Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nagrade 19. Marulićevih dana

Nagrade 19. Marulićevih dana

Festival hrvatske drame i autorskog kazališta 19. Marulićevi dani, završen je u utorak, 28. travnja, izvedbom operete 'Spli'ski akvarel', te dodjelom festivalskih nagrada.
Share on facebook
Share on twitter

Ocjenjivački sud 19. Marulićevih dana u sastavu: Georgij Paro (redatelj), Vera Zima (glumica), Ante Čedo Martinić (glumac), Pavo Marinković (dramski pisac) i Kažimir Hraste, (akademski kipar) festivalske nagrade Marul dodijelio je u devet kategorija uz slijedeća obrazloženja:

Marula za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Kauboji Saše Anočića u izvedbi Teatra Exit iz Zagreba.

Predstavom Kauboji Saša Anočić i Teatar EXIT otvorili su novo poglavlje u granicama popularnog teatra osvojivši gledatelje prije svega maštovitošću, golemom kazališnom energijom i glumačkom virtuoznošću.

Nagrada Marul za najbolju režiju bit će dodijeljena Saši Anočiću za režiju predstave Kauboji u produkciji Teatra EXIT.

Saša Anočić je studioznim radom s ansamblom i maštovitim i duhovitim oblikovanjem cjeline predstave omogućio glumcima da maksimalno iskažu svoju kreativnost i mnogostruku glumačku darovitost i vještinu.

Marul za najbolju dramaturšku obradu  ili preradu teksta dodjeljuje se Reneu Medvešeku i Olji Lozici za tekst predstave Najbolja juha!, Najbolja juha! izvedenog u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Rene Medvešek u suradnji s dramaturginjom Oljom Lozicom svoj je hommage umjetničkoj i ljudskoj slobodi, odu individualnosti sačinio prema razgovorima s velikim umjetnikom Vladom Kristlom objavljenim u knjizi Umjetnik otpora Ane Marije Habjan.

Marul za najbolji praizvedeni dramski tekst dodjeljuje se Filipu Šovagoviću za tekst predstave Ilijada 2001. izvedenog u produkciji Dramskog kazališta Gavella.

Filip Šovagović ispisao je apsurdne, groteskne i neurastenične slike naše svakodnevice koristeći se tehnikom fragmentirane dramaturgije. Dramska razbarušenost teksta oblikuje se u svojevrsnu cjelinu.

Nagrade Marul za najbolje glumačke izvedbe dodjeljuju se:

Rakanu Rushaidatu za paletu uloga u predstavi Kauboji Saše Anočića u izvedbi Teatra Exit iz Zagreba.

Zajedno sa svojim vrsnim glumačkim partnerima Rakan Rushaidat pokazao je velik raspon svojeg glumačkog umijeća kojeg nesebično, a virtuozno koristi u oblikovanju estetike ove kazališne predstave.

Juditi Franković za ulogu Tonke u predstavi Judith French Vlatke Vorkapić u izvedbi Ars Septime  i Teatra na Trešnjevci, Zagreb.

Judita Franković osvaja svojom iskrenošću, neposrednošću i scenskom izražajnošću cijelog svog bića u oblikovanju uloge Tonke, gotovo posve obične djevojke iz susjedstva.

Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu Zeke u predstavi Žaba Dubravka Mihanovića u izvedbi Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Emir Hadžihafizbegović suspregnutim izražajnim sredstvima, gotovo filmskim načinom, prikazao je lik brijača Zeke, PTSP-ovca i ratnog gubitnika.

Amaru Bukviću za ulogu Dina u predstavi Djeca sa CNN-a Amira Bukvića u izvedbi Glumačke družine Histrion, Zagreb.

Amar Bukvić uvjerljivo je interpretirao lik mladog čovjeka traumatiziranog ratnim događajima te uspješno sjedinio humorne i tragične elemente uloge.

Marula za scenografiju dobivaju Dalibor Laginja i Deni Šesnić za predstavu Riva i druxi Milana Rakovca u izvedbi INK - Gradskog kazališta Pula i HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Dalibor Laginja i Deni Šesnić jednostavnim su, a efektnim scenografskim rješenjem maksimalno potpomogli koncept redatelja predstave.

Marul za kostimografiju dodjeljuje se Mariji Maci Žarak za predstavu Skup Marina Držića u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Marija Maca Žarak kreirala je kostim koji uspješno spaja tradicionalno i povijesno s potrebama suvremene scenske interpretacije Držićeva djela.

Marula za oblikovanje svjetla dobit će Deni Šesnić za predstavu Riva i druxi Milana Rakovca u izvedbi INK - Gradskog kazališta Pula i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

Deni Šesnić uspješno je dinamizirao i učinio dramatičnim scenski prostor zahtjevne dramaturške materije.

Marul za skladanu scensku glazbu - autorski rad dodjeljuje se Ivanki Mazurkijević i Stanku Kovačiću za predstavu Judith FrenchVlatke Vorkapić u izvedbi Ars Septime i Teatra na Trešnjevci, Zagreb.

Ivanka Mazurkijević i Stanko Kovačić suvremenim sintetičkim sredstvima skladali su glazbu koja istovremeno prati emociju predstave, ali i pruža izvrsne ritmične pasaže za mnogobrojne scenske promjene.

Osim nagrada Marul o kojima je odlučivao Ocjenjivački sud, na završnoj svečanosti 19. Marulićevih dana dodijelit će se i nagrada publike, te nagrada glavnog medijskog pokrovitelja Slobodne Dalmacije.

Po ocjeni publike najbolja je predstava Djeca sa CNN-a Amira Bukvića Glumačke družine Histrion iz Zagreba. Izjašnjavanjem na poleđini ulaznica festivalska publika toj je predstavi dala prosječnu ocjenu 4,84, pa su se tako Djeca sa CNN-a plasirala ispred Kauboja (4,79) i Skupa (4,62).

Žiri čitatelja Slobodne Dalmacije nagradu za najbolju glumačku kreaciju na 19. Marulićevim danima dodijelio je Rakanu Rushaidatu za uloge u predstavi Kauboji, po mišljenju žirija „niz maštovitih kreacija, kojima ja pokazao zavidno glumačko umijeće".

Nagrade Marul će dodijeliti ravnatelj Festivala Milan Štrljić i član Ocjenjivačkog suda Kažimir Hraste, koji je ujedno i autor tradicionalne plakete koja se uručuje dobitnicima. Nagradu Slobodne Dalmacije, rad kiparice Nives Čičin Šain uručit će glavni urednik Slobodne Dalmacije Zoran Krželj.

Po završetku ceremonije dodjele nagrada operni će ansambl HNK Split izvesti operetu Ive Tijardovića Spli'ski akvarel pod ravnanjem Ive Lipanovića, a u režiji Krešimira Dolenčića. U glavnim ulogama su Valentina Fijačko, Saša Jakelić, Jelena Bosančić, Goran Marković, Ivica Čikeš i Tajana Jovanović.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE