Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Brechtov Berliner Ensemble – na cesti?

Brechtov Berliner Ensemble – na cesti?

Zbog navodnog višegodišnjeg kršenja ugovora o najmu, Berliner Ensamble mora iseliti iz kazališta u kojem je djelovao proteklih 60 godina.
Share on facebook
Share on twitter

Kazališna kompanija koju je 1949. osnovao Bertolt Brecht kako bi izvodila njegove komade, od samog je pokretanja bila smještena u Theater am Schiffbauerdamm na obali berlinske rijeke Spree.

Ta je zgradu prvobitno bila u vlasništvu obitelji Wertheim, koja ju je nakon pada Berlinskog zida, navodno u strahu da ne dođe u ruke vlasti i tako kazalište potencijalno suoči s cenzurom, prodala fondaciji Holzapfel. To ne samo da se nije dogodilo, već gradske vlasti Berlina godinama plaćaju godišnji najam za kazalište u iznosu od 214,000€, a umjesto s komunističkom državnom cenzurom, Berliner Ensamble ovih dana ima problema s kapitalizmom, točnije s navodnim ugovornim obvezama.

Naime, upravitelj fondacije, Rolf Hochhuth tvrdi kako već godinama grubo krše ugovor o najmu, između ostalog odbijajući postaviti njegov komad o papinskom ignoriranju progona Židova u Rimu tijekom Drugog svjetskog rata.

Uprava Ensamblea, na čelu s ravnateljem Clausom Peymannom, barem zasad nije komentirala cijeli slučaj.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

  1. Iskreno, Peymann je u osamdesetima kad je došao u Burgtheater bio čudo. No, ovo što se sad u tom kazalištu može vidjeti je čisti muzej. Možda i toga treba biti (vjerojatno treba), ali mi se čini da bi tom kazalištu nužno trebala promjena, drugačije preispitivanje povijesti. Na drugačiji način.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI