Naslovnica > PREDSTAVE > U znaku vage

U znaku vage

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
HNK u Zagrebu odlučilo je 100. godišnjicu rođenja svog nekadašnjeg kućnog pisca, 'viškog Voltaiera', Ranka Marinkovića, obilježiti triptihom nastalim po njegovim proznim tekstovima u režiji troje mladih redatelja Helene Petković, Ivana Plazibata i Olje Lozice.

Ranko Marinković rođen je 22. veljače 1913. na Visu, s kojeg se otisnuo u hrvatsku književnost kao jedn od njezinih najvećih dramatičara, prozaika i esejista. Njegov dramski opus u cijelosti je praiozveden na sceni zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta - počevši od prvijenca Albatros, 1939. godine , preko Glorije 1955. godine, do kultne dramatizacije romana Kiklop 1976., drame Politeia ili inspektorove spletke 1977., Pustinje 1982. i scenske adaptacije njegova romana Zajednička kupka 1989. godine.

O stotoj obljetnici njegova rođenja HNK u Zagrebu se svom nekadašnjem 'kućnom piscu' odlučuje odužiti praizvedbom dramatizacije njegovih proznih tekstova, a istu je povjerilo trolistu mladih redatelja: Heleni Petković, Ivanu Plazibatu i Olji Lozici.

Nažalost, više od obećanja da će predstava na scenu dovesti "nezaboravne likove koji u mediteranskom ozračju ljube, pate, žive i razmišljaju o životu, nikada ne gubeći ironičan smiješak i pokoju suzu", središnja nacionalna kuća o ovom projektu - ne otkriva.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter