Naslovnica > VIJESTI > INFO > Frka oko sanacije Studentskog centra

Frka oko sanacije Studentskog centra

Društvene mreže i email inboxe od sinoć zatrpavaju pisma Kulture promjene Studentskog centra, kojima se insinuira da će Vladina odluka o sanaciji SC-a biti pogubna za samu ustanovu, ali još više za njezin sektor kulture.
Share on facebook
Share on twitter

U tekstu pisma koje se od sinoćnjih večernjih sati širi internetom stoji, među inim:

Dragi prijatelji, suradnici i posjetitelji programa Kulture promjene SC-a,

potaknuti prijedlogom odluke o sanaciji SC-a koju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo Vladi RH na izglasavanje na sjednici u četvrtak, 24.1.2013., a zainteresirani za nastavak normalnog funkcioniranja djelatnosti Kulture koji može biti vođen motom stručnosti i iskustva ili pak političkim kadroviranjem želimo postaviti, po nama, važna pitanja nadležnim institucijama. Vlada RH potvrđuje odluku o Sanaciji SC-a te imenuje sanacijsko tijelo, a MZOS, ministar Jovanović, u slučaju izglasavanja odluke provodi sanaciju SC-a.

Premijeru Milanoviću, kako to da ste putem sanacije odlučili nadležnost nad SC-om predati MZOS-u koji je uzrokovao probleme u financijskom poslovanju SC-a?

Premijeru Milanoviću, zašto mislite da će upravo MZOS provesti sanaciju bolje od Sveučilišta u Zagrebu, osnivača i vlasnika SC-a, koje je predložilo provedbu reforme SC-a i tražilo podršku za istu?

Premijeru Milanoviću, koji su kriteriji za izbor sanacijskog upravitelja SC-a, sanacijskog vijeća te voditelja programa Kulture SC-a?

Ministre Jovanoviću, kako to da ste Vladi RH predložili sanaciju ustanove kojoj ministarstvo koje vodite duguje 45,8 mil. kuna?

Ministre Jovanoviću, koja je vizija MZOS-a za Kulturu SC-a?

Ministre Jovanoviću, koje ćete stručnjake predložiti za vodstvo Kulture SC-a i na koji će način oni unaprijediti program Kulture SC-a, a da on ostane i/ili postane još dostupniji studentima, mladim umjetnicima i autorima?

Ministre Jovanoviću, što će novo vodstvo SC-a napraviti da SC u Zagrebu ostane važan čimbenik na hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni?

Ministre Jovanoviću, što će biti s nastavkom realizacije umjetničkih projekata koji su odobreni i sufinancirani sredstvima EU fondova?

Ministre Jovanoviću, hoće li sada MZOS početi izdvajati sredstva za kulturni program SC-a te time podržati afirmaciju i prve profesionalne radove studenata umjetničkih, društvenih i humanističkih usmjerenja?

Pomoćnice ministra Beljo Lučić, hoće li SC nastaviti s organizacijom kvalitetnih izvanfakultetskih programa koji nadopunjavaju studijske programe, i ako da, koje ćete stručnjake predložiti da vode organizaciju programa?

Pomoćnice ministra Beljo Lučić, na koji će način novo vodstvo SC-a unaprijediti suradnju studenata, fakulteta i Kulture SC-a?

Aktualna uprava Kulture promjene potom navodi kontakte svih u pismu prozvanih, a potom kao važno ističe i slijedeće:

U periodu od 1967. do 2004., odnosno u razdoblju od 37 godina, Studentski centar u Zagrebu osvojio je 28 različitih nagrada i priznanja za svoj rad u kulturi (od čega čak 5 za predstave autorskog dvojca Nataše Rajković i Bobe Jelčića), dok je isti broj, odnosno 28, hrvatskih i međunarodnih nagrada i priznanja u samo 8 godina svoga djelovanja (od 1.10.2004. do danas) dobila Kultura promjene, kulturni program sektora Kulture Studentskog centra u Zagrebu pod vodstvom Nataše Rajković kao pomoćnice ravnatelja SC-a za kulturu. Za vrijeme prošle (također, SDP-ove) sanacije SC-a od 17.1.2002.-1.10.2004., Kultura SC-a osvojila je tek jednu nagradu.

Kultura promjene SC-a već je prve godine svog djelovanja smanjila rashode programa Kulture SC-a za 25%, a višestruko povećala broj kulturnih programa SC-a.

Nastranu to što je metodologija pukog nabrajanja nagrada posve promašena jer miješa 'kruške i jabuke', no citirano pismo barata nekim ozbiljnim faktografskim pogreškama. Naime, u njemu se među inim navodi kako je upravo MZOS  'uzrokovao probleme u financijskom poslovanju SC-a', premda je prema podacima što su ih u ožujku objavile Novosti (a SC nikad nije demantirao) situacija u stvarnosti posve drugačija.  Novosti pišu da je dug SC-a prema dobavljačima i ostalim subjektima zaključno s krajem 2011. dosegao 98,8 milijuna kuna, a taj je dug u nepuna prva tri mjeseca 2012. godine još povećan, pa je u trenutku objave citiranog teksta iznosio 106 milijuna kuna. Prema podacima kojima naša redakcija raspolaže, trend rasta nastavio se i dalje pa je SC trenutno u 'crvenom' preko 160 milijuna kuna!

Od toga kao dug MZOS Kultura promjene navodi 45 milijuna kuna, dok su ta dugovanja u ožujku prošle godine iznosila 39 milijuna, a za koje su Novosti tada ustvrdile da su " neopravdana ili nenaplativa zbog zastare ili nepostojanja ugovora''. Da ne ulazimo u detalje, tekst iz Novosti pročitati možete i sami ovdje.

Kultura promjene nadalje proziva resornog ministra i premijera zbog odluke da sanaciju povjere MZOS , a ne Sveučilištu, premda je upravo Sveučilište i dozvolilo da se 9 godina nakon završetka prve, 87,5 milijuna kuna teške sanacije, Studentski centar opet nađe u financijskim problemima.

Svemu navedenom uprkos, bojazan da bi u procesu sanacije koja prvenstveno za cilj ima financijsku stabilizaciju Studentskog centra, prvo mogla 'nastradati' kultura - nisu neopravdana. Kao što nije neopravdano ni postavljanje pitanja o kriterijima kojima će bivati imenovani čelni ljudi u procesu sanacije, naročito oni u sektoru kulture.

No, jednako tako opravdano je pitati i je li - kad već barata pogrešnom faktografijom u korist uprave koja je kuću dovela u minus, od ponavljam, 160 milijuna kuna - tim Kulture SC-a više zabrinut za principe ili za svoju poziciju?

Odgovore ćemo saznati u idućih par tjedana, kad nam tih istih 160 milijuna dođe na naplatu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE