Naslovnica > PREDSTAVE > Višnjik (TG STAN)

Višnjik (TG STAN)

PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Festival svjetskog kazališta vraća se svojim počecima i ponovno u goste dovodi trupu čije je ime akronim od - Stop Thinking About Names.

TG STAN  iliti umjetnička organizacija Stop Thinking About Names gostovala je u Zagrebu prvi put 2008. godine predstavom 2 Antigone.   

Glumački buntovnici koji sve iluzivno i spektakularno u kazalištu žele nadomjestiti detaljnim, inovativnim i, naravno, osobnim  tumačenjima likova, kako klasične, tako i suvremene literature, vraćaju se 'na mjesto zločina' svojom, nimalo konceptualno radikalnom produkcijom Čehovljeva Višnjika, koja je najuspjelija, tvrde kritičari, u oživljavanju unutražnjeg života likova.

Višnjik, je pak drama vjerojatno najpoznatijeg ruskog dramatičara, Antona Pavloviča Čehova,  praizvedena na njegov rođendan, 17.1.1904. godine.

Tekst je praizveden u Moskvi 17.1.1904., na autorov rođendan, u režiji njegova dugogodišnjeg suradnika Konstantina Stanislavskog, a glavnu ulogu Ljubov Andrejevne Ranjevske igrala je Čehovljeva supruga – Olga Knipper.  No, Čehov je premijerom bio sve samo ne – zadovoljan, između ostalog i zato jer su pokusi trajali samo 6 mjeseci (!), umjesto inače uobičajenih – 18.

No, najveći je problem bio taj što je sam Čehov ‘Višnjik’ podnaslovio komedijom, dok je Stanislavski u njoj vidio tragičnu priču.  Čehov je optužio Stanislavskog da mu je uništio dramu, objašnjavajući kako nije shvatio da su njegovi likovi možda i na rubu suza, ali nikad ne plaču.

Višnjik je drama o propadanju ruske aristokracije. Ljubov Andrejevna Ranjevska i njena kćer Anja vraćaju se u Rusiju iz Pariza. Njihovo imanje i višnjik su  pod hipotekom koju ne mogu otplatiti. Ranjevska se sa svojim bratom Gajevom prisjeća prošlosti, prepušta se sentimentalnostima i jedino rješenje vidi u udaji svoje posvojene kćeri Varje za Lopahina, bivšeg slugu koji se obogatio. Lopahin želi srušiti višnjik i izgraditi odmaralište. Varja se za njega ne želi udati jer je zaljubljena u Trofimova. Imanje na kraju na aukciji kupi upravo Lopahin pa cijela obitelj napušta imanje dok se u pozadini čuju zvuci udaranja sjekire – ruše višnjik.

Drama počinje povratkom Ljubov Andrejevne Ranjevske i njene kćeri Anje iz Pariza na staro imanje u Rusiji. Dočekuju ih: njezina posvojena kći Varja (koja se u međuvremenu  brinula za imanje),Gajev (brat Ljubov Andrejevne), te Lopahin, njihov bivši sluga, a sada bogat i uspješan trgovac…

No, ništa nije kao prije – imanje je pod hipotekom koju Ranjevska ne može platiti, pa će za nekoliko mjeseci kuća i višnjik biti ponuđeni na aukciji. Ljubov Andrejevna i Gajev, nesposobni riješiti financijske probleme, radije se prepuštaju sanjarenju o prošlim vremenima, uspomenama i ljubavnima…

Njihova je suprotnost Lopahin koji predlaže da se višnjik posiječe, a na njegovu mjestu posadi – odmaralište…  Lopahin je prikazan kao predstavnik neke nove Rusije koja tek dolazi, a kojoj se stari aristokrati ne mogu prilagoditi. Propadanje višnjika tako postaje simbol propadanja jedne obitelji i čitavog plemstva.

Ranjevska bespomoćno čeka vrijeme aukcije, te u međuvremenu priređuje zabave, dijeli novac prosjacima i naivno vidi rješenje svojeg problema u udaji kćeri Varje za Lopahina. Sudbinu imanja ponovo prebacuje na leđa posvojene kćerke, kojoj se Lopahin nimalo ne sviđa, između ostalog i zato jer je zaljubljena u studenta Trofimova

Na koncu imanje ipak biva prodano na aukciji i to – Lopahinu, koji likuje nad svojom ‘pobjedom’ i odlučuje srušiti višnjik. Članovi obitelji i njihovi sluge su izgubljeni, opraštaju se i prisiljeni su pronaći nov život. Ranjevska se odlučuje vratiti bivšem ljubavniku, Gajev se zapošljava u banci, a Varja ostaje sama jer je Lopakhin ipak odlučio ne zaprositi je.

Ranevska i Gajev se opraštaju od kuće u kojoj su proveli djetinjstvo, pozdravljaju višnjik i zatvaraju vrata za sobom. U kući ostaje samo stari sluga Firs, oslobođeni rob, koji se čudi kako su ga zaboravili i napustili. Firs ostaje u mraku, prepušta se sudbini dok se istovremeno čuju udarci sjekire o stabla višanja…

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE