Naslovnica > MEDIATEKA > AUDIOTEKA > Best of Zinka Kunc

Best of Zinka Kunc

Jedna od najvećih opernih zvijezda svih vremena, Zinka Kunc Milanov znala je reći: 'Imam najljepši glas na svijetu'. Osim njoj, malo kome bi takva izjava bila oproštena, a evo i zašto...
Share on facebook
Share on twitter

Zinka Kunc, odnosno Zinka Milanov iliti pak Ilić, 30 je godina bila vodeći drasmi sopran Metropolitan opere, u kojoj e debitirala 1937. godine. U Met ju je osobno doveo njegov tadašnji ravnatelj Edward Johnson, nakon što ju je par mjeseci ranije čuo kako pjeva na festivalu u Salzburgu pod ravnanjem Artura Toscaninija.

Rođena je 17. svibnja 1906. u Zagrebu, a kao pjevačica debitirala je već u dobi od 15 godine. Vrlo brzo zapazila ju je Milka Trnina kod koje je potom usavršavala pjevanje prije no što je postvarila impresivnu svjetsku karijeru dostojnu svoje učiteljice.

Samo u Metu otpjevla je 445 predstava, od čega svoj zaštitni znak - Verdijevu Aidu 75 puta. times. U Il Trovatore je nastupila 49 puta, u La Forza del Destino - 37, Un Ballo in Maschera - 30, u Otellu - 17, Simon Boccanegra - 10, a u Ernani  - 8 puta. Uz to, pjevala je Santuzzu u Cavalleriu Rusticanu (57 puta), Ponchiellijevu Giocondu, Puccinijevu Tosca, Mozartovu Donnu Annu i Maddalenu Giordanovoj operi Andrea Chenier, kojom se i oprostila od Metove scene 1966. godine.

Pjevala je i Bellinijevu Normu i to kao tek četvrta pjevačica kojoj je ta uloga dodijeljena u do tada 60-godišnjoj povijesti Metropolitana. Uz to, jedina je sopranistica u povijesti te slavne operne kuće čija je Norma tri puta prenošena u izravnim radijskim prijenosima!

Osim božanstvenog glasa, pratile su je i glasine o teškom karakteru, cijele se karijere borila s težinom, a u jednom je trenutku čak bila optužena  i za - špijunažu.

U Americi je ostala zapamćena prvenstveno po prezimenu svog prvog supruga, glumca i redatelja Predraga Milanova, za kojeg se udala 1937., premda se od njega razvela 1946. i iduće godine udala za arhitekta, diplomata i - generala Ljubu Ilića, s kojim je ostal au braku sve do smrti od posljedica moždanog udara, 30. svibnja 1989. u bolnici Lenox Hill na Manhattanu.

Pretražili smo internet u potrazi za snimkama izvedbi Zinke Kunc, i evo što smo za vas pronašli:

***

Snimka debija Zinke Kunc u Metroplitanu - arija D'amor sull'ali rosee iz opere Il Trovatore 1937.

***

Aria  Pace, pace mio Dio iz posljednjeg čina opere Moć sudbine iliti  La Forza Del Destino 

***

Aria Ah, come io t’amo! iz prvog čina Ponchiellijeve opere La Gioconda, snimljeno u Metropolitan operi, 16.III.1946., dirigent: Emil Cooper

Aria Suicidio iz iste opere

***

Aria D’amor sull’ali rosee is opere Il Trovatore, snimljena 1951., a za koju se brojni kritičari, pa i onaj New York Timesa kunu da je najbolje "operno pjevanje snimljeno od kad je izumljen fonograf".

***

Intervju sa Zinkom Kunc Milanov cca. 1954. godine

http://www.youtube.com/watch?v=H99KsbQSbIk

***

Vissi d'arte iz Puccinijeve Tosce, 1956.

http://www.youtube.com/watch?v=lGEJ221owjM

***

Arija O mio babbino caro iz opere Gianni Schicchi, 1959.

http://www.youtube.com/watch?v=-L29SmrYKj0

***

duet Mira o Norma iz Bellinijeve Norme, izvode Kunc i Margaret Harshow

http://www.youtube.com/watch?v=mW31d3BzOTA

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI