalna žrtva rata, odlučili zamijeniti onom o tome kako je rat počeo? Je li 'kvaka' u novcu, politici ili nečem trećem? I može li tu 'trampu' Lederer zakonito odobriti? Objavljujemo prepisku...
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već ekskluzivno objavili u četvrtak, GDK Gavella je samo 7 dana prije konca ove sezone, otkazalo premijeru jednog od najiščekivanijih naslova one iduće – Hotela Zagorje. I to nakon što je Grad Zagreb već odobrio sredstva za tu scensku adaptaciju 'Kiklopom' nagrađenog romana Ivane Bodrožić.

Kao da takvo poslovanje jedne javne ustanove samo po sebi nije dovoljno skandalozno, do otkazivanja je došlo nakon što je predstava u planu već gotovo godinu dana, ali i samo sedam dana nakon što su iz Gavelle od redateljice predstave Anice Tomić zatražili podjelu uloga.

Odluku o otkazivanju navodno je 15. lipnja donijelo Kazališno vijeće na prijedlog ravnatelja na odlasku, Borisa Svrtana. Nažalost, još od srijede 20. lipnja čekamo da nam sve to objasne i potkrijepe dokumentima. Prvo su nam u četvrtak iz kazališta u Frankopanskoj javili kako odgovore nećemo dobiti na vrijeme jer putuju na gostovanje u Makedoniju, da bismo par sati kasnije od njih dobili odgovor namijenjen zapravo kolegama iz Indexa.

U njemu stoji sljedeće:

Poštovani,

Predstava "Hotel Zagorje" Ivane Bodrozic za koju su probe trebale početi krajem rujna nije skinuta nego je predloženo da se sukladno odluci Kazališnog vijeća prolongira za jesen 2020., kada će se steći programsko-financijski uvjeti, budući da je tijekom 2018. godine financiranje programa umanjeno. Unatoč tome, program GDK "Gavella" se ne smanjuje jer će umjesto "Hotela Zagorje", 3.10. ove godine biti premijerno izvedena predstava Ive i Vinka Brešana "Kako je počeo rat na mom otoku". Navedeni prijedlog ravnatelja usvojilo je Kazališno vijeće u smislu financijske konsolidacije kazališne kuće, a pročelnica Ureda za kulturu, gđa. Ana Lederer na našu zamolbu treba tek odgovoriti.

S poštovanjem,

ravnatelj GDK "Gavella"

Boris Svrtan

Boris Svrtan dakle tvrdi da predstava nije skinuta nego je prolongirana.

'Prolongiranje' bi značilo da su autorice predstave i kazalište postigli dogovor o odgađanju projekta. Ali nisu. Dapače. Nakon što je s autoricama sklopilo usmeni ugovor, te slijedom istoga od Grada Zagreba dobilo namjenska sredstva, kazalište je pod misterioznim okolnostima samovoljno pomaklo termin produkcije predstave. I o tome tek izvijestilo autorice. Sedam dana prije konca kazališne, i početka sezone godišnjih odmora.

Razlog prolongiranja su, tvrdi Svrtan, programsko-financijski uvjeti, budući da je tijekom 2018. godine financiranje programa umanjeno.

Istina jest, programsko financiranje ne samo Gavelle, nego svih gradskih kazališta ove je godine smanjeno. Dapače, u posljednjih pet godina smanjeno je za 33%. Ali Gavella je već 1. ožujka znala da na raspolaganju ima manje novca nego lani. Tog su datuma, naime, objavljeni rezultati poziva za javne potrebe u kulturi.

Zašto Gavella nije odmah reagirala i tada, još prije tri i pol mjeseca, obavijestila autorice da predstave ne može biti?

Možda zato što je Grad Zagreb izričito odlučio financirati upravo Hotel Zagorje? Ili možda eventualni financijski problemi Gavelle imaju neke druge uzroke? Podsjetimo, koncem prošle kalendarske godine Gavella je poslovala pozitivno.

Publika, međutim neće biti zakinuta, kaže dalje Svrtan, jer će Gavella umjesto 'Hotela Zagorje', u listopadu izvesti 'Kako je počeo rat na mom otoku', koprodukciju s HNK Šibenik koja je tamo imala premijeru još u svibnju.

Gavella i HNK Šibenik svoju koprodukciju urbi et orbi predstavili tek 26. ožujka, iako je Gavella još 1. ožujka saznala da će dobiti 120.000 gradskih kuna - manje. Uz to, Gavella je u rečenu koprodukciju ušla sa 7 glumaca, a HNK Šibenik, kojemu su – za razliku od Gavelle – odobrena sredstva za tu predstavu, s njih samo – troje.

Svrtan, ipak ustraje da je problem u novcu te kaže kako je promjenu naslova usvojilo Kazališno vijeće u smislu financijske konsolidacije kazališne kuće.

Gavella je, dakle, u financijskim problemima? Od kad? U prosincu nije bila, a čini se ni u ožujku kad je najavljena koprodukcija za koju od Grada nisu dobili ni lipe, za razliku od Hotela Zagorje kojeg su usprkos namjenskim sredstvima- otkazali.

Konačno, Svrtan priznaje da sve ovo skupa nije riješena stvar.

Naime, na Gavellinu molbu za prenamjenu sredstava Gradski ured za kulturu na čelu s pročelnicom Anom Lederer tek treba odgovoriti.

E tu dolazimo do novog zapleta. Par sati nakon gore navedenog Svrtanova odgovora, stiže i očitovanje Ande Lederer, a u kojem stoji nešto posve drugo.

Poštovani, slijedom upita vezanog uz predstavu „Hotel Zagorje“, a čija je premijera u Gradskom dramskom kazalištu „Gavella“ planirana za studeni 2018. godine, izvješćujemo Vas kako je Kazališno vijeće GDK „Gavella“, na 8. sjednici održanoj u petak, 15. lipnja 2018. godine usvojilo Prijedlog izmjene programa rada kazališta, na način da se program „Hotel Zagorje“ zamijeni programom „ Kako je počeo rat na mom otoku“.  

Prema odluci Kazališnog vijeća koja je Gradskom uredu za kulturu dostavljena u četvrtak, 21. lipnja usvojen je prijedlog ravnatelja kazališta „Gavella“ Borisa Svrtana da se program „Hotel Zagorje“ prolongira za sezonu 2020./2021. kada se steknu programsko – tehnički uvjeti za premijeru ove predstave.  

U obrazloženju Odluke koju je Kazališno vijeće GDK „Gavella“ dostavilo Gradskom uredu za kulturu stoji kako je navedena predstava prijavljena na natječaj Javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2018. godinu te su za istu odobrena sredstva.  

Također, kazalište „Gavella“ u svibnju ove godine, na prijedlog Hrvatskog narodnog kazališta iz Šibenika, iz vlastitih je sredstava produciralo još jedan premijerni naslov, predstavu „ Kako je počeo rat na mom otoku“, u režiji Dražena Ferenčine, prema tekstu hrvatskih autora Vinka i Ive Brešana. Zagrebačka premijera te predstave planirana je za 3. listopada 2018. godine.  

Uzimajući u obzir srodnost tema ovih dvaju predstava te da su obje djela hrvatskih autora, Kazališno vijeće GDK „Gavella“, odlučio je kako će se predstava „ Kako je počeo rat na mom otoku“ u potpunosti uklopiti u predviđeni program Kazališta u ovoj sezoni te da će adekvatno zamijeniti „ Hotel Zagorje“.  

Gradski ured za kulturu razmotrit će prijedlog za izmjenu programa Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ za 2018. godinu.

Citirano pismo Ane Lederer za sad je prvi i jedini trag da se sjednica Kazališnog vijeća na kojoj je Hotel Zagorje skinut s repertoara, doista i zbila 15. lipnja. Slučajno ili ne, u jutarnjim satima tog dana na kioscima se pojavilo i novo izdanje tjednika Express s kolumnom Ivane Bodrožić o imenovanju Ane Lederer i to pod naslovom: 'Ona će nam opet kazališta puniti prašinom, ne publikom'.

Nadalje, Lederer tvrdi da se predstava prolongira kako bi se stekli programsko – tehnički uvjeti. Dakle ne programsko-financijski. Nego programsko-tehnički. Zapamtite to.

Jer već u idućem paragrafu Lederer tvrdi kako je Gavella koprodukciju s HNK Šibenik  financirala iz vlastitih sredstva. Što je posve različito od Svrtanovih opetovanih tvrdnji da je Gavella u financijskim problemima.

I kome sad vjerovati? Je li moguće da pročelnica Gradskog ureda za kulturu ne zna kako posluje kazalište koje joj je od ureda udaljeno par stotina metara?

Moguće je! Jer Lederer navodi kako joj je molba Kazališnog vijeća Gavelle za prenamjenu sredstava dostavljena 6 dana nakon donošenja. Na udaljenosti od pola tramvajske stanice.

No, izuzmemo li rečene faktografske diskrepancije, posebno je zanimljivo finale pisma Ane Lederer. U njemu se, naime, tvrdi kako su Hotel Zagorje i Kako je počeo rat na mom otoku –'srodne tematike', ali i napominje kako zamjenu ta dva naslova Grad tek treba odobriti.

Kao da sve navedeno nije dovoljno kompromitirajuće kako po Gavellu tako i po Grad Zagreb, dodatna začkoljica krije se u činjenici da je glavnu ulogu u predstavi Kako je počeo rat na mom otoku igra Gavellin ravnatelj na odlasku, Boris Svrtan, a da je istu režirao Dražen Ferenčina, novi ravnatelj Gavelle koji u mandat stupa 15. listopada. Nakon što Kazališno vijeće čak 42 dana nije raspravljalo o njegovu programu, da bi onda na koncu presudio glas predstavnika stranke - Ane Lederer.

Na potezu je, dakle, Ana Lederer, koja bi – kao što smo to i mi učinili -  trebala zatražiti i objaviti zapisnike svih sjednica Kazališnog vijeća, financijske izvještaje, popratne bilješke, kao i izvješća o izvršenju programskog i financijskog plana kazališta. I to žurno.

Naime, iako je Kazališno vijeće izglasalo izmjenu programskog plana, nije imalo potrebe isto učiniti i s – financijskim. Bit će stoga i više nego zanimljivo vidjeti kako i kojim dokumentima potkrepljuju takvu svoju odluku.

Tim više što gradonačelnik Zagreba, u pravilu jednom godišnje izdaje naputak kojim se uređuje potrošnja vlastitih prihoda javnih ustanova u kulturi.

A on, to jest naputak, dosadašnjim objašnjenima kako Gavelle tako i pročelnice Lederer nikako ne ide na ruku. Ponajmanje pak Kazališnom vijeću u kojem – podsjetimo – većinu čine upravo predstavnici stranke Milana Bandića i stranke Ane Lederer.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI