Search
Close this search box.

Geste i grimase Špire Guberine (monodrama s pjevanjem i lajanjem)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tko su u kazalištu majmuni, tko dreseri te kakve veze imaju Kafka i Ranko Marinković, objašnjava u obljetničkoj predstavi - Špiro Guberina.
autorski tim funkcija
Ivica Propadaloscenograf
Elvis Butkovićoblikovatelj svjetla
Valentina Galijatovićdramaturg
Paolo Tišljarićredatelj
Jakša Fiamengoautor stihova
Ranko Marinkovićautor predloška
Willem Miličevićautor videa
Franz Kafkaautor predloška
Marija Bingulaoblikovatelj maske
Barbara Bourekkostimograf
Marijana Nolaautor teksta (prema Franzu Kafki i Ranku Marinkoviću)
Mate Matišićskladatelj
Goran Navojecautor scenskog pokreta
izvođači uloge
Iva MihelićMatija
Špiro GuberinaKrele

Doajen hrvatskog glumišta, Špiro Guberina ove godine obilježava 60 godina umjetničkog djelovanja, dok će se istovremeno navršiti 101 godina od rođenja pisca koji je značajno obilježio i njegovu karijeru i život - Ranka Marinkovića.

Želeći spojiti ta dva  jubileja, Guberina je napravio predstavu koja je ime i preuzela od jedne Marinkovićeve knjige - one kazališnih kritika i eseja -  Geste i grimase.

No, predložak za predstavu ipak nisu tekstovi viškog Voltairea, već Kafkina pripovjetka Ein Bericht für eine Akademie iliti Izvještaj jednoj akademiji. Objavljena 1917. godine, priča je to o majmumu po imenu Crveni Petar, koji se naučio ponašat kao čovjek i koji svoju transformaciju predstavlja rečenoj akademiji.

Kafkin izvornik doživio je brojne adaptacije u različite medije, pa tako više puta i u kazališni, no najpoznatija je svkako filmska adaptacija, Human Nature, iz 2001., a koju je prema scenariju Charlieja Kaufmana režirao Michel Gondry.

"Pitanje glumačkog bitka jest ovo: ostati u kavezu kao majmun ili glumiti da si čovjek i tako biti izvan kaveza", kaže Špiro Guberina dodajući i kako je "želio napraviti predstavu u kojoj će se obračunati sa svojim dreserima", misleći pri tom na - redatelje.

Izvještaj jednoj

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE