Naslovnica > VIJESTI > INFO > Intendant kao veseli hobist

Intendant kao veseli hobist

Iako ga je još 24. listopada Gradsko vijeće imenovalo intendantom HNK, Tonči Bilić upravljanje kazalištem još uvijek nije preuzeo, no već sad najavljuje da se intendantskim poslom ne planira baviti - stalno.
Share on facebook
Share on twitter

Glavni krivac za činjenicu da Tonči Bilić i njegova ekipa  (Jasen Boko kao ravnatelj Drame, Dinko Bogdanić kao ravnatelj Baleta, Ivica Čikeš kao ravnatelj opere i svemu uprkos - Milivoj Hekman kao poslovni ravnatelj) još uvijek nisu preuzeli odgovornost za poslovanje HNK Split trenutno je - Ministarstvo kulture. Naime, ministrica još uvijek nije potvrdila Bilićev mandat, a što je - koliko se da razbrati iz njegova intervjua Slobodnoj Dalmaciji - posljedica njihova dogovora, da novi tim kazalište počne voditi 1. prosinca, s tim da se ni to nemora dogoditi jer ministrica prema ZOK-u Bilića ne mora potvrditi punih 60 dana!

Tko je u međuvremenu odgovoran za poslovanje teatra koji već tri godine prolazi kroz pravu proceduralnu i upravljačku agoniju - posve je nejasno, ali nadležne očito - ne brine.

Dapače, nonšalantni pristup upravljanju drugom najvećom kazališnom kućom u zemlji bit će po svoj prilici zaštitni znak novog intendanta. Bilić je, naime, u već spomenutom intervjuu izjavio i slijedeće:

"Još se nisam preselio, ali naravno da hoću. No, to ne znači da ću svih sedam dana u tjednu po 24 sata dnevno biti u Splitu. To za intendanta ne bi bilo ni pametno ni potrebno. Osim toga, imam neke umjetničke angažmane koji su dobri i koje ću zadržati, premda ću dio obveza koje sam imao morati zaključiti. Prije svega, odlazim iz “Lisinskog”, gdje sam više od 10 godina bio na raznim funkcijama, i taj posao napuštam upravo radi toga da se ovdje mogu posvetiti HNK-u Split. Dio umjetničkih zadaća, prije svega s HRT-om, i dalje ću obavljati. Bilo je pogrešnih informacija da meni na HRT-u istječe ugovor. Ne, ja tamo imam dugoročni angažman i ne kanim ga prekidati."

Kao da to već nije samo po sebi bizarno, Bilić je na pitanje zašto se onda uopće prijavio na natječaj intendanta, odgovorio:

"Pa najjednostavnije ću reći ako kažem da je valjda došlo vrijeme da se iskušam i u tome. Moja dosadašnja karijera bila je uglavnom vezana uz operu i glazbu, pa... Ovo je jedan izazov, jedan iskorak, k tome u rodnom gradu."

Bolji dani za splitski HNK očito su još - daleko.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI