Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Žižek u Royal Opera House

Žižek u Royal Opera House

Londonska operna kuća objavila je program novih opernih naslova koje će praizvesti do 2020. godine, a među njima će biti i predstave nastale pod mentorstvom Slavoja Žižeka.
Share on facebook
Share on twitter

Za razliku od programskog-financijskog okvira HNK U Zagrebu, u kojemu su osnivači ustvrdili da su suvremeni operni naslovi rijetkostRoyal Opera House do 2020. godine planira praizvesti više od 15 novih opera, koje je naručila od autora sa svh strana svijeta!

Kasper Holten, ravnatelj ROH Opere, taj je ambiciozni program predstavio javnosti koncem prošlog tjedna ustvrdivši kako novi naslovi moraju "postati ključ umjetničkog identiteta" kuće kojoj je na čelu. "Uvijek ćemo postavljati Bohème i Traviate, ali operna kuća svoj identitet pronalazi u novim naslovima koje producira." Inspiraciju za tu misiju pronašao je, kaže u Finskoj, gdje nove operne naslove "nije teško prodati na blagajnama, već su upravo to premijere na koje publika hrli uvjerena kako ih mora vidjeti."

No, da se takvo što ne događa samo u Finskoj dokazi su recentne predstave Anna Nicole i Oluja, koje su svaka na svoj način izazvale golemi interes javnosti s obje strane oceana. Prva će stoga biti reprizirana u sezoni 2014/2015, dok će autor druge, Thomas Adès, u proljeće 2017. predstaviti javnosti operu nastalu prema filmu Luisa Buñuela - Anđeo uništenja. Libreto, ali režiju predstave potpisat će Tom Cairns.

No, krenimo redom:

Do konca ove sezone bit će praizvedena opera The Importance of Being Earnest prema istoimenoj drami Oscara Wildea, a za koju je glazbu skladao Gerald Barry.

Iduće sezone na redu je scenska adaptacija kultnog romana The Wasp Factory iz pera Iana Banksa, a za koju će glazbu napisati australski skladatelj Ben Frost; potom obiteljska božićna opera Juliana Philipsa; dva nova, Faustom inspirirana naslova elektroničara Matthew Herberta  i Lukea Bedforda, a prema libretima što ih za njih piše David Harrower. U istoj će sezoni po prvi put u Britaniji biti izvedena opera Luce Francesconija Quartett, praizvedena u milanskoj Scali 2010.

U sezoni 2014/2015 uz već spomenutu reprizu Turnageove Anna Nicole, na programu je i praizvedba nove opere Philipa Glassa nastale prema Procesu Franza Kafke, te novi komorni operni triler njemačko-danskog skladatelja Sørena Nilsa Eichberga.

Od 2015. do 2019. ROH će praizvesti novu dječju operu koju će potpisati već spominjani Mark-Anthony Turnage, a režirati Katie Mitchell; potpom opernu adaptaciju drame Grof Öderland autora Maxa Frischa, koju će skladati Judith Weir; scensko uprizorenje romana Jona Fossea -  Morgon og kveld  (Jutro i večer) za koje glazbu piše njemački skladatelj Georg Friedrich Haas; a cijelo će razdoblje završiti i opet adaptacijom - Alice Through the Looking Glass, Lewisa Carolla, a koju sklada Unsuk Chin.

Upravo to kontinuirano nizanje adaptacija i nedostatak originalnih libreta, natjerali su ROH da u suradnji s Guildhall School of Music and Drama pokrene doktorski studij pisanja libreta i opernog skladanja, a o koji detaljno planiraju predstaviti u travnju.

Adaptacija pak svakako neće biti četiri naslova koje je ROH naručio za konac ovog ciklusa, a koji su već sad izazavali golemi interes javnosti. Naime, po ROH-ovoj narudžbi kvartet možda ponajboljih suvremenih opernih skladatelja  -  Kaija Saariaho (Finska), Mark-Anthony Turnage (Velika Britanija), Luca Francesconi (Italija) i Jörg Widmann (Njemačka) - za 2020. godinu kreirat će četiri cjelovečenje opere, od kojih će svaka nastati kao odgovor na setove pitanja što ih je pripremio slovenski filozof Slavoj Žižek, primjerice: “Što nas danas zaokuplja? Kako se predstavljamo na sceni? Koji su kolektivni mitovi naše sadašnjosti i budućnosti?

Je li tako ambicioznam program uopće umjesno planirati u vremenu krize, te još važnije - je li ga uopće moguće realizarati? Odgovarajući na ta pitanja Kasper Holten kaže: "Koncentriranje na praizvedbe, čak i u vremenima krize, najbolji je način dokažemo zašto nam subvencije trebaju. Za nas je najveći rizik - ne riskirati. Ako dozvolite krizi da vam okljaštri srž na kraju ćete i sami postati kriza".

Za nadati se samo da će ga čuti i ravnatelji opernih kuća kod nas.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE