Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Čitač koji to nije

Čitač koji to nije

Amnesty International i – Ariel Dorfman u braku kako iz ljubavi tako i iz računa. Plus, Mario Kovač, Filip Šovagović, Fabrio, Aralica i - Dolenčić.
Share on facebook
Share on twitter

Da je političko kazalište opet u modi javili smo vam davnih dana. No, u doba viralnog marketinga, web 2.0 političkih kampanja i koječega drugog, ni kazalište, a naročito ono političko više nije što je nekad bilo.

Friški dokaz za tu tezu stiže nam iz Londona – tamošnja centrala organizacije Amnesty International investirala je (umjesto u  floating-banner kampanju)  dosta ozbiljne novce u svjetsku praizvedbu novog  teksta Ariela Dorfmana.

Autor kojeg kazališna tako i filmska publika diljem svijeta prepoznaje po 'Smrti i djevojci', napisao je novi tekst pod nazivom 'Reader’, a temeljem svojih, nažalost opsežnih iskustava s čileanskom diktaturom i pripadajućim represivnim aparatom. Po uzoru na Orwella, 'Reader' je smješten u ne-tako-daleku-budućnost, a u kojoj je njegov glavni lik – profesionalni cenzor. Čovjek za potrebe vladajućeg režima i u svrhu 'war on terror' svakodnevno 'štriha' nepoćudne djelove svih mogućih tekstova, dok mu pod škare ne dopadne jedan – posve njegovom životu nalik. Kako se ne može prisliti da isti zabrani, morat će se suočiti s vlastitom 'poviješću bolesti' i zločinima počinjenima u to ime.

Dorfman, ako slučajno ne znate, sve rečeno nije izvukao 'iz malog prsta'. Prije državnog udara u Čileu, a koji je na vlast doveo Augusta Pinocheta, Dorfman je bio savjetnik u administraciji Salvadora Allendea u Santiagu. Na sam dan državnog udara, igrom slučaja nije bio u uredu, čiji su svi ostali zaposlenici ili nestali ili ubijeni. I on je sam bio na listi za odstrel, ali ga je spaio Nepoznat Netko u namjeri da istina ipak izađe na vidjelo.

No, Dorfmanovo ime i reputacija za Amnesty International tek su ‘lansirna rampa’. Tekst je u njihovoj produkciji i režiji mladog Amerikanca (!) Franka Tamburina praizveden 2. svibnja i ima točno 4 dana da pred publikom dokaže svoju vrijednost inače, i to se zove pritisak, Amnesty više nikad neće producirati kazališne predstave.

O ishodu ćemo vas, naravno, izvjestiti. No ruku na srce, želimo Dorfmanu da slomije, ne jednu, nego obje noge.

Principa radi.

A onda se nadalje nadamo sličnim akcijama domaćega ‘Gonga’. Recimo, Mario Kovač koji režira epizodu ‘Popušit ćete izbore’ iz pera Filipa Šovagovića. Ili, da budemo ambiciozni, Alfi Kabiljo mjuzikl ‘Biraj’ po libretu akademika Nedjeljka Fabrija i Ivana Aralice, a u režiji Krešimira Dolenčića?

Što se čeka?

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE