Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Predsjedanje EU ili opsadno stanje: pomiče se termin Festivala svjetskog kazališta

Predsjedanje EU ili opsadno stanje: pomiče se termin Festivala svjetskog kazališta

Zbog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije Festival svjetskoga kazališta premješten je u prvih šest mjeseci 2020. godine. Tome usprkos, još uvijek mu se ne zna cijeli program.
Share on facebook
Share on twitter

Iako je termin hrvatskog predsjedanja EU već dugo, dugo poznat i iako je riječ o administrativnoj dužnosti na kojoj se rotiraju sve članice EU, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu jučer je medijima odaslalo obavijest kako upravo zbog rečenog predsjedanja pomiče termin održavanja Festivala svjetskog kazališta (FSK) u prvo polugodište 2020., pa će se prva festivalska predstava, Sopro, zbiti već 6. veljače.

Kad je i zašto ta odluka donesena i zašto je javnost o njoj obaviještena tek jučer, iz kazališta nisu objasnili, kao ni zašto je uopće pomicanje termina bilo potrebno. Ne bi li bilo  za očekivati da se u terminu hrvatskog predsjedanja EU inozemnim novinarima i političarima predstavlja najbolje od hrvatske kulture, a ne uvozni kapacitet iste?

U 2020. Hrvatska ima i Europsku prijestolnicu kulture, pa se možda FSK zbog toga mogao protegnuti i na cijelu godinu? Ili izmjestiti u Rijeku?

No, kad je već termin održavanja Festivala svjetskog kazališta u organizaciji središnjeg nacionalnog teatra pomaknut zbog politike i kad je prva predstava najavljena samo desetak dana prije održavanja, bilo bi logično očekivati da je istom prigodom najavljen i cijeli festivalski program.

Ali - ne. U prioćenju što ga je medijima odaslalo HNK u Zagrebu stoji tek ovo:

"Nacionalno kazalište D. Maria II. iz Lisabona izvest će u sklopu europskog programa koji se kontinuirano održava u povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije dvije predstave slavnoga redatelja Tiaga Rodriguesa. Zbog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije Festival svjetskoga kazališta iznimno je premješten u prvih šest mjeseci 2020. godine."

Znači li to da će se FSK ove godine sastojati od samo dvije predstave istog, portugalskog autora?

Da stvar bude bolja, na službenim web stranicama festivala o pomicanju termina i novom, ovogodišnjem programu nema ni - slova:

Dapače, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao organizator festivala nije medijima i javnosti predstavilo ni autorski tim i izvođače predstave, a nije čak ni punim imenom navelo naziv kazališta koje je predstavu proizvelo niti spomenulo da je riječ o predstavi iz 2017. godine. Pa ćemo mi:

Sopro u režiji Tiaga Rodriguesa nastala je u produciji kazališta kojem je potonji na čelu, Teatro Nacional Dona Maria II (TNDMII), a koproducenti su joj ExtraPôle Provence-Alpes-Côte d’Azur, Festival d’Avignon, Théâtre de la Bastille, La Criée Théâtre national de Marseille, Le Parvis  Scène nationale Tarbes Pyrénées, Festival Terres de Paroles Seine-Maritime – Normandie, Théâtre Garonne scène européenne, Teatro Viriato apoio Onda. Premijerno je izvedena na festivalu u Avignonu 7. srpnja 2017. godine.

Sopro na portuglaskom znači dah, a predstava je svojevrsna posveta onima koji udahnjuju život kazalištu, profesijama bez kojih kazališta ne bi bilo, ali čije protagoniste nikad ne vidimo na sceni. Osnova su joj angdote iz kazališnog života što ih je tijekom 39 godina karijere prikupila šaptačica Cristina Vidal, kombinirane s ulomcima klasičnih djela književnosti iz pera Racinea, Čehova i Sofokla.

U predstavi uz već spomenutu gospođu Vidal, (a koju HNK Zagreb, pogađate - ne spominje), igraju još i Beatriz Brás, Isabel Abreu, João Pedro Vaz, Sofia Dias i Vítor Roriz.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI