Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Igre i Houellebecq ili zašto Šipuš neodgodivo treba podnijeti ostavku

Igre i Houellebecq ili zašto Šipuš neodgodivo treba podnijeti ostavku

Je li u pitanju čista ljudska glupost, paranoja ili - PR? I vrijede li isti zakoni za nogometne derbije, neprijavljene prosvjede i - kazalište. Nakon višesatne istrage, evo odgovora.
Share on facebook
Share on twitter

Krenimo redom. Tijekom današnjeg dana Ured za odnose s javnošću Dubrovačkih ljetnih igara obavijestio je medije, pa dakle i javnost, kako zbog sigurnosne procjene (na traženje Dubrovačko-neretvanske županije), eventualna premijera predstave Elementarne čestice prema istoimenom romanu Michela Houellebecqa predstavlja sigurnosni rizik te kako će slijedom toga 'Igre postupiti po zakonima Republike Hrvatske'.

Na izravan upit naše redakcije, ravnateljica ustanove koja festival organizira, Ivana Medo Bogdanović, odgovorila je kako to zapravo znači skidanje predstave s repertoara jer bi - po njezinom tumačenju - u suprotnom i sama završila u zatvoru.

Naime, još 17. ožujka na sjednici Festivalskog vijeća Igara, izražena je bojazan oko eventualnih sigurnosnih implikacija postavljanja na scenu teksta kontroverznog francuskog autora, koji je - među inim - trn u oku radikalne muslimanske zajednice. Doduše, ništa od toga što ga je na loš glas dovelo nije predmetom predloška što ga je na Igrama trebao režirati Ivica Buljan. Dapače, osim što je knjiga i sama nagrađena, po njoj snimljeni film dobitnik je Srebrnog lava u Berlinu!

No, da se vratimo na meritum: iako zapisnik sa sjednice još uvijek nismo dobili, prema svjedočenju Igrama bliskih izvora, strah za sigurnost žitelja Dubrovnika i njihovih gostiju izrazio je zamjenik dubrovačko-neretvanskog Župana, a zbog napada na parišku redakciju Charlie Hebdo. Isti izvor (podaci poznati redakciji) tvrdi kako u pozadini zahtjeva nije bila nikakva politička igra 'tek možda malo povišena paranoja', ali se 'očekivalo da na nju MUP primjereno odgovori.'

MUP je, pak,  zahtjev dožupana shvatio ozbiljno te slijedom njega zatražio izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Rečenim je državnim obavještajcima trebalo gotovo dva mjeseca, ali su na koncu ipak procijenili da bi predstava bila sigurnosni rizik. Ali samo sigurnosni. Dok su, primjerice, utakmice Hajduka i Dinama, događaji visokog rizika. Pa se eto - ne otkazuju.

Zanimljivo je, međutim, i to da u službenoj medijskoj objavi sa sjednice Festivalskog vijeća na kojoj je zatražena sigurnosna provjera, a koju su objavile i Igre i Ministarstvo kulture, o strahovima za sigurnost nema ni riječi. U njoj je stajalo tek ovo:

"Sjednica Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara održana je 17. ožujka 2015. godine u Ministarstvu kulture. Sjednici su prisustvovali članovi Vijeća, kao i vodstvo Igara. Većinom glasova usvojen je prijedlog programa i financijski plan predstojećih 66. Dubrovačkih ljetnih igara."

No, kad je procjena konačno stigla - Uprava Igara, koja nije 'baždarena' za sigurnosne finese, iz tog je dopisa s potpisom potpredsjednika Vlade i Ministra unutrašnjih poslova procijenila da od projekta jednostavno treba - odustati. Kako sami kažu 'rizik na nogometnim utakmicama nije terorizam, nego nešto drugo. A i utakmica se, za razliku od predstave, može održati bez publike'.

Na sve rečeno, konačno je koncem dana reagirao i sam MUP, ne bi li 'oprao ruke od odgovornosti'. Kako navode:

"Poštovani,
vezano uz Vaš upit obavještavamo Vas da je Ministarstvo unutarnjih
poslova temeljem sigurnosne procjene Sigurnosno-obavještajne agencije uputilo zatraženo mišljenje ravnateljici Dubrovačkih ljetnih igara kako bi izvođenje konkretne predstave predstavljalo sigurnosni rizik. Smatramo potrebnim naglasiti da mišljenje nije obvezujuće niti se radi o zabranjivanju izvođenja predstave, već je konačna odluka prepuštena organizatoru.
S poštovanjem ,
Služba za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova"

Nije zgorega na ovom mjestu napomenuti i kako lokalni, dubrovački izvori, navode da Uprava Igara oko odluke nije konzulturala Festivalsko vijeće. U istu kategoriju spada i činjenica da će se sastav rečenog vijeća promijeniti već u - ponedjeljak,  barem u dijelu koji delegirala lokalna samouprava. Naime, nakon nedavnih lokalnih izbora i preslagivanja vlasti u Dubrovniku, novi delegati iste bit će upućeni po službenoj dužnosti i u sve domicilne ustanove,.

I dok je posve nedvojbeno da je Uprava Igara trebala barem protestirati i tražiti zaštitu umjetničkih sloboda, ako već ne i inzistirati na striktnom provođenju Ustava koji jamči slobodu govora, najporazniji element cijele ove priče jest priopćenje što ga je javnosti uputilo nadležno Ministarstvo kulture.

Prenosimo ga u cijelosti:

"Ministarstvo kulture RH zaprimilo je odgovor Ministarstva unutarnjih poslova RH na dopis Ivane Medo Bogdanović, ravnateljice Dubrovačkih ljetnih igara vezano uz upit Dubrovačko – neretvanske županije o sigurnosnim aspektima izvođenja predstave prema djelu Michela Houellebecqa „Elementarne čestice“ na ovogodišnjem Festivalu. U spomenutom odgovoru MUP obavještava vodstvo DLJI kako je izvršenom procjenom utvrđeno da bi izvođenje navedene predstave predstavljalo sigurnosni rizik. Iako je u svom radu Ministarstvo kulture uvijek vođeno načelima poštivanja umjetničkih sloboda, u ovom slučaju ne može zanemariti sigurnosnu procjenu resornog ministarstva. Vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara autonomno će odlučiti o eventualnoj promjeni premijernog naslova."

Ministarstvo kulture, dakle, (u godini u kojoj realizira festival francuske kulture u Hrvata), 'ne može zanemariti sigurnosnu procjenu', pa odgovornost prebacuje na ravnateljicu javne ustanove!

Jer bi eto ona - kad već resorno Ministarstvo nije - trebala biti čuvar Ustava?

Pa tko je tu lud?

Ukratko, ukoliko vam se ubuduće ne sviđa što tko i što režira, stavlja na repertoar, negdje glumi, ili općenito - nešto radi - napišite prijeteće pismo. Slijedom ovakvih preporuka - vaš će problem biti riješen sa samog državnog vrha.

Istovremeno, Houellebecqa trenutno igra nekoliko pariških Café Théâtre, i to očito nikome, čak ni nakon napada na Charlie Hebdo, ne predstavlja neki veći problem. Ali čak i da je suprotno - u kojem smo točno trenutku i zašto, voljni suspendirati ustavne vrednote i s kojim točno obrazloženjem?

Predstavljaju li sigurnosni rizik i nastupi npr. palestinskih ili izraelskih umjetnika na domaćim kulturnim festivalima, smije li uopće Houellebecqov izdavač prisustvovati nekom javnom događaju u Hrvata i ne bi li bilo najuputnije zbog 'sigurnosnog rizika' zabraniti objavljivanje njegovih djela u nas?

Gdje točno prestaje prijetnja i čega smo se sve voljni bojati?

Čak i ako apstrahiramo paranoje lokalnih moćnika, potpuno nekontekstualiziranu reakciju MUP-a & SOA-e, i ziherašku poziciju Uprave Igara, želimo li doista imati ministra kulture kojem tajne službe određuju koje djelove Ustava poštuje?

p.s.

Ima neke fine ironije u činjenici da se današnji dan nekad obilježavao kao 'Dan državne bezbednosti'. Pa ako se sete - sete.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI