Search
Close this search box.

Kako je počeo rat na mom otoku

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
HNK Šibenik odlučilo je odati počast veliko šibenskom autoru, Ivi Brešanu, scenskom adaptacijom najgledanijeg hrvatskog filma.
autorski tim funkcija
Ivo Brešanautor predloška
Vinko Brešanautor predloška
Sara Lovrić Caparinkostimograf
Dražen Ferenčinaredatelj
Mate Matišićoblikovatelj svjetla
Dragutin Brozscenograf
Željka Udovičić Pleštinaautor adaptacije
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Anica KovačevićSpomenka
Boris SvrtanBlaž Gajski
Franka KlarićLucija
Igor KovačMartin
Ivan GrčićVojnik Albanac
Jakov BilićRoko Papak
Janko RakošAleksa
Nenad CvetkoMurko Munita
Nikola BaćeVojnik Šćepanović
Šime BubicaSven Gajski
Zoran GogićDante

Kako je počeo rat na mom otoku, debitantski cjelovečernji igrani film Vinka Brešana iz 1996. za koji je scenarij sam redatelj napisao s ocem Ivom Brešanom bio je svojevrsna je prekretnica u hrvatskom filmu '90-ih. Spojivši rat, odnosno njegov početak, kao temu sa žanrom komedije, privukao je do tad nezamislivih 342 tisuće gledatelja, a ovjenčan je i svim važnijim nagradama na Puli '96.

Priča započinje kad na jedan mali otok na Jadranu dolazi Blaž Gajski. On je otac vojnika koji je tu na odsluženju vojnog roka u JNA i želi svog sina na svaki način izvući iz vojarne. No, stanje na otoku je napeto. Major Aleksa, gotovo potpuno ludi zapovjednik vojarne, minirao je skladišta i prijeti da će cijeli otok dignuti u zrak...

U sezoni 2017/2018 HNK ŠIbenik odlučilo je baš kazališnom adaptacijom tog naslova odati počast preminulom velikom šibenskom autoru, Ivi Brešanu, a nakon što je njegov sin Vinko odbio režirati predstavu inscenaciju iste povjerili su - Draženu Ferenčini.

'Kada smo počeli promišljati što bismo radili u novoj sezoni imali smo veliku želju napraviti nešto Brešanovo. Veliko je breme prilagoditi za kazalište jedan od najgledanijih domaćih filmova, a u svemu imamo punu podršku Vinka Brešana, koji godinama tvrdi da je riječ o komadu koji može igrati u kazalištu. Odmah smo ga pitali želi li on biti redatelj, ali odbio nas je uz riječi da je jednom već režirao 'rat na mom otoku', a sada u njemu želi samo uživati. Imali smo otvorene ruke u biranju suradnika i u razgovoru s nekoliko redatelja odlučili smo se za Dražena Ferenčina. ', rekla je na predstavljanju sezone ravnateljica šibenskog teatra, Maja Trlaja.

Samo dva tjedna prije premijere, HNK Šibenik objavio je da predstava nastaje u koprodukciji sa zagrebačkom Gavellom, koja je pak o toj suradnji svoju publiku izvjestila tek na dan premijere predstave u kojoj ključnu ulogu Blaža Gajskog igra Gavellin ravnatelj - Boris Svrtan.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE