Naslovnica > PREDSTAVE > Geste i grimase Špire Guberine (monodrama s pjevanjem i lajanjem)

Geste i grimase Špire Guberine (monodrama s pjevanjem i lajanjem)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tko su u kazalištu majmuni, tko dreseri te kakve veze imaju Kafka i Ranko Marinković, objašnjava u obljetničkoj predstavi - Špiro Guberina.

Doajen hrvatskog glumišta, Špiro Guberina ove godine obilježava 60 godina umjetničkog djelovanja, dok će se istovremeno navršiti 101 godina od rođenja pisca koji je značajno obilježio i njegovu karijeru i život - Ranka Marinkovića.

Želeći spojiti ta dva  jubileja, Guberina je napravio predstavu koja je ime i preuzela od jedne Marinkovićeve knjige - one kazališnih kritika i eseja -  Geste i grimase.

No, predložak za predstavu ipak nisu tekstovi viškog Voltairea, već Kafkina pripovjetka Ein Bericht für eine Akademie iliti Izvještaj jednoj akademiji. Objavljena 1917. godine, priča je to o majmumu po imenu Crveni Petar, koji se naučio ponašat kao čovjek i koji svoju transformaciju predstavlja rečenoj akademiji.

Kafkin izvornik doživio je brojne adaptacije u različite medije, pa tako više puta i u kazališni, no najpoznatija je svkako filmska adaptacija, Human Nature, iz 2001., a koju je prema scenariju Charlieja Kaufmana režirao Michel Gondry.

"Pitanje glumačkog bitka jest ovo: ostati u kavezu kao majmun ili glumiti da si čovjek i tako biti izvan kaveza", kaže Špiro Guberina dodajući i kako je "želio napraviti predstavu u kojoj će se obračunati sa svojim dreserima", misleći pri tom na - redatelje.

Izvještaj jednoj

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE