Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV-pregled br.39/2010

Tjedni TV-pregled br.39/2010

'Rigoletto' iz Mantove i Venecije, koreografije Angelina Preljoca i Williama Forsythea, dokumentarni film o Elini Garanči, igrani film o glumcu u doba nacizma, te TV-drama prema scenariju i u režiji nedavno preminuloga Vanče Kljakovića...
Share on facebook
Share on twitter

Elina Garanča
Ponedjeljak/27.09./ 21:50/ ARTE
Nedjelja/03.10./06:00/ ARTE

Dokumentarni film o pozntatoj latvijskoj mezzo-sopranistici Elini Garanči i početcima njezine karijere. Garanča potječe iz glazbene obitelji u Rigi,  što nije bilo samo pomoć već i poteškoća jer ju je majka i sama operna pjevačica obeshrabrivala na početcima karijere. Elina je prva kazališna iskustva stekla u Rigi, potom početkom 90-tih odlazi u Meiningen gdje po prvi  put  pjeva  ulogu Oktavijana u 'Kavaliru s ružom' R.Straussa, potom slijedi njezin uspijeh na ostalim europskim pozornicama  u Frankfurtu,  Beču, Salzburgu i Parizu. Elina Garanča u dokumentarnom  filmu priča o izazovima s kojima se suočavaju mladi pjevači na putu do vrha, te s obitelj obilazi mjesta u Rigi gdje je započela njezina karijera.  Kako je zvučala Elina Garanča na početku karijere poslušajte u arijama iz 'Kavalira s Ružom',  'Figarovog pira' i ' La Clemenze di Tito'.

Rigoletto iz Mantove, 2.i 3. čin
Ponedjeljak/27.09./ 00:00/ HRT 1

Snimka drugog  i trećeg  čina opere ‘Rigoletto’ iz Mantove, koja je bila premijerno izvedena 4.rujna. Operu je skladao Giuseppe Verdi, pisac libreta je Francesco Maria Piave, a libreto je nastao prema drami ‘Kralj se zabavlja’  francuskog pisca Victora Hugoa. Libretist je premijestio zbivanje radnje iz Francuske u Italiju, točnije u grad Mantovu, na dvor vojvode od Mantove. Rigoletto je grbavac i Vojvodina dvorska luda, čija kćer se Gilda  zaljubi u zavodnika Vojvodu iako ju je otac pokušavo zaštiti  od Vojvodinog zavođenja. Zbog ljubavi prema Vojvodi Gilda na kraju tragično završi. Operu u režiji Marca Bellocchia izveo je  ‘Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI’ pod ravnanjem Zubina Mehte. Naslovnu ulogu pjeva Placido Domingo, dok u ulozi Vojvode nastupa Vittorio Grigolo, a ulozi Gilde Julia Novikova.

Noć
Utorak/ 28.09./01:20/ ARTE

'Noć' je zamišljena kao emisija za video-umjetnike i cijelu alternativnu scenu. Raspon tema kojima se bavi je vrlo širok: kazalište, filozofija, putovanja, mediji i sama televizija.

Arija Tebalda
Srijeda/29.09./ 09:55/ ARTE

U animiranoj verziji pogledajte ariju iz 'Hoffmanovih priča', Jacquesa Offenbacha.

Marijino Navještenje
Subota/02.10./08:45/ ARTE

U subotu se navršava 20 godina postojanja ARTE-a i tim povodom prikazuju plesnu  predstavu 'Marijino Navještenje', koju je koreograf Angelin Preljoca, osobno snimio u 'La Friche de la Belle-de-Mai'  u Marseilleu. 'Marijino Navještenje' je plesni  komad  za dvije plesačice  koji je premijerno izveden u Pariškoj Operi u sezoni 1995/1996.  Predstava na suptilan način  donosi plesni susret između Marije i anđela Gabriela te izražava osjećaje ekstaze i boli. Glazba na koju izvode korografiju je kombinacija Vivaldijeve harmonije i težih zvukova kanadskog skladatelja Stéphane Roya. U predstavi plešu Claudia de Smet i Julie Bour.

Rigoletto
Subota/02.10./20:40/ ARTE

Opera 'Rigoletto' se također prikazuje povodom 20 godina postojanja kanala ARTE. Manje je poznto da je pisc libreta  Francesco Maria Piave rođen u Veneciji  prije točno 200 godina, a obilježavajući godišnjicu njegova rođenja 'Teatro Le Fenice' u ovoj sezoni  izvodi 'Rigoletto' i 'Traviatu' . Zanimljivo je da je 'Rigoletto' premijerno izveden upravo u  'Teatro  Le Fenice'  11.03.1851.godine. Operu Giuseppea Verdia, pogledajte u režiji Daniela Abbada, i pod ravnanjem Myung-Whun Chunga.

One flat thing reproduced
Nedjelja/03.10./09:45/ ARTE

'One flat thing reproduced' je poznata je koreografija Williama Forsythea izvedena je 2000.godine u Frankfurtu i dostupna je u našoj videoteci. 14 plesača izvodi koreografiju između 20 stolova. Stolovi se koriste  kao plesni prostor  s kojim igraju plesači i njihova razgibana tijela te stvaraju neobiče pokrete i eksplozivnu napetost.
Ova izvedba 'One flat thing reproduced'  snimljena je  u studiju u režiji Thierry De Meya.

Vanča Kljaković: Trgovci i ljubavnici
Nedjelja/03.10./13:05/HRT 2

TV-drama prema scenariju i u režiji  nedavno preminuloga Vanče Kljakovića. Radnja 'Trgovaca i ljubavnika' se događa u Zagrebu 1911.godine, za vrijeme održavanja  'Drugog zagrebačkog  zbora',  gospodarske izložbe,  slične današnjem Velesajmu. U zagrebačkim hotelima nema  slobodnih  soba , te je Gavrilo Gašić, koji je iz provnicije donio suhomesnate proizvode poslan na privatnu adresu gdje upoznaje Renatu Puškec, čija je majka otputovala sestri u Zagorje. Stvar dodatno komplicira što je Renata zaručnica  Alojzija Bedaneka, narodnog zastupnika i predstavnika  'Zagrebačke pivovare'.

Mefisto
Nedjelja/03.10./22:20/HRT 2

Igani film iz 1981. nagrađen 'Oscarom' mađarskog redatelja  Istvána Szabe,  nastao prema romanu Klausa Manna, kojega je nadahnula životna priča supruga piščeve sestre, njemačkog glumca Gustava  Gründgensa.  Drama se događa u Njemačkoj, uoči dolaska nacista na vlast.  Ambiciozan glumac Hendrik Hofgen, glumi, provodi se i održava  vezu s  s plesačicom Juliette, mulatkinjom. Nakon dolaska nacista  na vlast, Hofgen mijenja svoja politička uvijerenja  i priklanja se nacistima te samim time dolazi do velikih prilika u karijeri. Juliettu deportiraju, dok Hedrik niže uspijehe u karijeri i sprema se za svoju ulogu snova: Mefista u Goetheovom 'Faustu'. Film je prikaz umjetnika u totalitarnom režimu, obiluje  scenama u kazalištu dok u naslovnoj ulozi igra poznati njemački glumac Klaus Maria Brandauer.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE