Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Masakr s pozornice – u kina

Masakr s pozornice – u kina

Nives Ivanković i Snježana Sinovčić, Urša Raukar i Gordana Gadžić ili Jodie Foster i Kate Winslet? Provjerite sami...
Share on facebook
Share on twitter

Yasmina Reza, poznata i hvaljena francuska glumica i autorica 2007. godine  svijetu je predstavila svoj novi dramski tekst – ‘Bog masakra’, o čemu smo vam detaljno već pisali ovdje. Nakon praizvedbe u Zürichu, kako to već biva s Rezinim tekstovima, zaredale su premijere i u ostatku svijeta, pa je predstavu u Parizu (s Isabelle Hupert u podjeli) režirala sama autorica, a Londonu (s ništa manje impresivnom podjelom – Ralph Fiennes, Tamsin Greig, Janet McTeer & Ken Stott) – Matthew Warchus. Noprije Pariza i Londona, ‘Bog masakra’ svoj je debi u Europskoj uniji imao ni manje ni više nego u susjednoj nam Ljubljani gdje ga je na scenu Slovenskog narodnog gledališča postavio u Hrvatskoj dobro poznati Janusza Kica.

Isti je tekst potom prvu hrvatsku premijeru imao u produkciji HNK Split i to 18. studenog 2008. godine, u režiji Nenni Delmestre, dok su uloge tumačili Elvis BošnjakNives Ivanković , Snježana Sinovčić Šiškov  i  Trpimir Jurkić.

Par mjeseci kasnije, točnije 7. veljače 2009., Bog masakra postao je i predstava Teatra Rugantino, a u režiji Franke Perković igrali su ga u alternacijama  Boris Svrtan / Siniša Ružić , Marina Nemet / Urša RaukarGordana Gadžić i Ivica Vidović

‘Bog masakra’ priča je o dva para roditelja koji se sastaju ne bi li raspravili na koji način postupiti nakon što su se njihovi jedanaestogodišnji sinovi potukli u parku, pri čemu je Ferdinand Bruni izbio dva prednja zuba. Razgovor počinje vrlo civilizirano, no vrlo se teško dogovoriti tko je krivac, a tko žrtva. Jer možda je svađu izazvao Bruno, ali isto tako možda uzrok Ferdinandove agresije treba tražiti u disfunkcionalnom braku njegovih roditelja. Nakon popodneva provedenog u razotkrivanju obiteljskih tajni, najvažnije otkriće bit će da jabuka uistinu ne pada daleko od stabla, jer i roditelji, kad sve drugo propadne, imaju tendenciju probleme rješavati šakama.

Iako drama nosi pomalo morbidan naslov, on je ipak ironični komentar, a predložak je drama samo u širem smislu. Poput autoričinih ranijih radova, i ovo je komedija, koja ovaj put ispituje granice između barbarstva te politički korektnog, civiliziranog ponašanja.

Scenarij filmske adaptaciju Boga masakra potpisali su sama Reza i Roman Polanski, a potonji ju je i režirao. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjoj Mostri na kojoj je Polanski za njega nagrađen i malim Zlatnim lavom. No, nakon prvobitnih pretežno pozitivnih kritika (a čije su se zamjerke svodile na to da je više nego očito u pitanju ekranizacija dramskog teksta), trenutno ima rezultat od tek 57/100 na Metacriticu, i čini se da puno bolje prolazi kod publike. U glavnim su ulogama  Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph WaltzJohn C. Reilly, a kako u usporedbi s njihovim kreacijama prolaze one domaćih glumaca za početak možete provjeriti u priloženom traileru. Film bi u domaća kina trebao stići - uskoro.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE