Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Uskoro Novi Ganz Novi Festival

Uskoro Novi Ganz Novi Festival

Od 18. do 23. rujna, u prostorima Studentskog centra u Zagrebu, a u organizaciji Kulture promjene SC-a, održat će se Novi Ganz Novi Festival, međunarodni festival razvojnog kazališta.
Share on facebook
Share on twitter

Novi Ganz Novi okreće se mlađoj populaciji, predstavlja mlade kazališne, plesne, glazbene i medijske autore te pokušava otkriti ganz nova imena i trendove u izvedbenim umjetnostima. Novi Ganz Novi ove godine fokusira se na mladu austrijsku scenu te u sklopu svog programa a u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Hrvatskoj predstavlja Ciklus mladih austrijskih autora.

Kao i prošle godine, u sklopu Ciklusa mladih hrvatskih autora, biti će prikazano nekoliko repriza hrvatskih uspješnica te nekoliko ganz novih premijera. Festival će predstaviti i radove mladih autora iz Slovenije, Nizozemske, Norveške i Litve, ugostiti nekoliko rezidencija, održati tri masterclass radionice dok će Reci više u jednoj večeri predstaviti rad mladih kulturnih menadžera i umjetnika iz Hrvatske, regije i Europe. Putem programa Ganz Otvoreni biti će omogućen i besplatan posjet festivalu mladim, zainteresiranim, umjetnicima i menadžerima. Novost u Ganz novome programska je linija Ganz nova muzika u suradnji s Muzičkim salonom SC-a.

Namjera festivala nije samo predstaviti rad mladih europskih umjetnika hrvatskoj publici i struci već i olakšati veze i razmjenu između samih umjetnika i menadžera; između umjetnika, kulturnih menadžera, kulturnih institucija i festivala u Hrvatskoj i regiji, te između umjetnika i šire javnosti.

Ulaz na Novi Ganz Novi festival ove godine je besplatan, a na njemu će, od 18. do 23. rujna, sudjelovati:

Aleksandar Stojković, srpski pjesnik i pisac te frontmen grupe GoriborAlen i Nenad Sinkauz, hrvatski glazbenici i kompozitori, članovi hrvatsko-talijanskog benda East RodeoDora Budor i Maja Čule, vizualni umjetnički duo, grafičke dizajnerice s brojnim inozemnim nagradama; Egidija Medekšaite, litavska glazbenica i skladateljica, dobitnica brojnih glazbenih nagrada Litavske Unije kompozitora; Florentina Holzinger iz Austrije i Vincent Riebeek iz Nizozemske, veliko iznenađenje kazališne i plesne scene 2011. godine, oboje s diplomama iz koreografije s prestižnog amsterdamskog SNDO-a;  Irena Čurik, hrvatska dramaturginja i redateljica, kazališna predstavnica u projektu „Apap-Performing Europe“; Mala Kline, slovenska performerica i redateljica koju kazalište zanima kao mjesto prisjećanja tko smo bili, tko smo sada i tko možemo biti; Matthias Kranebitter, austrijski kompozitor kojeg zanimaju nove forme ekspresivnosti, usko povezane uz postulate „medijskoga društva, trash kulture i (zaglušujuće) poplave informacija“; Naja Lee Jensen, dansko norveška kazališna i likovna umjetnica koja u svom radu pokušava saznati što se događa kada si dopustimo da, umjesto kategoriziranja i analiziranja, svijet pokušamo iskusiti kroz tijelo; Psilicone Theatre, litavski kazališni duo koji svoj autorski rad bazira na izradi i posebnom načinu animacije silikonskih lutki; Silke Grabinger, austrijska breakdancer-ica, multimedijalna umjetnica, arhitektica, plesna autorica i izvođačica s iskustvom u kazalištu, plesu i Cirque du Soleil-u; Woeishi Loen, Christian Anich i Martin Peter Lorenz, austrijski multimedijalni umjetnici, “digitalni domoroci”, koji stvaraju i produciraju između domena dizajna, tehnologije i živih vizualizacija.

Zanimljivost ovogodišnjeg festivala je i što potiče stvaranje nove generacije kazališnih kritičara, pa je raspisan natječaj za sve koji se žele baviti kritikom i koje zanima kazalište, izvedbene umjetnosti i nadolazeći kazališni autori.

Oni bi do 5. rujna na edukultura.sc@gmail.com trebali poslati do dva primjerka svojih dosadašnjih, makar i neobjavljenih, kritičkih tekstova ili tekst do dvije kartice koji za temu ima kazalište. Odabrani kritičari bit će honorirani za svoj rad.

Program Ganz novog festivala odvija se uz potporu Programa Kultura 2007-2013 Europske Unije u sklopu projekta „Apap-Performing Europe“,Austrijskog kulturnog foruma u ZagrebuMinistarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI