Naslovnica > VIJESTI > INFO > ZOK na čekanju, Šipuš u HNK?

ZOK na čekanju, Šipuš u HNK?

Izmjene Zakona o kazalištima 'zapele' su u Saboru i čini se izvjesnim da neće biti usvojene prije jeseni. U međuvremenu HDDU najavljuje ispitivanje njihove ustavnosti, a Ministarstvo priprema imenovanje v.d. intendanta HNK Zagreb.
Share on facebook
Share on twitter

Dugonajavljivane izmjene Zakona o kazalištima, nakon burne internetske rasprave, ali ne i savjetovanja sa strukovnim i inim organizacijama, spale su s velikih reformskih poteza na tek četiri članka, koje je Ministarstvo kulture uputilo u Sabor.

Tamo je pak njihovo prvo čitanje (nakon kojeg je trebala uslijediti javna rasprava), u Dnevni red tekuće, 8. sjednice, bilo uvršteno pod rednim brojem 18., da bi potom preko noći bilo preseljeno na 26. mjesto!

Stoga su u saborskim kuloarima sve češća nagađanja kako izmjene ZOK-a uopće neće biti raspravljene na ovoj saborskoj sjednici koja traje samo do petka 12. srpnja, već da će po hitnom postupku, dakle bez široke javne rasprave, biti upućene na iduće saborsko zasjedanje.

Takvo što potvrdio je u sinoćnjim Vijestima iz kulture i predsjednik nadležnog saborskog Odbora za kulturu, Valter Boljunčić. No, u istoj emisiji gostovao je i član Upravnog odbora HDDU, Draško Zidar, te najavio da će - usvoje li se izmjene ZOK-a - ta organizacija zatražiti ispitivanje njihove ustavnosti, ali i zatražiti pomoć međunarodnih organizacija kojih je član.

[jwplayer mediaid="143378"]

Naime, spomenutim četveročlanim izmjenama ZOK-a, Grad Zagreb kao suvlasnik HNK, isključuje se iz procesa odlučivanja o intendantu kazališta, kao uostalom i HNK Varaždin, koji bi trebao dobiti status nacionalnog teatra, čime bi potvrđivanje njegova intendanta opet bilo u ingerencijama ministarstva kulture.

U međuvremenu, mandat aktualne intendantice HNK Zagreb opasno se približio kraju, a novog natječaja za to radno mjesto, nakon niza poništenih, i dalje - nema, pa je sasvim izvjesno da će početkom rujna na čelo tog kazališta biti imenovan vršitelj dužnosti.

Upućeni izvori iz Ministarstva kulture tvrde nam kako je ta fotelja već rezervirana za zamjenika ministrice kulture Berislava Šipuša, koji će ujedno biti i glavni kandidat na idućem natječaju za intendanta, a koji bi trebao biti raspisan nakon što se u rujnu po već spomenutom hitnom postupku usvoje izmjene ZOK-a.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI