Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Jeremy Corbyn kao zvijezda – mjuzikla

Jeremy Corbyn kao zvijezda – mjuzikla

Možete li zamisliti mjuzikl koji se bavi životom Zorana Milanovića ili Tomislava Karamarka? Najnoviji londonski mjuzikl bavit će se životom tamošnjeg - lidera opozicije.
Share on facebook
Share on twitter

Jeremy Corbyn,  lider Laburističke stranke i opozicije u Velikoj Britaniji od 2015. u svojem je kratkom mandatu na čelu jedne od dviju vodećih britanskih političkih stranaka uspio zaslužiti i mjuzikl inspiriran svojim likom i djelom, što je prilično iznenađujuće za žanr koji publika (i konzervativna kritika) uglavnom percipira kao kazalište namijenjeno prvenstveno zabavi. Iako postoje mjuzikli koji se bave stvarnim povijesnim i političkim ličnostima (Evita), povijesnim događajima (suvremena interpretacija američkog građanskog rata - Hamilton), mjuzikl koji će se pozabaviti životom još uvijek živućeg i aktivnog političara prilična je novost.

Jeremy Corbyn iznenađenje je zbog vrtoglavog uspona od položaja prilično nepoznatog zastupnika u parlamentu do lidera velike političke stranke, a u tom kratkom roku dogodio se i tzv. Corbyn effect, odnosno činjenica da se u laburističku stranku otkad ju je on preuzeo učlanilo gotovo 100 tisuća novih članova.  Mjuzikl autora Ruperta Myersa i Bobbyja Friedmana podnaslovljen je The Motorcycle Diaries, što je očita aluzija na biografski film o Che Guevari iz 2004. godine, a u središtu radnje trebalo bi biti navodno romantično ljetovanje Jeremyja Corbyna i laburističke političarke Diane Abbot u Istočnoj Njemačkoj.

Autori mjuzikl opisuju kao satirični spoj Jamesa Bonda i Kama Sutre, u kojem se Jeremy Corbyn susreće s prijetnjom nuklearne katastrofe, a Corbyna kao idealnog junaka mjuzikla zbog njegove fascinantne životne priče, ekscentričnosti i osobnosti. Rupert Myers, jedan od autora mjuzikla, u konzervativnom Telegraphu napisao je kolumnu o mjuziklu, u kojoj sumnja u pozitivnu recepciju mjuzikla od strane političke lijevice, a samom Corbynu spotiče antimilitarizam i blag odnos prema terorizmu. Prema Myersu, satira je u Britaniji uglavnom lijevo orijentirana, pa će biti zanimljivo vidjeti kako izgleda satira usmjerena prema predsjedniku Laburističke stranke.

Premijera mjuzikla je zakazana za 12. travnja, a za sad je najavljeno tek 12 izvedbi. Dok iščekujemo vijesti o uspjehu ovog originalnog projekta, možemo samo zamišljati kako bi izgledao mjuzikl inspiriran životima domaćih lidera opozicije i domaćom političkom scenom općenito.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI