Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Pigmalion

Pigmalion

Za adaptaciju vlastite drame u filmski scenarij George Bernard Shaw nagrađen je Oscarom, iako pri spomenu Pigmaliona današnja publika najčešće pomisli na gotovo 30 godina stariji film Georga Cukora.
Share on facebook
Share on twitter

George Bernard Shaw svoju je dramu Pigmalion napisao 1912. godine, a potom je adaptirao u scenarij za film koji su režirali  Anthony Asquith i  Leslie Howard, dok su uloge profesora Higginsa i Elize Doolitle igrali Leslie Howard i Wendy Hiller.

Uz Shawa na scenariju su još radili W.P. Lipscomb Cecil Lewis, ali i Ian Dalrymple, Anatole de Grunwald Kay Walsh, no potonja je četvorka nepotpisana, pa je tako ostala i bez Oscara, koji je fillm zaradio u kategoriji najboljeg scenarija.

Radnja je Pigmaliona, slijedeća: Henry Higgins, profesor fonetike, kladit će se kako može priprostuCockney cvjećaricu, Elizu Doolittle, ‘dresirati’ u ulogu vojvotkinje i tako zavarati sve uzvanike na ambasadorovoj vrtnoj zabavi. Ključ uspjeha, uvjeren je Higgins, osim u manirima jest upravo u savršenom (iz)govoru…

Potom su po filmu 1956. godine Lerner & Loewe kreirali broadwayski muzikl naslovljen My Fair Lady, a u kojem se glavne uloge s iznimnim uspjehom igrali Rex Harrison i  Julie Andrews.

No, današnjoj publici Pygmalion je vjerojatno najpoznatiji ‘iz četvrtke ruke’, odnosno iz filmske verzije nastale prema već spomenutom mjuziklu, a u kojoj je Rex Harrisonu partnerica bila - Audrey Hepburn. Film je režirao George Cukor, za što je nagrađen Oscarom, dok je uz nagradu za najbolji film produkcija nagrađena sa još tri zlatna kipića, uključujući i onaj za najbolju glavnu mušku ulogu.

Kako ste tu verziju filma vrlo vjerojatno gledali, mi vam za promjenu donosimo onu prvu iz 1938. godine.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI