Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Dani sjećanja na velikog Ivicu Vidovića: ‘Hod po rubu, s Ivicom’

Dani sjećanja na velikog Ivicu Vidovića: ‘Hod po rubu, s Ivicom’

Uz promociju bogate monografije, od 19. do 22. travnja na programu je i retrospektiva njegovih filmova u Kinu Tuškanac, te izložba kazališnih, filmskih i televizijskih fotografija i plakata.
Share on facebook
Share on twitter

Između sedme godišnjice smrti i 79. rođendana velikana hrvatskog glumišta Ivice Vidovića, njegov Teatar Rugantino najavljuje izlazak monografije Hod po rubu, s Ivicom autorice Gordane Gadžić čiji su nakladnici Teatar Rugantino i Školska knjiga d.d.

Promocija monografije održat će se u Gliptoteci HAZU 21. travnja u 12 sati, gdje će se moći pogledati i izložba fotografija i plakata iz Vidovićeve kazališne karijere. Retrospektiva filmova Nezaboravne uloge Ivice Vidovića održat će se pak u kinu Tuškanac od 19. do 22. travnja, uz prateću izložbu filmskih i televizijskih plakata i fotografija.

Hod po rubu, s Ivicom sadržajno je bogata i opsežna monografija na 504 stranice s impresivnom arhivskom građom, više od 800 vizuala – fotografija, dokumenata, programskih knjižica, plakata, memorabilija... Jednaka pozornost posvećena je kazalištu, filmu i televiziji i to ne samo na hrvatskom već na cjelokupnom kulturnom prostoru bivše Jugoslavije na kojem je Ivica Vidović ostvario neizbrisiv trag. Vidovićeve ključne uloge predstavljene su raskošno, tekstualno i fotografski, kroz eseje, kritike, komentare publike, intervjue, memorabilije, a minuciozno i predano je prikupljena i zabilježena ukupno 221 uloga tog velikana hrvatskog glumišta.

U autorskom i uredničkom smislu monografija je djelo Gordane Gadžić koja je nastojala stvoriti živ i dinamičan skup glasova jer je u monografiju uključen veliki broj autorskih priloga, kritičkih osvrta, teatroloških i filmskih studija, velikih ili manjih intervjua, izjava, zapisa, sjećanja... Između ostalih svoj tekstualni prilog monografiji dali su i: Miljenko Jergović, Boris Senker, Hrvoje Ivanković, Tonko Maroević, Vjeran Zuppa, Lada Martinac Kralj, Davor Špišić, Nataša Govedić, Tomislav Kurelec, Vladimir Gerić, Božidar Violić, Georgij Paro, Joško Juvančić, Miroslav Međimorec, Jurica Pavičić, Damir Radić, Dražen Ilinčić, Branko Ivanda, Bogdan Žižić, Rade Šerbedžija, Ivica Ivanišević, Ahmed Burić, Branko Baletić, Dubravko Mihanović, Milena Dravić, Milan Kundera, Veselko Tenžera, Želimir Falout i mnogi drugi.

Na promociji će o Ivici Vidoviću govoriti dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković, urednica i autorica monografije Gordana Gadžić, književnik Miljenko Jergović, akademik Boris Senker, dramski pisac i novinar Davor Špišić, te redatelji, spisatelji, teatrolozi, glumci, a razgovori će biti popraćeni posebno za tu prigodu pripremljenim video materijalima te ulomcima iz monografije.

Povodom izlaska monografije o Ivici Vidoviću, osobita povlastica i poslastica za filmofile kao i sve obožavatelje Ivice Vidovića retrospektiva je Nezaboravne uloge Ivice Vidovića u kinu Tuškanac od 19. do 22. travnja, uz veliku potporu Hrvatskog filmskog saveza i simboličnu cijenu ulaznica. Prije početka prve projekcije 19. travnja uvod u retrospektivu će napraviti filmolog Nikica Gilić. U kinu Tuškanac u ta će se četiri dana moći pogledati: 19. 4. – Kad čuješ zvona Antuna Vrdoljaka u 19 sati i Fine mrtve djevojke Dalibora Matanića u 21 sat; 20. 4. – Ritam zločina Zorana Tadića u 19 sati i W. R.: Misterije organizma Dušana Makavejeva u 21 sat; 21. 4. – Idu dani Fadila Hadžića u 19 sati i Zaseda Živojina Pavlovića u 21 sat; 22. 4. – Kužiš stari moj Vanče Kljakovića u 19 sati i Čovjek koji je volio sprovode Zorana Tadića u 21 sat. Osim u odličnim filmovima i odličnim Vidovićevim ulogama, u kinu Tuškanac moći će se uživati i u izložbi filmskih i televizijskih fotografija i plakata iz karijere Ivice Vidovića.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI