Naslovnica > ARHIVA FELJTONA > Najkraći dramski tekst, ikad

Najkraći dramski tekst, ikad

Ako je vjerovati Guinessu, najkraći dramski tekst, ikad, napisao je Samuel Beckett. Isti se zove 'Breath' i traje - 25 sekundi.
Share on facebook
Share on twitter

Već oko samog nastanka Breatha postoje neke kontraverze, iako se nekako najprihvaćenijom verzijom smatra ona da je Samuel Beckett tekst napisao na narudžbu britanskog pisca i kritičara Kennetha Tynana.

Rečeni je gospodin naime bio i ostao jedan od najmoćnijih ljudi u povijesti britanskog kazališta, a nakon karijere kazališnog kritičara i prvog literarnog ravnatelja (što bi kod nas bilo jednako kućnom dramaturgu) u National Theatru pod vodstvom Laurencea Oliviera, dao se i u samostalnu autorsku karijeru.

Tynan je osmislio avantgardni kazališni program pod nazivom 'Oh! Calcutta!', a u koji je osim svojih uvrstio još i minjature naručene od autora poput Johna Lennona, Sama Sheparda, Edne O'Brien, Julesa Feiffera i – Samuela Becketta.

'Breath', koji je Becket navodno na razglednici poslao Tynanu, vrlo detaljno opisuje radnju (udah i izdah) koji se imaju izvesti na smećem pokrivenoj sceni u trajanju od preciznih 25 sekundi. Tekst koji zajedno s naslovom i imenom autora broji tek 659 znakova, u izvorniku ćete pronaći – ovdje.

Literarni i kazališni kritičari još i danas debatiraju je li Beckettov Breath'izravna reakcija na Tynanovu narudžbu ili pak 'minjaturna studija o kratkoći i besmislenosti samog života'.

Što god da je Beckett tekstom htio, nije međutim bilo ono što je od Tynana i dobio. Naime, kako je poveznica svih djelova 'Oh! Calcutte!' bila erotika, Tynan je suprotno svim Beckettovim uputama u izvedbu ubacio i dva gola ljudska tijela koja su na sceni ležala među smećem. To je Becketta u potpunosti razbjesnilo i neko se vrijeme prijetio i sudom, no na kraju se stvar stišala, možda i zato jer je 'Oh Calcutta!' od praizvedbe na Off-Broadwayu 1969. samo u New Yorku doživjela više od 1600, a u Londonu više od 2400 izvedbi.

2001. u sklopu projekta Beckett on Film, koji su pokrenuli i financirali dublinski Gate Theatre, Channel 4 i Irish Film Board, 'Breath' je u film pretočio jedan od najkotraverznijih umjetnika današnjice Damien Hirst, slijedeći doslovno autorove upute.


Samuel Beckett: Breath, r: Damien Hirst

Breath je u Hrvatskoj posljednji put igran 2006. u Kubus Kartel produkciji, a u sklopu projekta Skroz na Velesajmu Kulture u Teatru &TD u Zagrebu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI