Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Koliki su dirigentski honorari u Metropolitanu?

Koliki su dirigentski honorari u Metropolitanu?

Dirigiranje u Metu zasigurno je jedna od najprestižnijih pozicija u kazališnom svijetu, no je li i najlukrativnija?
Share on facebook
Share on twitter

James Levine, dugogodišnji glazbeni ravnatelj Metropolitana, dobio je 12. ožujka otkaz nakon što je interna istraga utvrdila kako su optužbe da je seksualni zlostavljač - utemeljene. Levine je na to uzvratio sudskom tužbom koja na 45 stranica iznosi svu silu prljavog rublja iz posljednjih 10 od preko 40 godina njegove karijere u Metu, ali i podatke o njegovom i iznosima drugih dirigentskih honorara u toj kući.

Prema tužbi, Levine je za posao glazbenog ravnatelja bio plaćen 700,000 dolara godišnje, plus 50,000 dolara za putne i ine troškove, te dodatnih 27,000 dolara za svaku izvedbu kojom je ravnao.

Uz to, Levine je u ugovoru imao i stavku temeljem koje Met niti jednom dirigentu nije smio isplatiti veći honorar od njegovog, osim ako on to osobno ne bi odobrio, pa je najviši honorar koji su dirigenti mogli (i još uvijek mogu) očekivati iznosio 17,000 dolara.

Iako je, za naše prilike, riječ o vrtoglavim iznosima nije zgorega podsjetiti da rečeni iznosi zapravo ne spadaju u vrh najlukrativnijih u struci.

Kako je svojevremeno pisao ugledni talijanski Classic Voice magazin, vodeći svjetski dirigenti kao što su Barenboim, Chailly, Whun Chung, Dudamel, Gatti, Harding, Mehta, Muti, Rattle i Thielemann, u Italiji mogu računati na honorar od €30,000.

Ali - a uvijek postoji ali - to što ste honorar u Italiji dogovorili ne znači da ćete ga odmah i dobiti, pa makar bili i zvijezda svjetske klase. Osim ako ne radite u Teatro alla Scala, Santa Cecilii u Rimu, La Feniceu u Veneciji ili Teatro Massimo u Palermu. U ostalim ćete se talijanskim teatrima na isplatu ovakvih honorara - načekati. U Genovi - na honorare se čeka otprilike godinu dana, u Firenzi oko 9 mjeseci, u Rimu između sedam i devet, u Bologni oko 3, a najgore je - kažu u Cagliariju gdje ćete na honorar čekati čak tri godine.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI