Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > 6. Festival svjetskog kazališta

6. Festival svjetskog kazališta

Lektirni klasici začinjeni s nešto hip-hopa i countrya, te jedna poveća ekskluziva sažetak su programa festivala koji će se ove godine zbivati od 20. do 29. rujna.
Share on facebook
Share on twitter

Ovogodišnji festivalski program gotovo u potpunosti čine klasični naslovi dramske literature, što bi u gledališta moglo dovesti i nešto konzervativniju publiku, ali i onu mlađu koja lektire radije gleda nego čita. Potonjima će se pak posebno svidjeti činjenica da festival ne otvara predstava već - koncert - i to splitskog banda TBF.

Dalmatinski hip-hoperi nisu međutim izabrani samo kako bi na početku festivala napravili dobar tulum (iako će se isti, nema sumnje, dogoditi), već i zato jer svoje profesionalne početke vežu baš za kazalište i to ono u režiji (jednog od dva) izbornika festivala - Ivice Buljana. TBF-ovci su, naime, u Buljanovoj režiji na 45. Splitskom ljetu kao članovi skupine ODRON igrali u predstavu Baš Beton.

Kazališni program FSK, kao i program ovogodišnjeg MESS-a, otvara predstava dvostrukog dobitnika nagrade za redatelja godine u izboru časopisa Theater heute, Dimitera Gotscheffa. Bugarski redatelj koji od 1985. živi u Njemačkoj, prvu je od dvije spomenute nagrade dobio 1991., a drugu 2005. upravo za predstavu koja će ga predstaviti zagrebačkoj publici - Ivanova u produkciji berlinskog Voklsbuehne am Rosa-Luxemburg-Platz.

Predstava, čijim se fotografijama vizualno legitimira 6. FSK, 2006. godine je osvojila i 10.000 eura vrijednu 3sat-Theaterpreis nagradu, dok je scenografkinja Katrin Black za koncept kontrolirane magle na velikoj sceni dobila i nagradu Faust.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=dMtLIphdUHY]
Ivanov, r: Dimiter Gotscheff

Festival će s Ivanovom započeti, a s Ivanovom će i - završiti. Drugi Ivanov na FSK produkcija je budimpeštanskog kazališta Katona József, a čiji je rad ovdašnjoj kazališnoj publici već predstavio Festival malih scena. Mađarski teatar koji se 2007. iz Rijeke vratio kući s čak četiri nagrade, s predstavom koju dovodi u Zagreb još je 2004. 'pomeo' MESS, na kojem je dobio nagrade za najbolju režiju (Tamás Ascher) i najbolju predstavu u cjelini.

galerija: Ivanov, r: Tamás Ascher

Dobitnik Zlatnog vijenca na MESS-u 2006. je pak bio legendarni rumunjski redatelj danas nastanjen u Parizu - Silviu Purcarete. On na FSK stiže s predstavom iz 2006. U očekivanju Godota, a u produkciji Nacionalnog teatra iz rumunjskog Sibiua, (uz Luksemburg) lanjske kulturne prijestolnice Europe.

Na programu su potom i predstave dva 'stara' gosta FSK - Jana Fabrea i Thomasa Ostermeiera. No, njihov ponovni dolazak u Zagreb ne znači da su izbornici ostali bez ideja, već je zapravo demonstracija produkcijskih veza koje je u prvih pet godina festival uspio iskovati.

Fabre, naime, stiže s predstavom Another Sleepy Dusty Delta Day (o kojem smo vam pisali i ovdje), a čiji su koproducenti sam FSK i njegov domaćin ZKM, dok će Thomas Ostermeier u Zagreb ekskluzivno dovesti svog Hamleta samo osam dana nakon njegove premijere na sceni berlinske Schaubuehne am Lehniner Platz. Naime, predstava koja nastaje po novom prevodu i obradi Mariusa von Mayenburga (zagrebačkoj publici poznatom po Parazitima), premijerno će u matičnom teatru biti izvedena 17. rujna.

I dok je gostovanje iz Berlina najeksluzivnije, ono iz Antwerpena trebalo bi biti - najzanimljivije. Naime, tamošnji kolektiv Tg STAN (Stop Thinking About Names), koji u Zagreb stiže s predstavom 2 Antigone, nominiran je za nagradu Premio Europa 2009. u kategoriji Nova kazališna realnost, a čiji su dosadašnji dobitnici i Alvis Hermanis, Biljana Srbljanović, Rimini Protokoll, Krzysztof Warlikovski i Sasha Waltz.

Tg STAN osnovan je 1989. godine u Antwerpenu, kao kolektiv koja radi bez redatelja, postavljajući glumca u središte pažnje. 2 Antigone njihova su amblematska presdtava nastala još 2001., a koja dvaput ponavlja staru Sofoklovu priču, prvi puta u verziji Jeana Cocteaua, potom onoj Jeana Anouiha.

galerija: 2 Antigone @ Tg STAN

I to je - barem do prve pressice festivalske uprave - to. Ostaje nam još samo izlistati program po danima i reći da će ulaznice (po još uvijek nepoznatim cijenama) u prodaji biti od 5. rujna na blagajni ZeKaeMa.

***

19.09. | 22h
ZKM
KONCERT -TBF

20. i 21.09. | 19.30h
HNK
Ivanov
redatelj: Dimiter Gotscheff
VOKLSBUEHNE AM ROSA-LUXEMBURG-PLATZ, BERLIN

21. i 22.09. | 20h
ZKM
Another Sleepy Dusty Delta Day
redatelj: Jan Fabre
TROUBLEYN, ANTWERPEN

22. i 23.09. | 20h
GAVELLA
U očekivanju Godota
redatelja: Silviu Purcarete
TEATRUL NATIONAL „RADU STANCA”, SIBIU

25. i 26.09. | 20h
ZKM
Hamlet
redatelj: Thomas Ostermeier
SCHAUBUEHNE AM LEHNINER PLATZ, BERLIN

26. i 27. 09. | 20h
ZKL
2 Antigone
TG STAN, ANTWERPEN

28. i 29.09. | 20h
ZKM
IVANOV
redatelj: Tamás Ascher
KATONA JÓZSEF THEATRE, BUDIMPEŠTA

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

5 Responses

  1. a baš je hamlet neka ekskluziva. nakon atene, avignona i berlina to je zaista “ekskluziva”. da ne bi slučajno gledali neku drugu predstavu.

  2. …pa s obzirom da su avignon, atena i berlin producenti (dakle vlasnici) predstave – i je ekskluziva… dobra ili loša – to je sad već drugo pitanje…

  3. imate pravo s jedne strane. ali s druge strane ne jer se predstava na taj način ipak kupuje po tržišnim cijenama, a ne radi se o nikakvim produkcijskim vezama. no na stranu to, nego zanimljivo je to kako su se cijene ulaznica gotovo približile onim avinjonskima, a za neke predstave čak i skuplje. recimo fabrea se moglo pogledati u avignonu za 20 odnosno 25 eura, ali kod nas će običan građanin morati izvdvojiti 200 kuna odnosno čak 220kn na dan predstave.

  4. I Fabreova predstava je nastala kao koprodukcija festivala u Avignonu i ZKM-a.
    Ostermeier Hamleta mijenja s obzirom na lokaciju na kojoj igra i zemlju u kojoj igra. U Avignonu je Hamlet igrao u atriju Palace papi i ta predstava nece imati nikakve veze s ovom koju cemo moci vidjeti u Zagrebu. I Fabreova, a pogotovo Ostermeierova predstava su ove godine imale izvanredne reakcije publike u Avignonu, te se na okruglim stolovima s njima moralo doci i do sat vremena ranije da se dobije mjesto.
    S obzirom da su na FSK-u ove godine 2 predstave iz Avignona, prava bi ekskluziva bila da su u program FSK-a savili Castelluccijevu “Božanstvenu komediju”!

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI