Naslovnica > Osobe > OSOBE > Ante Čedo Martinić

Ante Čedo Martinić

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:
DATUM SMRTI:
GODINA SMRTI:
MJESTO SMRTI:
predstava produkcija funkcija
Hamlet (st)izvođačKlaudije, danski kralj
Škola za ženeizvođačEnrique
Prije sna (st)izvođač
Moje dijeteizvođačKarl
Ovdje piše naslov drame o Antiizvođač
MetodaizvođačFilip
Seviljski brijač (st)izvođačMatičar filozof
Na ljetovanju (st)izvođačBasov, odvjetnik
Babina GuicaizvođačGlas voditelja s TV-a
Libar o'libra Marka UvodićaizvođačDujko, Lucin muž, Žižin prijatelj
Bez trećegizvođačMarko Barić
Ujak Vanja (st)izvođačSerebrjakov, Aleksandar Velimirovič, umirovljeni sveučilišni profesor
UdoviceizvođačSatnik
Osmi povjerenik (HNK Split)izvođačPremijer
Pukovnik PticaizvođačFetisov
Povratak u pustinjuizvođačPlantieres, policijski prefekt

Rođen 27. siječnja 1960. u Pučišćima na Braču, nakon završene osnovne škole u rodnom mjestu pohađa srednju vojnu školu u Zagrebu, a nakon toga Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Karijeru je započeo ulogom u Shakespearovom Othellu 1983. u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu čijim je daskama ostao vjeran cijeloga života. U svom je kazalištu ostvario oko sedamdeset dramskih, ali i operetnih i kabaretskih uloga. Bio je neizostavna glumačka figura u repertoaru Drame splitskog HNK tijekom gotovo trideset godina. U svibnju 2010. dobio je nagradu Marko Fotez za najbolje umjetničko ostvarenje u Drami Hrvatskog narodnog kazališta Split.

U splitskom HNK, gdje je od 2010. vršio dužnost ravnatelja Drame ostat će zapamćene njegove kreacije velikih uloga dramskog repertoara, od kojih su najznačajnije one Krležinog Leonea Glembaja, Molièreovog Don Juana, Shakespearova Hamleta, Marka Barića iz Begovićeve drame Bez trećeg, ali i princa Orlofskog iz Straussove operete Šišmiš, kao i šjor Bepa Pegule i Lešandra iz Tijardovićevih Male Floramye i Splitskog akvarela.

Čedo Martinić je glumio u televizijskim serijalima Novo dobaBitange i princeze, Odmori se zaslužio siNe daj se Nina i brojnim drugima, a ostvario je i nekoliko filmskih uloga, u Zafranovićevom Aloha – praznik kurvi, Sviličićevom Da mi je biti morski pasČetveroredu Jakova Sedlara, Žarkovićevoj Trešeti i Ogrestinom Iza stakla. Splićani će tog velikog glumca pamtiti i kao cara Dioklecijana, ulozi na Dioklecijanovim danima kojoj se iz godine u godinu rado vraćao.

Share on facebook
Share on twitter