Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > 7. Velesajam kulture

7. Velesajam kulture

Od 20. do 23. siječnja cijeli prostor zagrebačkog Studentskog centra u Savskoj 25 postaje veliko kulturno sajmište, na kojem - nema što nema.
Share on facebook
Share on twitter

Već sedmu godinu za redom Kultura promjene organizira Velesajam kulture, manifestaciju koja na istom mjestu okuplja i projekte u razvoju i 'gotove proizvode', ali i edukacijske programe iz svih umjetničkih disciplina.Program je vrlo raznolik: od koncerta, kazališnih predstava, predavanja i prezentacija, radionica, izložbi, performansa do kina na otvorenom...

Prebogatu velesajmasku ponudu u kojoj su svi programi besplatni detaljno možete proučiti na službenim stranicama tj. ovdje, a mi vam donosimo izbor iz programa izvedbenih umjetnosti...

svaki dan, 18-20h / Crna &TD

Spider

Umjetnički projekt PAUK međunarodna je suradnja četiriju umjetničkih organizacija: KINITRAS (Atena, Grčka), COLLECTIVE ROOM 22 (Lyon, Francuska), KINK PEKINPAH (Ljubljana, Slovenija), STUDIO ZA SUVREMENI PLES (Zagreb, Hrvatska), koje su se povezale kako bi stvorile novi model stvaranja i produciranja suvremene umjetnosti.
Kratki film SPIDER bavi se idejom paradigme umjetnikovog osobnog prostora i stvaranja u njemu u okvirima koje postavlja okruženje.
Autor: Danko Stjepanović

četvrtak, 20.01.2011.

19-19.38h, Radio-drama: 12 point 13 voices and I / Kavez (Klub SC)

Javno slušanje radio-dramskog prvijenca Radija SC. Snimana i montirana u malom šarenom laboratoriju Radija SC, ponosna na autorsku glazbu, ova radio-drama, nastala po autorskom tekstu Marijane Janjić, razigranim poetskim diskursom na engleskom jeziku, pokušava uloviti kraj začaranog kruga magične šizofrene ljubavi koja pokušava progutati svoj vlastiti rep (kraj) i izbaciti iz psihotičnog kaosa. Izbor jezika, koliko je slučajan toliko je i namjeran.
Trajanje: 38\'38\'\'

19h, POMLADAK – POLA STOLJEĆA SAM NEVIDLJIV… (suvremeni ples) / dvorana SEK

Pokušavajući naći svoj prostor za probe, zaključili smo da moramo pokušati ispričati priču o gradu u kojem bismo voljeli imati probe i izmaštavati nove pokrete, ali i prostore. Ovo je pokušaj priče o nama, o našim poslovima i malim satima u kojima tražimo prostore za sebe – u plesu. Ovo je priča i o gradu kojeg sanjamo na tim probama – sve ovo je, naravno, izmišljena koreografija koja priča o svim našim uspjesima i neuspjesima, propalim snovima i velikim nadama i naravno svim našim ljubavima.
Ovo je priča i o izmjeni recepata, ali i o crvenom autu koji juri po gradu pokušavajući nas sve posložiti i dati nam neki smisao.

20h, Predstava CEFAS / DB INDOŠ / VRVILO / velika dvorana Teatra &TD

\"Zvučna karta Cefas početno predstavlja simbol otpora pobunjenih đaka Carstvu dvoglavog orla, u Zagrebu 1912. godine.
Predstavit ćemo taj đački literarno-revolucionarni ispad, koji smo imenovali Cefas po ranijem literarno-revolucionarnom kružoku njihova uzora Janka Polića Kamova, kao mogući simbol prve pobune mnoštva protiv Imperija, u kojem su glave Sudbenog stola i Cefasa okrenute jedna prema drugoj\", riječi su autora.

20.30-21h, s.Vile: WANNA PLAY / Foaje &TD-a

Ples na svili je vrsta akrobatskog plesnog performasa u kojem izvođači bez sigurnosnih poveza plešu viseći sa svile. Vizualno atraktivan zbog svojih specifičnih zahtjeva, ovaj ples svoje mjesto najčešće pronalazi u cirkuskim arenama.
7. Velesajam kulture predstavlja mlade hrvatske plesače koji izazivaju gravitaciju (i sudbinu) svilenim plesnim figurama.
Koncept i koreografija: Nikolina Komljenović
Koreografija i izvedba: Anja Novković, Iva Didak, Martina Pavlović, Ivana Dužanec, Alma Selmanović, Nikolina Komljenović
Video i light dizajn: Tomislav Turković

20.30h, POLA STOLJEĆA SAM NEVIDLJIV… / MM CENTAR

Što za jedan plesni ansambl i njegove članove znači pedeset godina postojanja? Znači da su svi problemi, od problema prostora do ulaska u sustav redovitog financiranja još uvijek tu. Znači da se njegove produkcije mogu događati samo u terminima u kojima reprezentativna kazališna kultura uzima predah i prepušta mu dio prostora (nerijetko uz novčanu naknadu) koji bi trebao biti javan. Znači da su i gradska i državna kulturna politika, svim međusobnim neslaganjima usprkos, jedinstvene u marginalizaciji Studija za suvremeni ples. Znači da su svi plesni ansambli, bez obzira na to koliko postoje i što su sve napravili tijekom svog postojanja, jednaki, ali su neki ipak jednakiji…

petak, 21.01.2011.

20.30h, 4. NOĆNI LAB / velika dvorana &TD

Projekt Noćnog Laba&TD omogućava mladim i nadolazećim umjetnicima predstavljanje svojih projekata vlastitim izvedbenim modusima, bez obzira u kojoj fazi projekt bio, a s ciljem njegovog izlaganja interakciji s publikom i potencijalnim suradnicima i producentima. Na 4. Noćnom labu predstavit će se: Tihomir Jolić-Gledaj me!; Cirkorama; teatar mračnog osmijeha - gdje si? kamo ću?; Zvonko Hrabar - Ubiti pticu rugalicu; Irena Boćkai- Žudnja; Lovro Krsnik-Moralna sebičnost; Beat busters- Busting you; Manuela Krakar - Projekt ja; Marijana Janjić- On-a-uličar-i-on; Željko Jančić Zec - Slijep kroz život; Paolo Tišljarić po tekstu Dine Pešuta - Oproštajno pismo Alexandra Mcqueena; Ivana Horvat, Petra Kurtela,Amanda Prenkaj i Dunja Fajdić -Kravice; Andrea Katić/Renata Ivančan/Leona Kostadinović/Morana Butković/Zvonko Hrabar - Reci umjesto mene te scene u nastajanju Maje Ujević.

subota, 22.01.2011.

19h, RECI VIŠE! / GALERIJA SC

Reci više! jedan je od zanimljivih oblika prezentacije koji se u posljednje vrijeme proširio po svijetu. Unutar koncizne, unaprijed dogovorene i za sve sudionike identične forme niz mladih stručnjaka i kreativaca prezentira svoj rad. Za razliku od sličnih vrsta prezentacije (Ignite, Pecha Kucha,...) Reci više! ima otvorenu formu koja se određuje ovisno o tipu sudionika i potrebi njihovih izlaganja. Ujedno, a možda i baš zbog toga, Reci nije ograničen samo na pojedina područja već je naglasak na jačanju mreže i upoznavanju MLADIH autora.
Za Velesajam kulture RECI VIŠE! poprimit će formu 15/25 što znači da će p(r)ozvani prezenteri imati priliku unutar 15 slika prezentirati svoj rad. Svakoj slici trajanje je 25 sekundi. Prezentacije su javne i po njihovu završetku svi su pozvani na druženje, uz dijalog s autorima. Uz dinamično otkrivanje svijeta dizajna, umjetnosti i arhitekture možete i postaviti pitanja ili samo popričati s prezenterima.

1. Ivana Biočina / moda
2.Jasna Cizler i Marko Salapura – Hunter Diaries / arhitektura
3. Petra Hrašćanec / ples
4. Marina Paulenka / fotografija
5. Livio Rajh / vizualna umjetnost
6. Marko Salapura / arhitektura i vizualna umjetnost
7. Studij dizajna / industrijski dizajn
8. Stipan Tadić / vizualna umjetnost
9. Tomislav Turković / fotografija
10. UNITED ELECTRONIC SOUND predstavljaju Petar Vojvodić a.k.a dj Pete Dux i Alen Henich / glazba

21.30h, Win / Win / dvorana SEK

Nora Krstulović i Miran Kurspahić pričaju o nerealiziranim projektima.

nedjelja, 23.01.2011.

19.30h, MAYBE BABY (ADU) / SEK

Ivona, Ivana i Iva tri su žene u visokom stupnju trudnoće. Igrom slučaja završe u istoj bolničkoj sobi i vrlo brzo shvate da imaju mnogo toga zajedničkog. Mnogo više nego što su mislile...
Tekst: Nina Horvat
Režija: Lovro Krsnik
Glume: Mia Anočić Valentić, Anja Đurinović, Lukrecija Tudor

23h, Izvedba grupe GLOP dramskog studija DKD prema motivima iz drama Ivane Sajko: Bilješke s odigrane predstave/ Arhetip: Medeja/ Monolog za ženu koja ponekad govori / Foaje &TD-a

režija: Paolo Tišljarić
izvode: Dora Prodan, Jasna Lehunšek i Robert Španić
scenografija: Tea Janković
kostimografija: Irena Maras
izbor glazbe: Tatjana Lisac
Predstava se igra u staklenom izlogu, stavljajući tako gledatelja u poziciju voajera koji promatra život iza staklene stijene. Dopuštajući gledatelju da vidi stvari „koje nije pristojno gledati“, odnosno misli ono što „nije dopušteno misliti“ pokušavamo ga dovesti pred samoga sebe. Natjerati tog „samoga sebe“ da misli i osjeća ljudski, usprkos buci koju u komunikacijskom kanalu uzrokuje urbana pop kultura i uvriježeni uzusi ponašanja, čini se kao nemoguć zadatak. Propuštajući kroz taj filter tekst Ivane Sajko stvoren je drugačiji pogled na svijet. Onaj koji se ne boji osude. Onaj koji postavlja pitanja na koja nije moguće dati odgovor. Onaj koji ostavlja odluku o ishodu gledatelju, čovjeku. Jer u svakome od nas, iz dana u dan, rađaju se i u dimu nestaju arhetipi, poput Medeje ili Hamleta s kojima treba živjeti, i umrijeti, ponekad.
Predstava je odigrana u sklopu manifestacije \"Noć kazališta 2010\" u mesnici na Starom placu iza DKD-a.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

 1. Hvala, dragi Teatru. Samo dodajemo jednu predstavu u subotu, 22.1.2011. upad naravno na sve besplatan!

  20h, E.I.O./Maria Baroncea, Eduard Gabia, Dragana Bulut / velika dvorana &TD-a

  E.I.O. istražuje kreaciju vrijednosti i njezine distribucije u umjetnosti u predstavi koja se su-stvara svaki put iznova zajedno s njenom potencijalnom publikom. Drugim riječima, predstava je “utopijska fikcija praktičnih rješenja”.

  E.I.O. je dobila The Prix Jardin d’Europe 2010., Europsku plesnu nagradu za mlade koreografe.

  E.I.O. tim prima nagradu zbog načina na koji, kroz ovu predstavu, s minimalnim sredstvima i mnogo mašte, oni duboko redefiniraju koncept rada ispitujući sredstva kako produkcije u umjetnosti tako i u stvarnom životu; kreacije, distribucije i vrijednosti umjetnosti.

  E.I.O. je praktična.

  E.I.O. ti daje smisao.
  E.I.O. ti pomaže da iskusiš.
  E.I.O. osigurava uvjete.
  E.I.O. te čini aktivnim/om.
  E.I.O. ne sudi.
  E.I.O. ne projicira vrijednost.

  To je utopijska fikcija praktičnih rješenja.
  Miješa rad s odmorom kako bi dostigla futurističku pustolovinu.
  To je istraga praktičnosti u izvedbenom okviru.
  To je su-kreirano iskustvo čiji je ultimativni cilj biti praktičan.
  Jednosatno društvo dopušta bijeg iz naučene bespomoćnosti.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI