Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > HNK Šibenik ima novog ravnatelja

HNK Šibenik ima novog ravnatelja

Gradsko vijeće HNK Šibenik jučer je imenovalo novog ravnatelja tamošnjeg Hrvatskog narodnog kazališta, a i pri njegovom izboru kršen je Zakon o braniteljima.
Share on facebook
Share on twitter

Šibenski glumac Jakov Bilić imenovan je na jučerašnjoj sjednici šibenskog Gradskog vijeća za ravnatelja Hrvatskoga narodnog kazališta u Šibeniku. Četverogodišnji mandat počet će mu nakon što u prosincu istekne mandat aktualne ravnateljice Maje Trlaje.

30-godišnji Bilić je šibenskoj publici dobro poznat kao glumac kuće u kojoj postaje ravnateljem: magistrirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ivice Boban i Krešimira Dolenčića.

Igrao je u svim dramskim produkcijama matične kuće, a godine 2016. dobio je i Nagradu hrvatskoga glumišta za ulogu Đure Bedare u mjuziklu Matilda.

Do sada je ostvario i nekoliko uloga na filmu i u televizijskom serijama kao što su - Ne gledaj mi u pjat, Osmi povjerenik i Crno bijeli svijet. Voditelj je dramske radionice za djecu i mlade "Ivana Jelić" u šibenskome kazalištu.

Uz glumu, bilo je mjesta i za politiku pa je od svibnja prošle godine Jakov Bilić bio i vijećnik šibenskog Gradskoga vijeća iz redova HDZ-a.

No, Bilić je izabran na natječaju u čijim uvjetima nisu bile navedene prednosti zapošljavanja, čime je prekršen Zakon o braniteljima. Po njemu, naime, branitelji i članovi njihovih obitelji imaju predbost pri zapošljavanju u javnom sektoru.

Zbog identičnih grešaka poništeno je u posljednje vrijeme 40-tak natječaja za ravnateljska mjesta, ali u - školama, dok barem zasad, nije bilo nikakvih reakcija na činjenicu su zakon kršila i brojna komunalna kazališta, o čemu smo detaljno pisali ovdje.

KM_C224e-20180828120641

Priču o poništavanju natječaja u školama objavio je prije par dana Index, a potvrdila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Stoga je HNK Split u svom, danas raspisanom natječaju, pomno citirao uvjete iz Zakona o braniteljima:

Iz Ministarstva branitelja, kao ni onog kulture zasad nije bilo komentara na sporna imenovanja i natječaje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI