Search
Close this search box.
  • NASLOVNICA
  • >
  • PREDSTAVE
  • >
  • Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja / La rappresentazione dell’Amleto nel villaggio di Merduscia di sotto (HNK Rijeka)

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja / La rappresentazione dell’Amleto nel villaggio di Merduscia di sotto (HNK Rijeka)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Talijanska drama HNK Rijeka želi odati počast nedavno preminulom Ivi Brešanu, postavljajući njegovu čuvenu dramu prvi put na talijanskom jeziku, dapače čak na istromletačkom dijalektu.
autorski tim funkcija
Flavio Cossettoinspicijent
Sintja Lacmanšaptač
Gregor Bogdanovićautor videa
Marin Mišanasistent scenografa
Liberta Mišanscenograf
Andrea Slamaasistent redatelja
Vitalij Klokkoreograf
Morana Foretićdramaturški savjetnik
Luca Cortinaredatelj
Ivo Brešanautor teksta
Boris Blidaroblikovatelj svjetla
Marita Ćopokostimograf
Željka Udovičić Pleštinaautor adaptacije
Bruno Nacinovichskladatelj
izvođači uloge
Anton T. PlešićŠime
Bruno NacinovichMačak / Laert
Denis BrižićJure
Elvia NacinovichMare Miš (Majkača) / Gertruda
Giuseppe Nicodemo Andro Škunca / režiser predstave
Ilaria GenatiempoŠimurina
Ivna BruckAnđa / Ofelia
Leonora SurianTereza
Lucio SlamaMile Puljiz (Puljo) / Polonio
Mirko SoldanoMate Bukarica (Bukara) / Claudio
Valter RošaJoco Škokič (Škoko) / Amleto

Na sastanku Narodnog fronta u selu Mrduša Donja, na kome se raspravlja o oživljavanju kulturne djelatnosti, seljak Šimurina priča kako je u Zagrebu gledao "Hamleta".

Najprije je bija jedan kralj. Dobar kralj, napredan, socijalistički orijentiran. Dušu bi da za radni narod i sirotinju. I taj je kralj, drugovi, ima brata koji je bija niko i ništa, neprijatelj naroda, ljuta reakcija. Pa kad je un jedanput spava u polju, dođe ovi njegov brat i ne budi lin, ulije mu ništo u uvo, razridi mu moždane i na mistu ga usmrti. I unda, kad je to napravija, počeja se meračiti na njegovu ženu udovicu. A una, vraga izila, u prvo se vrime nikako šticavala i pravila se ki da joj se ne rači. Pa sve tako, oću li, neću li, drž' ovamo, drž' onamo, un ti nju priokrene, š njome u postelju, i sutradan ti se una lipo š njime vinča.

Mjesni moćnik Bukara, partijski sekretar i direktor zadruge, naređuje učitelju da baš "Hamleta" uvježba sa seljacima koje će angažirati kao glumce-amatere. Učitelj se u početku opire, ali biva politički ucijenjen, te počinje s probama. Međutim, umjesto Shakespeareovih stihova (koji su seljacima komplicirani), scenom se ori deseterac, ojkanje i politička frazeologija trenutka.

Scene iz pokusa korespondiraju s događajima i odnosima među licima iz stvarnog života. Bukara, koji igra Klaudija, i u stvarnosti je krivo optužio i poslao u zatvor oca mladog Škoke (u ulozi Hamleta). Dva Hamleta, danski i mrduški, isprepliću se do te mjere da siže prvog skoro prerasta u realnost drugog. Jedina je razlika što u Mrduši nema Hamletove osvete, nema kažnjenih krivaca i nema Fortinbrasa, nego se sve završava potpunim mrakom iz koga se čuje samo učiteljev vapaj: "Upalite svjetlo!"

Danas kultna drama Ive Brešana, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, praizvedena je 1971. godine na sceni Teatra &TD u režiji Božidara Violića, a već 1973. i ekranizirana, u istoimenom filmu Krste Papića, koji vam ovdje donismo u cijelosti.

Scenarij su zajedno napisali Brešan i Papić, a film je na festivalu u Puli nagrađen je Srebrnom arenom za režiju i Zlatnom arenom za glumca (Ljubiša Samardžić - ex aequo s filmovima Bombaši i Sutjeska), te uvršten u natjecateljski program Berlinskog festivala.

U talijanskoj drami HNK Rijeka po prvi put na talijanskom jeziku, dapače čak na istromletačkom dijalektu, Predstavu Hamleta... postavlja Luca Cortina.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE