Login za korisnike

Joseph

Kao inspiracija za performans Ivici Buljanu je poslužila ‘Brana na Pacifiku’ Marguerite Duras, a što je od nje nastalo, pogledajte u dubrovačkim Lazaretima.

***

Ivica Buljan rođen je 1965. godine, studirao je političke znanosti, francuski jezik i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Za vrijeme studija surađivao je kao novinar u »Poletu«, »Studentskom listu« i „Startu“. Nekoliko je godina stalni kazališni kritičar u »Slobodnoj Dalmaciji«, a ujedno je i član uredništva u uglednoj kazališnoj reviji »Novi Prolog« te suosnivač teorijskog kazališnog časopisa „Frakcija“. Suradnik je međunarodnih kazališnih revija „Primer acto“ (Madrid), „Ubu“ (Pariz, London), Maska (Ljubljana). Kao dramaturg radio je u Hrvatskoj, Francuskoj i Sloveniji te surađivao na više od dvadeset međunarodnih projekata s redateljima kao što su Vito Taufer, Matjaž Pograjc, Christian Colin, Pierre Diependaele, Jean-Michel Bruyere, Krizstof Warlikowski, Eduard Miler, Ivan Popovski, Robert Waltl. Predstave su mu gostovale na međunarodnim festivalima u više od 30 različitih zemalja. Dobitnik je Vjesnikove nagrade Dubravko Dujišin za 1996. i Petar Brečić za 1999. godinu. Njegove predstave osvojile su prestižnu nagradu kubanskih kritičara za najbolju predstavu prikazanu na Kubi u 2005. godini, Art Tempus u Slovačkoj 2006., a dobitnik je i dvije Borštnikove nagrade za najbolje predstave u Sloveniji 2004. i 2006. Ravnatelj je Drame HNK u Splitu od 1998. do 2002. godine. Također, jedan je od utemeljitelja i umjetničkih direktora Festivala svjetskog kazališta u Zagrebu od 2003.

Roman Brana na Pacifiku pripovijeda o bijedi obitelji sitnih kolonista, udovici i njezino dvoje djece u Francuskoj Indokini s kraja dvadesetih godina prošlog stoljeća. U izabranom odlomku Joseph postaje pripovjedač koji sestri govori o trenutku kada je prekinuo pupčanu vrpcu osjećaja što ga vežu za obitelj. Dvadeset mu je godina i dok očekuje ženu koja će ga otrgnuti
od majke i sestre, on je odmah prepoznaje dok prolazi pred njim, jer Lina će u njegovom životu igrati dvije uloge, erotsku i majčinsku, kao ljubavnica i zaštitnica.

autorski tim
Zlatko Wurzbergdramaturg
Aleksandar Saša Antićskladatelj
Ivica Buljanredatelj

izvođači
Stipe Kostanić

Odgovori