Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Operni blogovi

Operni blogovi

Internetski video servisi vrve snimkama opere, a kao prilog hipotezi da opera još uvijek nije mrtva umjetnost, donosimo vam izbor blogova koji se na različitim razinama bave upravo tom glazbeno-scenskom vrstom.
Share on facebook
Share on twitter

Operne kuće sve su sklonije reklamiranju svojih izvedbi putem novih medija i novih izvedbenih formi (kao što je flashmob o kojem smo pisali), a digitalizacija opere također je uzela maha. Kad govorimo o digitalizaciji opere, apsolutno vodi Metropolitan Opera, koja je započela praksu izravnih prijenosa iz svoje kuće u kinima diljem svijeta, te gotovo sve svoje audio-vizualne snimke postavila na Internet.

Trend digitalizacije opere prate i njeni obožavatelji, tako da na internetu imamo priliku pratiti desetak različitih blogova koji se na različitim razinama bave operom. Neki donose vijesti iz opernog svijeta, neki pišu recenzije različitih aktualnih i arhivskih snimki, neki dijele svoja pjevačka iskustva, dok je jedan blog posebno usredotočen na odnos mode i opere. Donosimo vam kratak pregled opernih blogova iz svijeta, te prvog (nama poznatog) hrvatskog opernog bloga.

operachic.typepad.com

Jedan od najčitanijih opernih blogova, operachic, piše jedna Amerikanka koja se našla u Milanu. Iako redovito prati program La Scale, te je u jednom od postova detaljno opisala kakav se dress code očekuje u kojem dijelu gledališta te kazališne kuće, paralelno s operom prati i modu. Tako u jednom od posljednjih postova piše o problemima s kojima se Miucca Prada susrela kada je radila kostimografiju za Atilu Giuseppea Verdija u Metropolitanu. Redovito prati modne kreacije koje se nose na velikim opernim premijerima, tjedne mode u Parizu, Milanu i New Yorku, ali i kreacije koje nose velike operne dive današnjice.

operaobsession.blogspot.com

Autorica ovog bloga, mlada Lucy iz New Yorka, vrlo redovito prati operni život Velike jabuke, pa tako donosi i kritike izvedbi u Metropolitan Operi, ali i drugih njujorških opernih kuća. U svojim recenzijama vrlo je detaljna, i jednako vješto komentira scenske i glazbene komponente izvedbe, a u komentarima često raspravlja sa svojim čitateljima o pojedinim izvođačima, ali i kvaliteti samih opernih djela. Osim kvalitetnih recenzija opernih predstava, Lucy s vremena na vrijeme izvuče iz arhive poneki kvalitetan operni album koji vrijedi poslušati, a prati i koncertna zbivanja. Ukoliko želite biti u korak s opernim događanjima u New Yorku, svakako počnite pratiti operaobsession.

sopranostepsout.blogspot.com

Vrlo duhovit i osoban blog donosi nam Jessica, koja samu sebe opisuje kao sopranisticu, majku, spisateljicu, učiteljicu i pomalo ludu osobu. Jessica je blog doživjela doslovno kao vrstu internetskog dnevnika, tako da imamo priliku pratiti njene svakodnevne avanture i način na koji glazba ispunjava njenu svakodnevnicu. Sa profesionalne strane, vrlo su zanimljive njene upute i preporuke za audicije – način učenja arija ili solo pjesama, koji vjerojatno može biti od koristi svima koji se počinju baviti pjevanjem.

kimkamp.blogspot.com

Kimberly Feltkamp mlada je mezzosopranistica iz New Yorka koja iza sebe već ima pohvalu NY Timesa za nastup na studentskom koncertu, a nas je osvojila tekstom o utjecaju fitnessa na njeno pjevanje.  Postojeća predrasuda da operni pjevači moraju biti korpulentni prema njenom mišljenju ne drži vodu, te je detaljno opisala zbog čega joj sve bavljenje sportom pomaže. Među postovima možete naići i na zanimljiv tekst o susretu s Elinom Garančom, jednom od najvećih opernih diva današnjice koja je iz trećeg pokušaja ipak stigla u Zagreb, te vrlo osoban tekst o nastupu na sprovod vlastitog djeda. Kimberly kroz blog najavljuje i svoje buduće projekte, a mi se nadamo da  ćemo je jednog dana imati prilike čuti i na velikim pozornicama.

operabug.wordpress.com

Naposljetku, otkrili smo tek jedan hrvatski blog koji piše o operi. Radi se o blogu Buge Marije Šimić, studentice prve godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ipak, Buga Marija odlučila je svoj blog pisati na engleskom jeziku, a njeni osvrti na suvremene operne produkcije (kao što je Traviata sa Salzburških ljetnih igara 2005., Rigoletto iz Metropolitana 2012., Evgenij Onjegin iz Royal Opera House, 2012.) vrlo su zanimljivi. Naime, u tekstu o tim produkcijama propituje pitanje o važnosti suvremenih redateljskih čitanja, koja vrlo često izazivaju kontroverze. Kroz tek započeti blog često spaja osobno iskustvo sa tekstovima o povijesti opere, tako da je operabug blog kojem želimo puno sreće u daljnjem pisanju.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI