Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > David Bowie na sceni

David Bowie na sceni

U sjećanje na nedavno preminulog Davida Bowieja, čija je čitava karijera bila obilježena izrazito teatraliziranim nastupima, donosimo vam pregled njegovih kazališnih eksperimenata.
Share on facebook
Share on twitter

David Bowie, rođen 8. siječnja 1947., preminuo je u 69. godini nakon osamnaest mjeseci borbe s rakom. Jedan od njegovih posljednjih pothvata bio je mjuzikl Lazarus, o kojem smo vam detaljno pisali još i prije njegove praizvedbe, a koji je režirao vjerojatno najtraženiji svjetski redatelj - Ivo van Hove. Uz van Hovea član autorskog tima bio je i Enda Walsh, autor mjuzikla Once, a projekt je nastao u produkciji New York Theatre Workshopa. Lazarus je adaptacija romana Čovjek koji je pao na zemlju autora Waltera Tevisa , u čijoj je filmskoj adaptaciji redatelja Nicolasa Roega svoj filmski debi doživio sam Bowie.

Kako je izgledao finalni produkt možete provjeriti ovdje, a neke od pjesama iz predstave Bowie je uvstio i na svoj posljednji album Blackstar. Veliki interes za produkciju vlada još od proljeća prošle godine, ulaznice su bile rasprodane u rekordnom roku, a budući da nakon Bowiejeve smrti vlada još veći interes za predstavu, NYTW organizirao je niz dodatnih izvedbi. Posljednja izvedba za sad je najavljena za 20. siječnja, a već se govori i o mogućnosti transfera mjuzikla na Broadway, ali i na West End, gdje bi mogao zaživjeti na duže staze.

https://www.youtube.com/watch?v=78e5HGpVlLg

Povodom produkcije svog mjuzikla, Bowie je rekao kako nije prirodno nadaren za karijeru izvođača (u što je teško povjerovati) i da je zapravo u mladosti planirao pisati mjuzikle. Poznati su njegovi planovi da u formi mjuzikla adaptira svoj kultni album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars i roman 1984 Georgea Orwella, koji se nažalost nisu ostvarili. Osim što je glumio u nizu filmskih ostvarenja, uključujući i film o kultnom uličnom umjetniku Jeanu Michelu Basquiatu, ali i Nikolu Teslu u Prestižu Christophera Nolana, David Bowie okušao se nekoliko puta i na daskama koje život znače u ulozi izvođača.

1967. debitirao je u pantomimi Pierrot in Turquoise inspiriranoj maskama commedije dell´ arte, za koju je skladao glazbu i istu sam izvodio pod mentorstvom Lindsayja Kempa. Bowie je od Kempa učio pantomimu nekoliko godina, prije početka glazbene karijere, kad ga je Kemp i prepoznao kao izrazito talentiranog glumca i glazbenika. S Kempom je Bowie surađivao i na koncertnoj turneji Ziggy Stardust., a u nedavnom intervjuu za The Guardian Kemp tvdi da je imao niz planiranih projekata s Bowiejem, uključujući i ulogu -Mačka u čizmama. Premijerna izvedba njihovog prvog zajedničkog projekta održana je 28. prosinca 1967. u Oxfordu, a predstava je doživjela i transfer na West End. Lindsay Kemp igrao je glavnu ulogu, a rad na predstavi očito je bio inspirativan Bowieju, koji je jednom prilikom izjavio:

I’m Pierrot. I’m Everyman. What I’m doing is theatre, and only theatre. What you see on stage isn’t sinister. It’s pure clown. I’m using myself as a canvas and trying to paint the truth of our time.”

 

 

O svom shvaćanju glume kao sastavnog dijela svoje karijere govorio je ovdje.

S Bertoltom Brechtom David Bowie susreo putem glazbe, izvodeći Alabama Song iz opere Uspon i pad grada Mahagonija Kurta Weila i Bertolta Brechta, ali i neposredno, izvodeći njegovu mladenačku dramu Baal. Baal je prva Brechtova cjelovečernja drama koja je nastala prije njegovog zaokreta k epskom teatru, a govori o mladom pjesniku koji odbacuje sve uzuse građanskog društva i živi prilično razvratnim životom. Bowie je Baala igrao u televizijskoj produkciji BBC-a, čiju vam integralnu verziju donosimo, a u isto je vrijeme snimio i ploču sa songovima iz drame, koje je za ovu televizijsku adaptaciju uglazbio  Dominic Muldowney

https://www.youtube.com/watch?v=xcQeIYbY52M

 

Njegov jedini nastup na Broadwayju dogodio se u produkciji drame The Elephant Man (Čovjek slon) autora Bernarda Pomerancea, temeljenoj na istinitoj priči o životu Josepha Merricka, koji je u viktorijansko doba bio slavan zbog ektremnih deformiteta tijela. Predstavu je režirao Jack Hofsiss, a sam Bowie nije bio u izvornoj podjeli, već je naslovnu ulogu 'naslijedio' od Philipa Anglima, odnosno Brucea Davisona, a istu je ulogu nakon njega igrao i hvaljeni Mark Hamill, u to doba najpoznatiji po ulozi Lukea Skywalkera u StarWars serijalu. Veliki uspjeh predstave potvrdile su i brojne nagrade, uključujući i prestižnog Tonyja, a film iste tematike 1980. snimio je David Lynch.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE