Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Je li ravnateljica HNK Šibenik izabrana – protuzakonito?

Je li ravnateljica HNK Šibenik izabrana – protuzakonito?

Tako barem tvrdi novo Kazališno vijeće HNK Šibenik, čiji članovi ni sami ne zadovoljavaju zakonom propisane uvjete za imenovanje.
Share on facebook
Share on twitter

Grad Šibenik za svoje je predstavnike u Kazališnom vijeću HNK u Šibeniku odabrao Anitu Škugor Kodžoman, bivšu HDZ-ova gradska vijećnica i dugogodišnja ravnateljicu Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Dianu Dulibić, bivšu zaposlenicu šibenske gradske uprave i sadašnju ravnateljicu Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, te pjevača Marka Škugora.

Kako isti zadovoljavaju  Zakonom o kazalištima jasno propisani uvjet da predstavničko tijelo osnivača imenuje članove Kazališnog vijeća iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi, procijenite sami.

No, to i takvo vijeće, ustvrdilo je po konstituiranju da je aktualna ravnateljica kazališta izabrana - protuzakonito.

Kako piše portal Šibenik News, upravo je pravnica Dulibić utvrdila da statutarna odluka o izmjeni i dopunu Statuta HNK Šibenik nije usklađena s Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju HNK Šibenik, iz čega proizlazi da je imenovanje aktualne ravnateljice - protupravno. Naime, prema neusklađenom aktu ravnatelj može biti netko s pet godina radnog, a prema Odluci Gradskog vijeća koja je usvojena u studenom 2011., za tadašnje koalicijske vlasti na čelu s SDP –om, ravnateljem može biti imenovana samo osoba koja ima pet godina iskustva u struci.

No, sve navedeno ne znači da će netko zbog toga snositi odgovornost.

"Ma mi se nismo niti ćemo se osvrtati na ono što je bilo. Moj je stav da sve mora biti po zakonu. Zbog  toga smo proučili postojeće akte i utvrdili tu nesuklađenost. Mi ćemo se sada u skladu s tim ponašati, ali ni jednom rječju nismo spomenuli to što je bilo prije nas niti nas to zanima ", izjavila je Anita Škugor Kodžoman, izabrana za predsjednicu Kazališnog vijeća.

Nije zgorega napomenuti kako je u tijeku natječaj za izbor ravnatelja HNK Šibenik, pa bi se cijeli ovaj slučaj mogao dodatno zakomplicirati.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI