Naslovnica > PREDSTAVE > Ti si moja sudbina (Otmica Lukrecije)

Ti si moja sudbina (Otmica Lukrecije)

Drugo ukazanje samoprozvane 'sociopatkinje pod kontrolom' među Hrvatima, bit će ujedno i premijera njezine nove predstave koju koproducira Festival svjetskog kazališta.
autorski tim funkcija
Angélica Liddellautor
Angélica Liddellredatelj

Angélicu Liddell hrvatska je kazališna publika upoznala zahvaljujući posljednjem izdanju Eurokaza. Godinu dana kasnije, svoju novu predstavu premijerno izvodi na Festivalu svjetskog kazališta koji je istoj i koproducent, te koji je najavljuje ovako:

U predstavi “Ti si moja sudbina (Otmica Lukrecije)”, Angélica Liddell nadahnuta je mitom o Rimljanki, vjernoj i dobroj supruzi etruščanskog generala Kolatina koju je na prevaru silovao Tarkvinije, sin etruščanskog tirana Tarkvinija Oholog. Iako ju je suprug razumio i, unatoč ondašnjim običajima, oprostio ovaj nasilni čin, Lukrecija nije mogla živjeti sa svojim grijehom te je počinila samoubojstvo. Upravo je njezina smrt početak velikog ustanka protiv tirana i početak ere rimske monarhije. Ova priča nadahnula je mnoge književnike (Andre Obey), slikare i glazbenike (Benjamin Britten), pa tako i Angellicu Liddell. No, ona priču interpretira na sasvim drukčiji način i polazi od sasvim različitog polazišta – od Tarkvinijevog čina. „ U početku sam željela govoriti samo o žudnji, o snazi seksa nad ljudskim razumom, no moja je priča krenula svojim tijekom, pokušala sam shvatiti Tarkvinija. Kao posljedica toga, cijela se predstava promijenila, to više nije bila priča o nasilju, silovanju, zločinu, početku Rima“, zapisala je Angelica Liddell koja je i istaknula da je tekst pisala kao pjesnik, a ne i iz ženske perspektive, a ono što ju je zaista zanimalo bile su Tarkvinijeve misli koje su ga dovele do čina koji je zauvijek upisan u kulturnu povijest. Time su se sudbine Lukrecije i Tarkvinija radikalno transformirale.

 

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE