Naslovnica > PREDSTAVE > Dezerter

Dezerter

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA: ,
OCJENA PUBLIKE:
12345
Paranoje, strahovi i surova stvarnost, Marinkovićev klasik i indy film iz 2011., sastojci su nove predstave Saše Božića.
autorski tim funkcija
Jeff Nicholsautor predloška
Romano Deckeroblikovatelj vizuala
Petar Trbovićkostimograf
Dejan Kutićoblikovatelj vizuala
Ranko Marinkovićautor predloška
Alen Sinkauzskladatelj
Pavlica Bajsić Brazzoduroautor teksta
Zdravka Ivandija Kiriginscenograf
Miljenko Bengezoblikovatelj svjetla
Nenad Sinkauzskladatelj
Petra Hrašćanecsuradnik za scenski pokret
Saša Božićredatelj
Saša Božićautor teksta

Nakon što je u Teatru &TD već postavio Marinkovićevu Gloriju, Saša Božić poseže za istim autorom i u novom projektu za istu pozornicu. No, Kiklop Ranka Marinkovića tek je jedna od inspiracija za predstavu Dezerter, dok je drugu Božić pronašao u indy filmu Jeffa Nicholsa iz 2011. godine - Take ShelterPriča je to o čovjeku koji nakon intenzivnih i apokaliptičnih snova odlučuje sagraditi sklonište, no u procesu postaje nesiguran bi li ono trebalo zaštiti njegovu obitelj od nadolažeće oluje ili pak od njega samog...

http://www.youtube.com/watch?v=I5U4TtYpKIc

Temeljem filma i već spomenutog Marinkovićeva klasika (a čiju ekranizaciju pogeldati možete ovdje), nastao je tekst Pavlice Bajsić o - kako kaže službena najava "vlastitim paranojama, beskrajnim noćnim morama, strahovima, surovoj stvarnosti i svemu onom što povlači za sobom".

U prvom dijelu predstave gledamo današnjeg pojedinca koji živi sa strahom, posvuda vidi očite znakove propasti i guši se u nemoći vlastite promjene. U drugom dijelu, otvaraju se motivi koji tematiziraju posvemašnju nesigurnost hrvatske inačice liberalnog kapitalizma: manipulacija odgovornosti, nesigurnost zaposlenja,  bešćutnost prema starosti, strahovi i razočaranja ljudi suočenih s nedjelotvornošću sustava. Te dvije linije spajaju se u završnici predstave koja neizravno postavlja pitanje - tko je  zaista  dezerter iz društva obilja i jesu li naši strahovi uistinu neutemeljeni?

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter