Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > James Levine otpušten iz Metropolitan Opere

James Levine otpušten iz Metropolitan Opere

Iako su hrvatski mediji njegovu suspenziju u prosincu proglasili otkazom, isti se dogodio tek danas nakon poraznih rezultata interne istrage. Jedna nevjerojatno impresivna karijera time je završila ne samo tragično nego i sramotno.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo vam pisali u prosincu prošle godine, Metropolitan Opera odlučila je nakon teških optužbi za višegodišnje seksualno zlostavljanje i napastvovanje suspendirati svog glazbenog ravnatelja emeritusa, Jamesa Levinea.

Ravnatelj Meta Peter Gelb tada je istragu cijelog slučaja povjerio neovisnoj odvjetničkoj kući i izjavio da je Met 'odlučio djelovati odmah', iako je istina bila posve drugačija. Met se i sam našao na meti kritika javnosti jer su isplivali brojni dokumenti koji dokazuju da su prethodne, ali i aktualna uprava znale za brojne optužbe na Levineov račun, ali su odlučile ili ne poduzimati ništa ili pak ocrniti optužitelje.

Sam Gelb bio je još 2016. obaviješten o prijavi koju je jedna od navodnih Levineovih žrtava podnijela policiji, ali nije poduzeo ama baš ništa, jer - kako se pravdao - 'nije bilo nikakvih novosti po tom pitanju'. U međuvremenu su Levinea optužila još dva muškarca, ovaj put ne anonimno, a New York Times objavio je njihove detaljne iskaze.

Danas je pak u večernjim satima Met objavio kako prekida sve veze s Levineom, a slijedom rezultata već spomenute istrage koja je, kako se navodi u prioćenju, nepobitno utvrdila dokaze zlostavljanja i napastvovanja "u prijavljenom i razdoblju prije njega".

Met nije objavio detalje istrage, osim da je ista uključivala razgovore sa 70 ljudi.

U Metovoj izjavi nadalje se navodi kako je istraga “otkrila uvjerljive dokaze da se g. Levine upuštao u sekusualno napasne i uznemirujuće aktivnosti sa ranjivim umjetnicima u ranim stadijima njihovih karijera, na koje je g. Levine imao utjecaj", te se navodi i kako je Levine otpušten s mjesta Metova voditelja programa za mlade.

U svjetlu tih otkrića,” navodi se dalje, “Met zaključuje kako bi bilo neprikladno i nemoguće da g. Levine nastavi raditi u Metu.

James Levine jedinstvena je pojava u svijetu klasične glazbe budući mu je uspjelo punih 40 godina biti glazbenim ravnateljem Metropolitana - od 1976. do 2016. Usporedo s tim snimio je svu silu nosača zvuka, obnašao upravljačke funkcije u Ravinia FestivaluMinhenskoj filharmoniji i Bostonskom simfonijskom orkestru, a1980. započeo je Lindemann Young Artists Development Program usmjeren na otkrivanje mladih glazbenih talenata.

Zbog ozbiljnih zdravstvenih problema, prije svega s kralježnicom, ali i Parkinsonovom bolešću, Levine se na dvije godine bio povukao iz glazbenog svijeta, Met je u međuvremenu odabrao novog ravnatelja, a Levinu dodijelio titulu glazbenog ravnatelja emeritusa. U posljednje vrijeme njegovo se zdravstveno stanje, čini se, popravilo, pa je opet počeo učestalo dirigirati, a trebao je ravnati i novogodišnjom izvedbom opere Tosca u Metu, no taj je nastup otkazan s početkom istrage.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI