Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Viška proslava Marinkovićeve godine

Viška proslava Marinkovićeve godine

U povodu sto godina od rođenja velikog viškog i hrvatskog pisca, Memorijalna zbirka Ranka Marinkovića organizira obilježavanje stoljeća Ranka Marinkovića od 22. do 25. veljače.
Share on facebook
Share on twitter

"Manifestaciju smo zamislili na dvije razine – akademskoj i popularnoj. Bit će analize Marinkovićevih djela, ali i njihova “pretakanja” u druge medije, bit će razgovora i o porukama koje mogu biti zanimljive široj publici, a ne samo književnim kritičarima i znanstvenicima'', objašnjavapredsjednica MZRM-a Anči Fabijanović

Uvodno će u petak 22. veljače 40 maturanata klasičara iz Visa, Splita, Zagreba i Varaždina s profesorima razgovarati o svome doživljaju Marinkovićevih djela, uz vođenje Ivane Koceić. U 12 sati bit će prikazana TV drama Karneval, a redatelj Antun Vrdoljak govorit će kako je snimao drame po Marinkoviću.

U 17 sati zbit će se praizvedba drame Ruke po Ranku HNK Varaždin. Tekst novele adaptirala je Vesna Kosec Torjanac, a režira je Dubravko Torjanac. Smotra se svečano otvara u petak u 19 sati. Osim članova piščeve obitelji, viškoga gradonačelnika Ive Radice i komiške gradonačelnice Tonke Ivčević, bit će prisutni predstavnici Ureda predsjednika Republike, Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije, HAZU, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Akademije dramskih umjetnosti, Matice hrvatske, Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” i Društva hrvatskih književnika.

Program prvoga dana završava koncertom mladog viškog benda Rulin.

U subotu 23. veljače ujutro predviđen je obilazak Marinkovićeve rodne kuće u Visu i polaganje vijenca na spomen-ploču te obilazak nekoliko ključnih mjesta iz Marinkovićeve proze, a potom se program seli u Komižu.

U 16 sati u komiškom Spomen-domu bit će izvedena Glorija Teatra ITD, u režiji Saše Božića, s Natašom Dangubić u naslovnoj ulozi.

Nakon toga, u 18.30, na Veleučilištu VERN u Visu, pod vodstvom Anele Borčić, održat će se razgovor o “šjor Ranku” s čitanjem ulomaka tekstova. Sudjeluju: Boris Senker, Bruno Kragić, Tomislav Brlek, Jakša Fiamengo, Joško Božanić, Antun Vrdoljak, Ante Stamać, Pavao Pavličić, Borna Baletić, Duško Valentić, Špiro Guberina, Tonko Maroević, Igor Zidić i brojni drugi...

Dan će u 22 sata u Podšpilju koncertom zaključiti splitska grupa Libar.

Program u nedjelju 24. veljače počinje predavanjem filmologa Bruna Kragića i komparatista Tomislava Brleka o filmu i Marinkovićevim djelima, a poslije će biti prikazan film Kiklop (kojeg, ako već niste u cijelosti možete pogledati ovdje).

U 18 sati u Hrvatskom domu bit će izvedena predstava Maestrova smrt. Nakon toga slijedi zatvaranje manifestacije s koncertom klape Tragos.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI