Naslovnica > VIJESTI > INFO > Zbog referenduma – raskol u HDDU

Zbog referenduma – raskol u HDDU

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika već godinama ne reagira javno ni na pitanja koja se izravno tiču struke, a kamo li na šire društvene teme. U skladu s tom tradicijom, novi se predsjednik ogradio od istupa Urše Raukar na dodjeli NHG, nakon čega je krenula lavina...
Share on facebook
Share on twitter

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika krovna je strukovna udruga u Hrvatskoj, čijim članom morate biti ukoliko primjerice želite dobiti status samostalnog umjetnika, premda već godinama u njezinom Upravnom odboru kao ni u drugim tijelima nema niti jednog predstavnika tih istih samostalnih umjetnika, žena ili umjetnika koji nisu zaposleni na neodređeno vrijeme, i još k tome sredovječni muškarci.

Već i letimičan pregled službenih web stranica društva, dat će vam do znanja, kako se osim sobom i vlastitim manifestacijama, HDDU ne bavi gotovo ničim drugim, pa tako ni - Zakonom o kazalištima. O izmjenama ZOK-a, naime, na webu HDDU nema ni slova!

Konkretni zakon se ne spominje ni u nedavno objavljenom Strateškom planu za iduće desetogodišnje razdoblje, no zato u istom dokumentu kao novi projekti i programi društva za isto razdoblje stoje npr. „Božić s glumcima“ i „Olimpijada glumaca“.

To i takvo društvo nije se posljednjih godina oglasilo niti po jednom za struku važnom pitanju, a u slučaju lanjskog skandala godine, zabrane plakata za predstavu Fine mrtve djevojke, tadašnji je predsjednik društva, Goran Grgić tek nakon golemog broja pisama članstva, punih devet dana nakon zabrane - pozvao zainteresirane da 'artkuliraju svoje stavove'. Od artikulacije na koncu nije bilo ništa, pa se društvo nije službeno ni očitovalo, da bi potom delegati Skupštine, odnosno predstavnici ogranaka HDDU gotovo aklamacijom podržali odluku predsjednika društva i Upravnog odbora da o slučaju plakat ‘mudro’ šute, o čemu smo detaljno pisali ovdje.

Odonda do danas, preko Skupštine održane mjesecima nakon zakonskog roka, te one prekinute, došlo je smjene na čelu HDDU, pa je za prvog čovjeka društva izabran Boris Svrtan. Upravni odbor nastavio je raditi u gotovo identičnom sastavu, samo što je na mjesto Srećka Šestana, u njega imenovan dojučerašnji predsjednik - Grgić.

Novo-staro vodstvo izabrano je 28. listopada, a već 24. studenoga pred njim je bila realizacija dodjele Nagrada hrvatskog glumišta, čije su već same nominacije izazvale buru reakcija na društvenim mrežama, i to s prilično teškim riječima - od nepotizma do - kriminalizacije.

Na istoj toj dodjeli  je, sad već i vrapci na grani znaju, glumica Urša Raukar odvirala jedan glazbeni broj na harmonici s natpisom 'PROTIV', aludirajući - naravno - na refererendum o izmjeni Ustava.

Već dva dana kasnije, predsjednik HDDU, Boris Svrtan, odaslao je članstvu pismo u kojem se ograđuje od kolegičina nastupa navodeći:

"Želim ovdje reći da je scenarij Dodjele NHG-a bio prihvaćen ranije, a potvrđen i na konstituirajućoj sjednici, uz određene primjedbe oko pjesama na isključivo engleskom jeziku, koje se nije moglo nekoliko dana prije mijenjati, jer su već uvježbane. Napominjem i time odgovaram na pismene i usmene upite mnogih članova, da ni u scenariju, a ni na generalnoj probi nije bilo politizacije i referendumske kampanje. Svatko je, naravno, odgovoran za svoje postupke pod punim imenom i prezimenom, ali mišljenja sam da nas korištenje HDDU-a kao platforme za iznošenje političkih stavova bilo koje boje može odvesti u instrumentalitaciju i dezintegraciju Društva, jer doista smo različiti i to je naše bogatstvo, a ne razlog razdora."

Pismo je izazvalo lavinu reakcija, a odgovori na njega već danima zatrpavaju inboxe svih koje HDDU ima na mailing listi, koja usput budi rečeno i nije baš lista, već svima vidljivi popis adresa u polju za adresante, što je već samo po sebi problematično.

Reagirali su tako i sama Urša Raukar i redateljica svečanosti Dora Ruždjak Podolski, ali i brojni drugi članovi društva, redom podržavajući stav kolegice i zamjerajući Svrtanu što članovima, koji su po definiciji javni radnici zamjera - javno djelovanje.

No, bilo je i drugačijih stavova, pa je tako primjerice Miro Gavran u svom obraćanju kolegama kao primjer potrebe da se strukovna udruženja ne opredjeljuju oko svjetonazorskih pitanja, naveo psovački napad Predraga Raosa na članove Hrvatskog društva pisaca koji je završio - bacanjem suzavca!

Razočaran svime, jedan od mlađih članova HDDU, Dino Rogić, najavio je izlazak iz društva, a ako je slutiti po reakcijama na prepisku - neće biti jedini.

No, je li to doista rješenje?

Članstvo, naime, nije tražilo da se HDDU kao krovna udruga pozicionira spram referenduma, a čak i da jest - društvu je na raspolaganju cijeli niz alata kojima su, pa čak i besplatno - mogli ustanoviti stav svoje 'baze'.

Umjesto toga, jedan dio članova odlučno je branio pravo bilo koga od kolegica i kolega da javno zastupaju vlastito mišljenje, pogotovo na medijski najvidljivijem događaju koji struka organizira. Ukoliko se to pravo članstvu odrekne, možemo li idućih godina na dodjelama očekivati da prezenteri i izvođači pod materijalnom i krivičnom odgovornošću potpisuju zakletvu da neće ni jednim zarezom prekoračiti scenarij? Hoće li se dobitnicima propisivati koga smiju, a koga ne spominjati u zahvalama? Hoće li neki zbog rizika da 'odbiju poslušnost' biti preventivno  spriječeni da na dodjelu uopće dođu?

Zašto je 'PROTIV' bilo tako važno, a zabrana plakata i verbalno nasilje, pa i konkretne prijetnje kojima su bili izloženi članovi ansambla GDK Gavella - nisu? Zašto HDDU nije reagirao na cijeli niz skandala u recentnim izborima ravnatelja po domaćim kazalištima? Na drastično smanjenje sredstava namijenjenih kulturi u državnom proračunu? I tako dalje, i tako dalje...

Na sva ova pitanja trebali bi odgovoriti upravo sami članovi HDDU, i to svojim izravnim angažmanom u skladu sa Statutom društva. No, malo je vjerojatno da će se to dogoditi, pa će se vjerojatno i ova 'bura u čaši vode' smiriti već pri prvoj idućoj potrebi članstva da od društva dobije potvrdu temeljem koje im se umanjuje porezna osnovica.

...jer to je, nažalost, jedina funkcija društva oko je se svi članovi - slažu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI