Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > U HNK Zagreb nema tople vode ni prve ovosezonske premijere, ali možda ima – azbestoze?

U HNK Zagreb nema tople vode ni prve ovosezonske premijere, ali možda ima – azbestoze?

HNK u Zagrebu odaslalo je jučer medijima obavijest kako se prva najavljena ovosezonska premijera, ‘Antigona’, po tekstu Slavoja Žižeka u režiji Angele Richter, zakazana za 20. rujna otkazuje i to zbog prometne nesreće u kojoj je stradao jedan od izvođača. Navode i kako je novi planirani datum premijere - 19. listopada.
Share on facebook
Share on twitter

Suprotno običajima, središnji nacionalni teatar u svom je priopćenju naveo i ime glumca nastradalog u prometnoj nesreći, a riječ je o Mislavu Čavajdi kojemu je ovo, nažalost, već drugi put da strada tijekom procesa rada na predstavi po grčkom izvorniku. Igrajući Kralja Edipa u istoimenoj predstavi na Dubrovačkim ljetnim igrama 2011. godine, ozbiljno je ozlijedio nogu.

No, par dana prije recentne nesreće, Čavajda se na društvenim mrežama požalio na nevjerojatnu činjenicu - da u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu već mjesecima nema tople vode, pa se izvođači nakon fizički zahtjevnih proba i izvedbi u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući (!) ne mogu ni oprati.

Dapače, tijekom nedavno završenog Festivala Sanktpeterburške sezone, zaposlenici kazališta gostima iz Rusije su vodu za tuširanje grijali na priručnim kuhalima.

U HNK takvu situaciju pravdaju činjenicom da su u tijeku radovi na uklanjanju azbesta iz pogona kotlovnice, a koje se izvođač radova obavezao dovršiti do 1. listopada.

Problem je, međutim u činjenici da HNK nema samo jedan kotlovnički pogon, nego više njih, kao i u činjenici da prema nizu svjedočenja zaposlenici HNK tijekom cijelog trajanja radova zapravo nisi bili svjesni da se uklanja azbest, jer ih - kako tvrde - o tome uprava kuće nije obavijestila.

Dapače, kako je razvidno iz priloženog dokumenta, iako su radovi počeli u srpnju, Rukovoditelj službe tehnike tek je 16. rujna obavijestio sve direkcije u teatru i sve sindikate o pravoj prirodi iznimno opasnih radova.

hnk obavijest o azbestu

Kako je takvo što moguće upitali smo upravu HNK u Zagrebu, tražeći pojašnjenje i zašto radova nema ni u financijskom ni u planu nabave kazališta za ovu godinu? Pitali smo HNK i je li prema propisima prije početka radova izvjestilo nadležni inspektorat, te koje je mjere poduzelo kako bi zaposlenike kuće zaštitilo od potencijalne izloženosti azbestu te kobnih posljedica koje isto donosi.

Naime, glavna kotlovnica HNK u Zagrebu nalazi se u podzemnom hodniku koji spaja središnju kazališnu zgradu s onom preko puta, u kojoj su smještene baletne pokusne dvorane, računovodstvo i brojne druge službe koje su za dolazak do svog radnog mjesta tijekom cijelog ljeta morale prolaziti preko gradilišta na kojem se baratalo azbestom.

Odgovor nam je stigao danas i u njemu nema niti jedne egzaktne informacije pa smo tražili nadopunu. Primjerice:

Tko je, kad I temelje kakve analize ustanovio gdje se sve u prostorima koje koristi HNK u Zagrebu nalazi azbest?

Tko je i kad, te temeljem kojih propisa i dokumenata donio odluku o sanaciji azbesta u zgradi HNK u Zagrebu?

Je li sanirana samo kotlovnica u hodniku koji spaja središnju zgradu HNK u Zagrebu s dvoranama za baletne pokuse ili I ostala kotlovnička postrojenja i ini dijelovi zgrade?

Koliko je azbesta tijekom radova uklonjeno iz središnje zgrade HNK u Zagrebu I ostalih prostora koje kazalište koristi?

Kad su započeli i kad su završili radovi na sanaciji azbesta u HNK?

Koji je trošak ukupnih radova?

Jesu li i kako djelatnici HNK u Zagrebu bili obaviješteni o riziku i prirodi radova u kući?

Gdje je, kad i kako zbrinjavan azbestni otpad iz HNK u Zagrebu?

Je li istina da je azbestni materijal privremeno skladišten u spremištima HNK u Zagrebu?

Na koji je način, u skladu s gore spomenutim Pravilnikom, HNK u Zagrebu osiguralo da azbestu bude izložen najmanji mogući broj zaposlenika?

Na koji način je HNK osigurao da eventualna azbestna prašina eventualno ne bude rizik i za korisnike javne površine Trga Republike, budući da se ispusi kotlovnice nalaze na javnoj površini?

Zašto su pokusi u HNK u Zagrebu započeli dok je u tijeku bilo mjerenje kvalitete zraka u odnosu na azbest?

Koja tvrtke / tvrtke su bile uključene u proces sanacije azbesta, te kojim su putem ugovarane njihove usluge?

Je li i koliko tužbi zaposlenika HNK u Zagrebu zaprimilo zbog načina provođenja sanacije azbesta u matičnoj zgradi?

Izvještaj

U međuvremenu je, kako doznajemo, zbog svega navedenog pokrenuta barem jedna tužba protiv uprave HNK u Zagrebu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI